Středoškoláci kritizují dosazení nového školského ombudsmana

středa 27. srpna 2014 ·

Žáci z České středoškolské unie vítají návrh ministra školství Marcela Chládka na zřízení pozice školského ombudsmana. Nesouhlasí však s tím, aby místo bez výběrového řízení obsadil šestašedesátiletý bývalý ministr školství ve vládě Miloše Zemana a zakládající člen SPOZ Eduard Zeman.


„Návrh na zřízení školského ombudsmana je dobrou zprávou. Doufáme, že pozice odborného a nezávislého ochránce práv žáků, rodičů či učitelů přinese své výsledky a přispěje ke zlepšení nálady na školách. Považujeme ale za nešťastné, že ještě před konkrétním vymezením ombudsmanových kompetencí již známe jeho jméno,“ říká Filip Jelínek, předseda České středoškolské unie.

„Jsme rádi, že se funkce školského ombudsmana zavede i v Česku. Na rozdíl od zahraničních protějšků však bude zaměstnán jen na částečný úvazek a navíc má řešit širokou agendu,“ podotýká Štěpán Kment, člen předsednictva České středoškolské unie.

„Ve světle snah o profesionalizaci státní správy je nasnadě, aby na takovou odbornou pozici ministr vypsal otevřené výběrové řízení. Nejenže to teď může působit jako místo vytvořené na míru pro bývalého politika, ale podkopává to důvěru v ombudsmanovu nezávislost,“ dodává Filip Jelínek, předseda České středoškolské unie.

Česká středoškolská unie pokračuje v komentování vzdělávací politiky s cílem upozornit na názory středoškoláků.

Česká středoškolská unie je studentským spolkem sdružujícím žáky z více jak 65 středních škol v ČR. Jako svůj cíl si po vzoru evropských středoškolských unií vytkla zastřešovat, hájit a prosazovat zájmy žáků středních škol.

7 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. srpna 2014 v 1:00  

Jestli to tak bude pokračovat dál, bude na každém ministerstvu nějaký ombudsman z bývalé prezidentovy vlády. Zemědělský ombudsman, dopravní ombudsman, armádní ombudsman, finanční ombudsman, kulturní ombudsman...

Unknown řekl(a)...
28. srpna 2014 v 6:56  

Nehledejme za tím nic koncepčního. Pan Zeman si prostě potřebuje přivydělat, druhý pan Zeman brknul skorodoktorovi, ať něco vymyslí, skorodoktor vyšel vstříc (ruka ruku meje) a nechal vymyslet něco, co by mu mohlo u pitomců přinést body a máme Edu-ombudsmana. Prostě se daňoví poplatníci jenom složí na přilepšení k důchodu páně Zemana. Byly doby, kdy jsme přes Indoš na jeho životní standard platili zatraceně víc. A žes nebyl sám, Edo.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
28. srpna 2014 v 14:51  

... a že se taky učitelé neozvou? Třeba by to zvýšilo jejich prestiž a autoritu.

Ještě, že ty nezvedené středoškoláky máme.

krtek řekl(a)...
28. srpna 2014 v 21:21  

Kdybych se měl ozývat ke všemu, co se mi nelíbí, nedělám nic jiného.
Třeba: pořád není právně jasné, z čeho budou letošní studenti 4. ročníků maturovat. To je setsakra důležitější než obskurní figurky.

krtek řekl(a)...
28. srpna 2014 v 21:21  

Mimochodem - k tomu (letošním maturitám, ví to vůbec?) se studenti nijak neozývají také ;-)

Ondřej Šteffl řekl(a)...
29. srpna 2014 v 20:39  

krtek
máte pravdu, napíšu jim to.

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. srpna 2014 v 21:15  

Třeba by to zvýšilo jejich prestiž a autoritu.

Nebuďte uštěpačný nad míru, pane. Nemáte statut pytlika.
Vy, člověk, který založil svoji živnost a věhlas na podrážení učitelské věrohodnosti, a který by pro pár šupů klidně nechal svojí babičce vrtat koleno...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.