Přečtěte si: Školský ombudsman: Chládkovi pomohu řešit šikanu, budu jezdit do škol

sobota 6. září 2014 ·

Eduard Zeman, který se v polovině září stane školským ombudsmanem, bude podléhat přímo ministrovi školství. Politicky závislý se však necítí. Řešit bude hlavně stížnosti žáků, rodičů a učitelů, které se kupí na ministrově stole. Zeman to řekl v rozhovoru pro iDNES.cz. Připustil také, že zřízení funkce je zatím spíš pokusem.


Z článku Zdeňky Trachtové v iDNES.cz vybíráme:

Ministr říkal, že je různými stížnostmi a žádostmi přímo zavalen. Nahlédl už jste do té agendy a víte, co konkrétně budete řešit?
Zatím bych mohl popsat dva případy. Jedno je otázka přijímacích zkoušek na jeden vysokoškolský obor, kde je spor o to, zda je či není zkouška uznatelná. Druhý případ je kvalifikace jisté paní učitelky, která některé zkoušky skládala na zcela jiné než pedagogické fakultě. Jde o to, zda jsou tyto zkoušky rovnocenné. Tyto věci byly předány ministerstvu už v červenci a dosud na ně není odpověď. V tom je největší význam této funkce: tam, kde úřady nereagují, ombudsman by je měl přinutit odpovědět.

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
6. září 2014 v 21:13  

Chládkovi pomohu řešit šikanu, budu jezdit do škol
Jesus Kristus, Svatá Marie, Panno Sedmibolestná, on bude pan ombudsman jezdit po školách a řešit šikanu. No, to se tedy opravdu ministerstvu školství povedlo báječné systémové řešení! To by si měl ten poloviční úvazek pan exministr trochu prodloužit asi tak na 365 dní v roce včetně víkendů a státních a církevních svátků.
Paradoxem je, že pan ombudsman bude mít daleko nižší kvalifikaci, než kterýkoli školní metodik prevence.
Nutno souhlasit, v souladu s názorem páně exministra, že zřízení funkce školního ombudsmana je skutečně zatím jen spíš pouhým hokus-pokusem na úrovni legionářské trafiky. Pomineme-li, že stížnosti a podání je ministerstvo povinno vyřizovat v zákonné lhůtě či ve lhůtě stanovené pro správní řízení, je tento krok spíše úsměvným příkladem stranické prebendy pro soukmenovce z ČSSD, který se ovšem politicky závislý však necítí. Zcela bezpečně však není ovšem nezávislý. Současně lze předpokládat, že pan ombudsman bude mít „k ruce“ armádu školních inspektorů, kteří mu poskytnou „nutnou součinnost“ a budou mu připravovat podklady a vyhodnocovat materiály.

Ve školství ještě chybí to, co existuje v naší armádě, a to hlavní školský kaplan. Školství by ovšem nemělo ustrnout a jít v duchovní péči o rodiče a učitele dále a zřídit hlavního školního rabína a hlavního školního muftího. Hříchů je ve školství totiž tolik, že by se věru bohatě uživil. Ministerstvo školství by tento krok mělo zvážit, Ekumenická rada církví a Česká biskupská konference by pak vybraly vhodného kandidáta, který by mohl rodiče žáků, učitele, ale i ředitele – hříšníky nejen vyzpovídat, ale mohl by jim prodávat i odpustky za hříchy dříve spáchané, ale i za hříchy budoucí.
Nebála bych se ani zřídit funkci hlavního školního muftího, který by vydával rozhodnutí (fatvy) ke sporným školským problémům a kauzám. Muftí by stejně tak mohl vykládat školský zákon a vydávat fatvy v obtížných případech, s nimiž si obyčejný školní inspektor, Česká školní inspekce a ministerstvo školství léta lámou hlavu. Jmenoval by se Muftí ul-anám, tj. muftí školního tvorstva, nebo také šeich-ul-isláma. U dvou posledních funkcí vidím pouze jediný problém, který spočívá v nutné obřízce, kterou by kandidát na funkci musel podstoupit osmý den po nástupu do úřadu.

Laudetur Jesus Christus, Alláh Akbar.

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. září 2014 v 23:56  

Hezky napsáno, paní Janáčková. Pámbu ale mnoho nepomůže, jakkoli je všeobjímající, natož jeho prostředníci. Tuším, že toho má po světě víc, a horšího.
Proč jen mám v souvislosti se tím školním ombudsmanem, a to se ani nezaobírám jeho osobou, takový skličující pocit, že to v tom našem školství není ani trošku dobrý, že se už léta nic moc nepořešilo, a jak to tak vypadá, že se ani do dalekého budoucna nic nepořeší.

Unknown řekl(a)...
7. září 2014 v 17:10  

Další připravená trafika

Unknown řekl(a)...
7. září 2014 v 17:16  

....a jak jsem koupil, tak prodávám.
(Cituji) SPO-Strana práv občanů... má množství vazeb na lidi spojované s tajnými službami či organizovaným zločinem. Jeden ze zakládajících členů strany Eduard Zeman například působí ve firmě svázané s člověkem (jakýsi Jezbera), o kterého se dlouhodobě zajímají české bezpečnostní složky. Strana také sídlí v budově, kterou spoluvlastní někdejší komunistický rozvědčík Peter Kmeť (StB).
Společnost Intertrade, v jejímž představenstvu Eduard Zeman působí, patří do impéria Jana Jezbery, jedné z klíčových postav kdysi vlivné finanční skupiny Interconex. Ta ovládala například vytunelované litoměřické investiční fondy. Tajné služby i policie od počátku devadesátých let zmapovaly desítky Jezberových kontaktů s lidmi z někdejších sovětských tajných služeb, ale i podsvětí.....
(viz odkaz)
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/80144-lide-ze-strany-milose-zemana-maji-podezrele-kontakty/

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
7. září 2014 v 23:35  

No a kampak asi odtekly peníze z INDOŠE? Vzpomeňte jak se ve Francii odkoupili v té době již za zenitem rádoby počítače HP s 512 RMB RAM (víc tam nešlo) těsně před sešrotováním a tady se prodali do škol za neuvěřitelnou částku + údržba v té samé hodnotě!!!! Když pan spolustraník bratr Eda byl odstoupen, tak nastoupila Buzková, která začala křičet, jak to předá policii a kdepak je dneska? Taky pěkně uklizená. Třeba by se hodila na tu školní kaplanku. Takže Eda ombudsmanem. No to jsme se zase ve sborovně natlemili. Jenže pozor! další trafiky pro vyčpělé Česany se teprve chystají.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. září 2014 v 0:53  

Nakonec, co očekávat od člověka, pro kterého jediné školní příkoří, které je schopen rozpoznat, je pocit nedocenění svých kvalit a zásluh.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.