Výuka s tablety je stále častější. Umíme ale vybrat to správné „učící“ zařízení?

středa 27. srpna 2014 ·

Bez ICT dovedností děti v životě jen těžko obstojí. Důležitý je proto i správný výběr zařízení.

Podle nedávné studie České školní inspekce1 cítí naprostá většina základních škol (93,5 %) potřebu co největšího zapojení moderních technologií do výuky. Současně také rodiče přemýšlí nad tím, jaké zařízení svým dětem pořídit a kdy. Určitou zkušenost s tablety má dnes již 14,4 % českých základních škol a 16,4 % středních škol. Praxe ukazuje, že pro úspěšné zavedení technologií do výuky je velmi důležité umět dobře vybrat takové zařízení, které dokáže dítě skutečně rozvíjet a vhodně doplnit běžné výukové aktivity. Vhodné zařízení přitom může kombinovat jak funkce tabletu, tak i klasického notebooku.

Platforma Windows 8.1 podporuje širokou paletu výukových aplikací určených pro tablety s jednoduchým dotykovým ovládáním, tak i pro klasické notebooky. Příkladem využití takových zařízení je například referenční škola na Lyčkově náměstí. „Hlavní přínosy použití tabletů při výuce vidíme především ve zvýšené motivaci dětí ke vzdělávání a u rozvoje činnostního učení, kdy je opravdu zapojen žák a nejen učitel. Tablety ve výuce jsou dalším prostředkem k individuálnímu rozvoji žáků na maximum jejich možností,“ upřesňuje Jan Korda, ředitel ZŠ Lyčkovo náměstí.

Má-li dítě zařízení užívat delší dobu či má-li ve škole sloužit pro více ročníků, stojí za zvážení pořízení přístroje typu 2v1 s oddělitelnou klávesnicí. Menší dítě může jednoduchým způsobem prohlížet internet nebo pracovat s jednoduchými aplikacemi na zařízení bez klávesnice. Tu lze připojit až ve chvíli, kdy se bude chtít aktivně podílet na tvorbě obsahu, například vytvářet studijní textové dokumenty. Podobným způsobem mohou zařízení ale využít i dospělí, kteří už nemusí pořizovat dvě různá zařízení a složitě mezi nimi synchronizovat obsah.

Příkladem zařízení 2v1 se systémem Windows 8.1, která kombinují tablet a notebook v jednom, jsou například Asus T100, Acer Switch nebo Lenovo Miix 10 2.

Jak dítěti vybrat vhodné zařízení a co nezapomenout nastavit:
  • K čemu bude vaše dítě zařízení používat – k zábavě nebo i na přípravu do školy? Na trhu jsou k dispozici zařízení 2v1 s Windows, která umožňují oddělit klávesnici a obrazovku, nebo notebooky, které lze složit do podoby tabletu.
  • Berte ohled na potřeby a věk dítěte. Vybírejte i podle velikosti displeje – malá, vysoce mobilní zařízení či zařízení s větší obrazovkou tradičního notebooku.
  • Na zařízení s Windows 8.1 lze nainstalovat Word, Excel a další aplikace Microsoft Office. Většina žáků je bude potřebovat umět ovládat nejen ve škole ale i v profesním životě – znalost Microsoft Office platí za jednu ze základních pracovních kompetencí.
  • Aplikace Microsoft Office je dnes možné pořídit také formou předplatného služby Office 365, přičemž Office 365 pro jednotlivce je možné získat již od 170 korun měsíčně. Uživatel získává navíc 1TB úložného prostoru (což odpovídá až 70 000 fotografií) pro sdílení a zálohování dokumentů a dalšího obsahu a 60 minut volání přes Skype na pevné a mobilní linky.
  • Systém Windows 8.1 nabízí funkci Rodičovská kontrola. S ní jednoduše nastavíte pravidla užívání zařízení, například vymezíte časové úseky, kdy může dítě zařízení používat. Také lze omezit spouštění vybraných programů, například her doporučených až pro určitou věkovou skupinu, nebo omezit přístup na stránky s nevhodným obsahem.
  • Na zařízeních s Windows lze provozovat současně několik uživatelských profilů. Jeden přístroj je tak možné sdílet mezi členy domácnosti, aniž by si navzájem zasahovali do svých osobních dat, aplikací a nastavení.
  • Pro Windows 8.1 je ve Windows Store dostupný velký počet dotykových aplikací pro vzdělávání, od logických her, přes malování až po aplikace pro výuku a doplňování znalostí zábavnou formou. Příkladem jsou například výukové aplikace: Interaktivní prvouka, Klasická angličtina, Khanova algebra, Převody jednotek, iMath, Vynásobte svět, Výukové kartičky, Hustej internet a mnoho dalších.
  • Většinu aplikací, které máte ve stolním počítači nebo notebooku, lze používat i na dotykovém zařízení s Windows 8.1. Kromě ovládání dotykem však můžete používat i myš a klávesnici.
  • Do Windows 8.1 se můžete přihlašovat kromě textového hesla i gesty na obrazovce. Menším dětem obrázkové heslo zjednoduší přihlašování, pro větší je to zábava.
  • K zařízení s Windows lze připojit prakticky jakákoli USB zařízení, jako USB flash disky, DVD mechaniku nebo třeba televizní tuner.

1 Zdroj: Česká školní inspekce: http://www.csicr.cz/getattachment/26fd4ae4-e9d3-4a0f-99d7-763a9334b368

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.