Přečtěte si: Šabatová je proti zákazu muslimského šátku ve škole, opačný názor má školní inspekce

středa 27. srpna 2014 ·

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se postavila na stranu studentky ze Somálska, které Střední zdravotnická škola v Praze zakázala nosit na hlavě šátek. Takzvaný hidžáb muslimky používají k zahalení vlasů a krku. Podle Šabatové je diskriminační jim to na půdě školy zakazovat.


Z článku Heleny Šulcové, Zdeňka Dvořáka a Michaely Vydrové v Rozhlas.cz vybíráme:

Bývalý ministr školství Eduard Zeman, který se od půlky září stane školským ombudsmanem, řekl, že i podle něho je zákaz nošení šátku ve škole diskriminace, pokud jde o vyjádření víry.

"Je-li šátek vyjádřením určité víry a jsme ve státě, kde je ta víra tolerována, pak je to diskriminace," uvedl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Šabatová za laxní posouzení kauzy kritizovala i Českou školní inspekci.

„Českou školní inspekci zajímá v první řadě výchovně-vzdělávací proces a jeho organizace. Je celkem pochopitelné, že v rámci školního řádu je ukotvena povinnost nenosit jakoukoli pokrývku hlavy. Tady nejde o pokrývku jako náboženský symbol,“ vysvětluje náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

5 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. srpna 2014 v 22:21  

Je-li šátek vyjádřením určité víry

Vyjádřením určité víry může být také naprosto jasně formulovaný a ne právě snášenlivý vztah k bezvěrcům. To bych asi začal být poněkud nervózní.

poste.restante řekl(a)...
27. srpna 2014 v 23:17  

Existují společnosti, kde je víra a náboženské přesvědčení chápáno jako osobní a niterná záležitost. Společnost se profiluje jako striktně sekulární a veřejné prezentování víry je vnímáno jako nevhodné. Přijatelný je leda tak nenápadný křížek na řetízku kolem krku.

Pokud si vzpomínám, naposled tento problém bublal ve společnosti kvůli dívce, která se odmítala přizpůsobit školnímu řádu střední zdravotnické školy.

Takže se ptám:
Vadí nám burka stejně jako jarmulka?
Musí žák ve škole dodržovat školní řád?
Platí hygienické předpisy? Třeba i při výuce TV?
Smějí adamité chodit do školy nazí a členové Ku-Klux-Klanu v bílých kápích?
Když se budu hlásit k víře ve vesmírnou sílu, smím jako padavan řádu rytířů Jedi nosit do školy světelný meč?
Kde leží hranice mezi právem jednotlivce na svobodné vyznávání víry a právem společnosti upravit pravidla chování jednotlivce na veřejnosti?

A jak dlouho bude trvat, nežli většinoví muslimové zcela demokraticky prosadí povinnost nosit nikáb a plnovous i pro českou menšinu?

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. srpna 2014 v 0:51  

Narodil jsem se a žiji v zemi, kterou považuji v tomto směru za přiměřeně umírněnou. Zvykl jsem si na to a rád bych v takové zemi i umřel.
Nechť si kadý věří, v co si věřit chce. Ale ať mi proboha necpe ostentativně svého boha až pod nos. Copak mohu za to, že si Bůh nepřeje, abych v něj věřil?
Kdo ochrání moje práva?

Unknown řekl(a)...
28. srpna 2014 v 6:41  

většinu života jsem prožil v totalitě,proti totalitnímu systému jsem osobně nic neměl,a eespektoval jsem ho,problém jsem měl pouze s individuálními blbci ale ti existují v každém systému,dnes žijeme v globalistickém multikulti systému,osobně proti němu taky nic nemám,jen mě stále udivuje jak mnozí stále nepochopili že se systémy změnily,vaše práva dnes neochrání nikdo,žádná totalitní instituce,musíte si je ochránit sám,když do městké rady nebudete kandidovat vy a vaši přátelé,mohou tam kandidovat senegalci nebo vietnamci a váš život ve městě budou řídit oni...

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. srpna 2014 v 10:16  

vaše práva dnes neochrání nikdo

Jakýs takýs pořádek ve svém okolí si ohlídám, snižuji bezpečnostní rizika, seč mi síly stačí, v mezích možností pečuji o svůj zdravotní stav. Ovšem skutečnost, že mi někdo s povolením státu za plot sveze a sestěhuje odpad z poloviny unie, který někdo podpálí, aby se jej zbavil, nebo mne tento oloupí, protože to má historicky v povaze, to dost dobře ovlinit nemohu.
Nejsem si zcela jist, jestli moje případná posedlost v zastupitelstvu bude mít vliv na tvorbu právních norem čr. A taky si nejsem zcela jist, je-li v současné působení zavedených a zavádějících se politických stran nějaké terno, a to na všech úrovních státní správy a samosprávy, nejen ve školství..

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.