Radek Vopršálek: Virtuální Vikingové

čtvrtek 4. září 2014 ·

Článek popisuje zajímavou aktivitu Lynbrook High School z kalifornského San Jose, kde se organizovaná skupina žáků zabývá podporou zavádění technologií do výuky a pomocí učitelům.

Pod pojmem „Vikingové“ se bezprostředně většině lidí vybaví skandinávští mořeplavci, ale co když k tomu přidáte virtuální? Takto sami sebe nazývají členové týmu studentů v kalifornské škole Lynbrook High School. Jejich primární snahou je pomáhat učitelům ve využívání technologií při výuce a informovat je o aktuálních technologických inovacích ve vzdělávacím prostoru. Cílem Virtuálních Vikingů je zajistit, aby studenti i učitelé byli ve využívání technologií na stejné úrovni, přestože mezi těmito skupinami existuje generační rozdíl (generace X a Y, tzv. síťová).

Patronkou Virtuálních Vikingů je Angela Estrella, která byla původně na Lynbrook High knihovnicí. Jenže, jak začala být škola vybavována počítači (dnes jich má 800 a k tomu 20 interaktivních tabulí), stávala se z ní stále více administrátorka nezvládající školní technologie spravovat a navíc metodicky pomáhat učitelům. Proto na začátku školního roku 2012 inspirována projektem Mouse vytvořila malou skupinu žáků, kteří byli nejvíce ochotni pomoci a nazvala je „Virtuální Vikingové“. Tato skupina pro svou činnost využívá 3 základní principy: průzkum (vhodnost aplikací), pokrok a pomoc při vývoji a používání technologií. [1]

Následující video propaguje činnost Virtuálních Vikingů. Ukazuje je v roli hrdinů zachraňujících paní učitelku v situaci, kdy se jí technologie ve třídě doslova rozpadají.


Problémem je, když učitelé nedokážou udržet krok s rozvojem nejnovějších technologií, vyučují prostřednictvím „zastaralých“ postupů a nové neumějí efektivně využít. S tímto problémem se můžeme setkat na většině škol, a to na všech úrovních. Jedním z důvodů může být jejich zaneprázdněnost či přepracování. První zkušenost s novými technologiemi musí být pro učitele pozitivní. Proto Angela Estrella přišla s nápadem zavést Virtuální Vikingy, kteří by měli pomoci řešit problémy v oblasti IT na akademické půdě, a také zlepšit komunikaci ohledně technologií v rámci školní komunity.

Jednou z hlavních činností Virtuálních Vikingů je testování ve výuce použitelných nástrojů a aplikací. Aby byl postup všech jednotný, vypracovali si seznam kritérií, podle nichž hodnotí udělováním známek 1 až 7:
  • Jak bylo těžké naučit se využívat tento nástroj?
  • Jaká je uživatelská přívětivost tohoto nástroje?
  • Je nápověda dostatečná?
  • Jak často se vyskytují technické problémy?
  • Má nástroj potenciál podporovat kreativnější proces učení?
  • Má nástroj potenciál podporovat spolupráci s ostatními?
  • Pomáhá nástroj zlepšit vlastní vzdělávání?
  • Jaké jsou největší výhody a nedostatky nástroje?
Výstupem této činnosti Vikingů je přehled nejdůležitějších podpůrných aplikací (nástrojů) použitelných v každodenní činnosti školy. Ne všechny zkoumané aplikace (nástroje) vyhovují. Důraz ve výběru je kladen na vzdělávací hodnotu a využitelnost. Důležité je, aby doporučené aplikace byly pokud možno jednoduché, interaktivní, zábavné a aby uživatele nadchly nejenom při prvním spuštění, ale aby byla naděje na vytvoření dlouhodobé vazby. Bohužel se často setkáváme s aplikacemi, které mají vysokou vzdělávací hodnotu, ale nízkou využitelnost. Ne nadarmo se říká: „V jednoduchosti je síla.“

Celý článek naleznete na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.