Zákon ochránkyni opravňuje doporučit odstranění diskriminace

čtvrtek 2. října 2014 ·

Mladá fronta Dnes přinesla dne 24. září 2014 v souvislosti s případem zákazu nošení muslimských šátků na střední škole informace zpochybňující oprávnění veřejné ochránkyně práv formulovat doporučení k odstranění diskriminace. Ochránkyně tak údajně měla překročit své pravomoci doporučením, aby škola změnila svůj školní řád.

Ustanovení § 21b zákona č. 349/1999 Sb., o veřejném ochránci práv, ukládá ochránkyni povinnost přispívat k prosazování práva na rovné zacházení. Za tím účelem ji opravňuje nejen poskytovat metodickou pomoc obětem diskriminace při podávání návrhů na zahájení řízení z důvodu diskriminace, ale i zveřejňovat zprávy a vydávat doporučení k otázkám souvisejícím s diskriminací. Zjistí-li tedy diskriminaci, doporučí tomu, kdo se jí dopustil, aby upustil od diskriminačního jednání. Může proto navrhnout konkrétní opatření.

Po provedeném šetření ochránkyně dospěla k závěru, že se škola zákazem nošení muslimských šátků dopustila nepřímé diskriminace. Proto v souladu se zákonem o veřejném ochránci práv formulovala doporučení, jehož vyslyšením by škola odstranila zjištěné nerovné zacházení.

Ochránkyně nyní očekává zprávu školy o změně školního řádu. Pak svou komunikaci se školou uzavře.

Svá zjištění, závěry a podrobnou argumentaci ochránkyně popsala ve zprávě ze dne 2. července 2014, kterou zaslala škole, České školní inspekci i stěžovatelce. Zprávu zveřejní poté, kdy obdrží odpověď školy, kterou očekává do 3. října 2014.

Zdroj: Ochránce.cz

5 komentářů:

jir řekl(a)...
2. října 2014 v 18:34  

Já bych teda doporučil zakázat nosit šátky všem žákům, ať jsou si rovni.

Unknown řekl(a)...
2. října 2014 v 19:04  

Hlavně aby nebyla povinnost nosit šátky pro všechny dívky. Horší problém očekávám, až bude diskriminační zákaz opouštět vyučování z důvodu modlidby.

Jan Hučín řekl(a)...
2. října 2014 v 20:58  

Jelikož co není zakázáno, je povoleno, bylo by dobré ještě doplnit, že zákon opravňuje paní ombudsmanku mimo jiné stavět se na hlavu.

Jan Hučín řekl(a)...
2. října 2014 v 21:03  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
5. října 2014 v 19:44  

Zaslané doporučení pak adresát může třeba použít na podpal.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.