Zpráva z šetření zákazu nošení pokrývek hlavy na střední zdravotnické škole

úterý 7. října 2014 ·

Ochránkyně se rozhodla zveřejnit celou zprávu z šetření případu zákazu nošení muslimských šátků (hidžábu) na střední zdravotnické škole. Škola nereagovala ani na opakovanou výzvu o sdělení, zda předložila školské radě návrh na změnu školního řádu. Ten by měl mít takovou podobu, aby do budoucna nemohlo docházet k nerovnému zacházení se studenty.


Zpráva ke stažení ve formátu PDF

6 komentářů:

Jenyk řekl(a)...
7. října 2014 v 21:59  

Zpráva stojí za přečtení. Díky za zveřejnění.
Stojí také za to přečíst si předchozí příspěvek o kanibalech od V.K. mladšího a porovnat úroveň obsahu (i autorů).

Simona CARCY řekl(a)...
8. října 2014 v 8:01  

Jenyku, nemáte pocit, že srovnáváte hrušky s jablky? Srovnávat novinový článek se závěrečnou zprávou orgánu státní (bez)moci je směšné, a vyslovovat nebo jen nastiňovat soud o osobách autorů je už zcela trapné. Oba autoři nejsou jen odborníky, ale oba si (bohužel) zadali s nějakým politickým proudem a proto jejich stanoviska nelze brát doslovně. O to horší je, že ona dáma známá svými stalinistickými názory zastává významnou funkci ve státní hierarchii, zatímco druhý autor je toliko občanem.
Ale máte pravdu - zpráva stojí za přečtení. Třeba zcela k popukání je výrok, že rozhovor s iniciálami označenou vyznavačkou islámu, které nevadilo chodit do katolické školy, byl veden v angličtině bez tlumočníka a je proto možné, že dotyčná islamistka nemusela zcela porozumět některým vyjádřením paní ombudsmanky.
Tak tomu se nedivím, já mluvím česky a některým názorům paní ombudsmanky nelze porozumět ani v tomto jazyce....

krtek řekl(a)...
8. října 2014 v 10:26  

Za tu zprávu děkuji, pomáhá utvořit si plnější a barevnější obrázek.
Více otázek vyvolává, než odpovídá. Jsou střední školy připraveny obecně na přistěhovalce z jiného kulturního prostředí? Jsou přistěhovalci připraveni studovat zde?
Pro SC: Z čeho usuzujete, že má paní Šabatová stalinistické názory? A je každý muslim islamistou? A každý člen nějakého sdružení pomáhajícího muslimským přistěhovalcům?
Před tou zprávou jsem měl jednoznačnější názor stranící paní ředitelce. Teď vidím, že islamofobové a islamofilové diskusi zamořují svými bludy a jádro pudla - snaha se domluvit - je pohřbíváno.

Jenyk řekl(a)...
8. října 2014 v 10:49  

Vážená paní kolegyně, V.K. ml. není toliko občanem - už podle jména, ale taky proto, že je snad stínovým min. školství a jeho polit. ambice jsou možná větší než ambice pí Šabatové (proto o sobě taky dává tak nápadně vědět!). Tvrdit, že každý se má stát Čechem je dosti tvrdé a je otázka, kam až to pak musí jít. A křesťanské tradice? Třeba nasekat holkám na zadek o Velikonocích nebo být věřícím? Zveřejnili by běžné noviny takový text i mě nebo Vám nebo to bylo zvěřejněno díky jménu Klaus?

Unknown řekl(a)...
8. října 2014 v 12:42  

Taky by mě zajímalo, kdo a jak - obecně, i v jiných případech - určí, co vůbec ještě je náboženské přesvědčení (například je-li to nějak vázáno na institucionalizaci či dokonce státní registraci nějaké církve, nebo je to pojímáno jako čistě subjektivní záležitost - viz např. "Pastafariáni"), co ještě je projev náboženského přesvědčení, případně nošení symbolu náboženského přesvědčení a co už třeba záměrné obtěžování či šikanování svého okolí. A zkusím si najít, jak třeba to o pokrývkách hlavy ESLP konkrétně formuloval.

Na druhou stranu, zamýšleje se nad citovanými pasážemi školního řádu, hovořícími mj. o společenském chování, matně jsem si vybavil ze spisů pánů Gutha-Jarkovského či Špačka, že ve společnosti dáma "nechává na hlavě"...

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. října 2014 v 14:29  

ve společnosti dáma "nechává na hlavě"...

Ano. DÁMA nechává na hlavě kloubouček s květinami, ovocem a pentlí, aby se nerozvrkočila. O houni nebyla řeč.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.