Přečtěte si: Mají být české školy tolerantní i ke kanibalům z Nové Guiney?

úterý 7. října 2014 ·

Česká ombudsmanka (za podpory ministra školství) opakovaně zastrašuje ředitele škol kvůli šátkům a hábitům muslimských dívek.

Z článku Václava Klause ml. v Novinky.cz vybíráme:

Muslimské šátky ani hábity do českých škol nepatří a uvedu proč.

1) Tento důvod se uvádí často, ale nelze ho nezopakovat: My jsme tady doma a toto (povinné zahalování žen) není naše kultura. Povinností hostů – je naší kulturu ctít. Pokud tady chtějí žít, musí se asimilovat a přizpůsobit (stát se Čechy s jejich tradicemi a zvyky, mj. křesťanskými), nikoli my se přizpůsobovat jim.


Pokud se já rozhodnu žít na Novém Zélandu, musím tam pak přece vychovávat své děti jako Novozélanďany, aby se tam cítily doma a prožily šťastný život. Musím akceptovat jejich zvyky a nemohu požadovat, abych 28. září a 28. října nešel do práce, protože jde o významné dny pro mou kulturu či náboženství. Pokud se mi to nelíbí a radši než rugby mám pořád vršovickou Bohemku a Novozélanďani mi připadají buranští a netolerantní – letadlo do Prahy létá každý týden.


Někde na Nové Guiney a Nové Kaledonii jsou údajně stále kmeny, kde občas člena nepřátelského kmene sní. Pokud k nám emigruje nějaký takovýto kmen – budeme takovéto chování hodnotit jako vraždu s obzvlášť zavrženíhodnými pohnutkami. Ale půl světa daleko – je to jejich zvyk a odkaz předků. Berou to jinak, a když se tam budete chtít přestěhovat a žít – budete se s tím muset nějak srovnat.

8 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
7. října 2014 v 18:02  

Povídá kanibalka kanibalovi: "já tu ombudsmanku žeru!"

Milan Keršláger řekl(a)...
7. října 2014 v 20:49  

Šátek vyjadřuje deklasování ženy do podřízeného postavení (aby muže "nesváděla"), nikoliv náboženský symbol (tím je u muslimů například půlměsíc).

Jenyk řekl(a)...
7. října 2014 v 21:20  

Trochu jde souhlasit, ale:
"Povinností hostů – je naší kulturu ctít. Pokud tady chtějí žít, musí se asimilovat a přizpůsobit (stát se Čechy s jejich tradicemi a zvyky, mj. křesťanskými), nikoli my se přizpůsobovat jim." - Měli jsme tu Židy a mnozí se nepřízpůsobili, mluvili často německy a nestali se křesťany. Našlo se řešení (konečné).

Jan Hučín řekl(a)...
7. října 2014 v 22:18  

Kolego Jenyku, Židy tu máme stále. Stejně jako Vietnamce, Ukrajince, Američany, Kazachy, ba i pár Islanďanů by se našlo. Myslím, že všichni se přizpůsobili.
Co je ale podstatnější, v minulých stoletích se Židé jednoduše nemuseli přizpůsobovat, protože byli běžnou součástí středoevropského prostoru. Mluvili německy, protože němčina byla až do roku 1918 úředním jazykem.

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. října 2014 v 22:53  

Začínám se velmi silně přiklánět k jednotným, a pod hrozbou vyloučení vyžadovaným školním uniformám. To jest bez ohledu na pohlaví například:
kalhoty nebo sukně různé délky a barvy podle uvážení, triko, košile nebo mikina v různém provedení a barvě podle uvážení. Samozřejmě v souladu s pravidly BOZP.

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. října 2014 v 22:56  

A pokud má někdo strach, aby jiný viděl jeho vlasy, nechť se ostříhá dohola.

Jenyk řekl(a)...
8. října 2014 v 17:34  

Národní identita někomu opravdu dělá potíže - co s ním? Vyhnat ho odevšad?Viz Ema Čulík na Britských listech:
"Pro mě, pokračuje režisérka, byla národní totožnost vždycky mlhavým pojmem. Narodila jsem se v Glasgow a žila jsem tam do věku 17 let, ale můj otec je Čech. Trávila jsem vždycky léto v České republice, kde jsem na letních táborech byla vždycky "ta Skotka". Ve škole v Glasgow si mě všichni zase všímali, že jsem odlišná, že sem "ta Češka". Nakonec z toho nemám pocit, že bych byla Češka či Skotka. A nakonec jsem utekla do Ruska, kde s přestávkami žiju už téměř devět let. Považuju se nyní za "typického cizince" - jsem cizinec, ať jsem kdekoliv."

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. října 2014 v 22:42  

jsem cizinec, ať jsem kdekoliv

Ano. Paní Čulík se tak může doopravdy cítit. Ale tak se člověk může cítit i ve vlastní rodině, pokud nesdílí její hodnoty, její způsob života.
Tady jde možná spíš o to, jak se paní, tam kde právě žije, chová. Jak ji vnímají její aktuální sousedi a spolupracovníci.
Učím nemálo dětí, které vypadají jako naprostí cizinci, a mně to nepřijde ani na chvíli. Kolikrát si říkám, tý jo, to je dneska doba. Hele, Čech jako poleno, do studia nic moc, ale polku tancuje jako strakonický dudák. A přitom vypadá jak Vietnamec.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.