Přečtěte si: Opakování ročníku ve škole z důvodu špatného prospěchu

úterý 7. října 2014 ·

Zpravodaj PISA in Focus 43 se zabývá otázkou opakování ročníku ve škole z důvodu špatného prospěchu. Opakování ročníku se v různých systémech uplatňuje různě, řada výzkumů však ukazuje, že opakování ročníku není efektivním řešením toho, že žák nezvládá učivo. Další rok studia vyžaduje další finance, žáci opakující ročník častěji nedokončí školu nebo stráví více let ve vzdělávacím systému a nezapojí se do práce.


Opakování ročníku na prvním stupni sníží až o 60 % pravděpodobnost, že žák dokončí střední školu. V zemích OECD opakoval ročník alespoň jednou před dosažením 15 let každý osmý žák, u žáků ze sociálně a ekonomicky znevýhodněného prostředí to však byl každý pátý. I u žáků s obdobnými vzdělávacími výsledky je pravděpodobnost opakování ročníku jeden a půlkrát vyšší v případě žáků ze sociálně a ekonomicky znevýhodněných rodin. Efektivnější je věnovat žákům, kterým hrozí propadnutí, více pozornosti a času, případně přizpůsobit výuku jejich možnostem.

Zdroj: OECD



Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

3 komentářů:

Charlie řekl(a)...
7. října 2014 v 12:24  

Efektivnější je věnovat žákům, kterým hrozí propadnutí, více pozornosti a času, případně přizpůsobit výuku jejich možnostem.

1. Kdo se po dobu, kdy se učitel věnuje propadajícím, bude věnovat těm ostatním?
2. Kdo zaplatí učitelům případné doučovací aktivity po ukončení řádného vyučování?
3. Jak bude výuka přizpůsobena možnostem těch, kteří se připravují doma s rodiči, jsou pilní a svědomití, nebo jen mají dostatek talentu.

Každý asi chce pro svoje dítě to nejlepší, ale pokud se začne tempo a možnosti výuky přizpůsobovat podprůměrným, budu nucen pro svoje dítě hledat jinou školu, možná pejorativně zvanou elitářskou.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. října 2014 v 13:20  

To jsou zase blaboly.

Eva Adamová řekl(a)...
7. října 2014 v 17:53  

"Opakování ročníku na prvním stupni sníží až o 60 % pravděpodobnost, že žák dokončí střední školu."

Ale no tak! Takže podle logiky autora těchto blábolů, je propadnutí na 1. stupni příčinou toho, že žáci nedokončí SŠ. A není to náhodou tak, že propadnutí na 1. stupni a nedokončení SŠ jsou následky, jejichž příčina je zcela jednoduchá: mentální nedostatečnost žáků?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.