Ministr školství na pracovní cestě ve Vídni: Společně klademe důraz na předškolní vzdělávání

neděle 16. listopadu 2014 ·

Ministr školství Marcel Chládek byl na své první oficiální návštěvě v Rakousku. Během dvoudenní pracovní cesty se setkal například se spolkovou ministryní pro vzdělávání a ženy a kromě jiného navštívil také bilingvní českou školu Školského spolku Komenský.

První zastávkou ministra školství byla návštěva žáků školy Komenského ve Vídni, kde ho děti přivítaly sborovým zpěvem a předaly mu ručně malovaný obraz. Poté vyrazil na setkání se zemským hejtmanem a starostou Vídně Michaelem Häuplem. Velmi zajímavou debatu vedl ministr Chládek také se spolkovou ministryní pro vzdělávání a ženy Gabriele Heinisch-Hosek. Oba se shodli na tom, že předškolní vzdělání je pro děti nejlepším startem do dalšího učení.

„Rakouské předškolní vzdělání může být pro nás velkou inspirací. Velmi mě potěšilo, že naši sousedé mají povinný poslední rok mateřské školy. Tento krok byl pro ně velkou výzvou a mají s ním velmi dobrou zkušenost, protože vyrovnává rozdíly mezi dětmi před nástupem do první třídy základní školy,“ řekl po setkání ministr Chládek. Zároveň se shodli na tom, že obě země budou společně postupovat v přípravě učitelů matematiky.

Zavítal také na mezinárodní knižní veletrh Buch Wein, kde se při příležitosti představení vydání vybraných svazků z tvorby Jiřího Gruši, ministra školství v letech 1997-1998 a velvyslance ČR v Rakousku v letech 1998-2004, setkal s rakouským spolkovým prezidentem Heinzem Fischerem. Prohlédl si také stánek české knižní produkce v němčině, který připravilo České centrum ve Vídni.

Na konci své pracovní návštěvy se ministr Chládek - v týmu České republiky složeném z diplomatů velvyslanectví - zúčastnil fotbalového turnaje, který zorganizovala Sokolská župa Rakouska.

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
16. listopadu 2014 v 16:49  

Tak se zda, ze tiskove oddeleni nematurovalo z nemeckeho jazyka. Jinak by tezko napsalo Buch Wein - Kniha vino. Veletrh nesl nazev Buch Wien. A nezbyva nez doufat, ze pan ministr daval goly do souperovy branky, kdyz tiskovy si daval vlastnaka! Tě bůh! Nebo tě buch?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.