Michal Řepík: Představení typografického systému Latex

čtvrtek 11. prosince 2014 ·

Praktický popis využití známého textového procesoru původně určeného hlavně matematikům, který se stále rozvíjí a je používán pro opravdu seriózní práci. Navíc patří mezi nástroje volně dostupné.


Článek vychází z mých vlastních zkušeností s tímto svobodným typografickým systémem. Domnívám se, že každý učitel matematiky by měl mít alespoň základní povědomí o fungování LATEXu, ať už jej ve finále používá, či ne. Systém LATEX je totiž uzpůsoben k vytváření velice kvalitních a reprezentativně vypadajících matematických textů. Navíc se s tímto typografickým systémem mohou seznámit i studenti se zájmem o matematiku, kteří se s ním dříve či později při svých studiích setkají.

Pojďme si společně představit, jakým způsobem práce se systémem LATEX funguje. Je nutné poznamenat, že před sebou nemáme editor typu kancelářských aplikací pro úpravu textu (tj. Editor wysiwyg, ve kterém přímo vidíme výsledný vzhled naší tvorby). Informace o tom, co je nadpis, kde začíná odstavec, jaké jsou okraje stránky, dáváme programu prostřednictvím zdrojového kódu. Ano, psaní dokumentu v tomto prostředí spíše připomíná programování. A ono to ve skutečnosti programování je. Programujeme grafický dokument. Výstupem však není spustitelná aplikace, ale článek, kniha, prezentace nebo plakát. Zdrojový kód můžeme psát v různých editorech k tomu určených. Od poznámkového bloku až po sofistikované programy (TEXnicCenter, Texmaker, ...), které umí uživateli napovídat příkazy a kontrolovat jejich správnost.
 
Ukázka prostředí programu Texmaker pro práci v systému LATEX.
 
Čtenáři, kteří s programováním mají bezprostřední zkušenost, vědí, že napsaný zdrojový kód je třeba přeložit překladačem. Tento překladač, který do počítače nainstalujeme v podobě volně dostupné distribuce LATEXu pro naši platformu (MikTEX, MacTEX, TEXLive), přečte zdrojový kód a vykoná úkoly, které jsme mu prostřednictvím tohoto kódu zadali. Výstupem bude dokument ve formátu PDF, popřípadě PS či DVI.
 
Mezi výhody LATEXu patří jednotnost veškerých výstupů, kdy můžeme v tomto prostředí vytvořit dokument obsahující obrázky, tabulky, grafy i prostý text, které se k sobě graficky hodí i bez poměrně složitého formátování, které by nás čekalo při použití tradičních kancelářských aplikací. LATEXový vzhled je díky svému minimalismu příjemný ke čtení. Veškeré vzorce, obrázky, grafy apod. se navíc vytvářejí vektorově.
 
Po počáteční fázi seznamování zjistí uživatel, že velkou výhodou LATEXu je skutečnost, že nejprve definujeme, jak má vypadat výstup, a pak už pouze zadáváme text, který se nám sází podle těchto předem daných mantinelů. To je mimořádně výhodné při vytváření rozsáhlých textů, např. závěrečných prací. Systém také umožňuje psát publikace tak, že každá kapitola je samostatným dokumentem, který se teprve ve finálním souboru dává dohromady. Jednotlivé soubory jsou tak poměrně malé svou velikostí, což výrazně usnadňuje manipulaci s nimi.
 
Nevýhodou je nutnost naučit se syntaxi, což zabere jistou dobu a je třeba s tím počítat. Čas a úsilí věnované naučení se syntaxi tvorby matematických výrazů (k čemuž nám může dopomoci Online LateX Equation Editor), se nám vrátí v podobě schopnosti využívat celé spektrum aplikací ať už on-line nebo off-line, které LATEX podporují. Další nevýhodou je obtížnější stahování a instalace distribuce, které vyžaduje jistou zručnost, i když na toto téma existují krokované tutoriály.
 
Pokud se nám podaří osvojit si syntaxi zdrojového kódu alespoň do určité míry a budeme schopni vytvářet své první dokumenty, můžeme naši pozornost soustředit na další možnosti, kterými systém disponuje. Přestavme si část palety těchto možností v následujícím seznamu.
  • Sazba matematického i nematematického textu. Prvotním impulsem k vytvoření programu LATEX byla snaha o kvalitní sazbu matematických výrazů, lépe řečeno snaha o kvalitní sazbu matematického textu. Sazba matematického textu má totiž svoje zvláštnosti, na které při zpracování prostého textu nenarazíme. Současné uplatnění je však mnohem širší, o čemž svědčí i fakt, že program užívají nakladatelství, jež matematické texty primárně nevydávají.
  • Tvorba prezentací. V rámci prostředí Beamer lze doslova programovat prezentace. Tyto prezentace se vyznačují jistou střízlivostí ve vzhledu, což je především kladně hodnoceno ve vědeckém prostředí, které preferuje obsah před efekty.

Ukázky prezentací vytvořených za použití LATEXu v prostředí Beamer.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.