Přečtěte si: Verdikt ombudsmanky Šabatové: Muslimky mohou nosit šátky v českých školách

úterý 26. srpna 2014 ·

Muslimské šátky do českých škol patří. Takto volně by šel interpretovat interní postoj veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové. Ta v tichosti v době letních prázdnin analyzovala výbušnou kauzu ze Střední zdravotnické školy v Praze 10.


Z článku Martina Shabu v Lidovky.cz vybíráme

„Veřejná ochránkyně práv dospěla k závěru, že Střední zdravotnická škola nepřímo diskriminovala stěžovatelku, neboť jí na základě neutrálně formulovaného školního řádu zakázala nosit muslimský šátek, který je projevem jejího náboženského přesvědčení navenek,“ stojí v interním dokumentu, který se LN podařilo získat.

22 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
26. srpna 2014 v 20:21  

Nekompetentnist ombudsmanky je prurezove multioborova!

jir řekl(a)...
26. srpna 2014 v 23:12  

Hnus.

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. srpna 2014 v 0:40  

Zvykejme si. Čím dřív si zvykneme, tím méně to bude bolet, až do našeho prostoru budou pronikat další a další projevy jiných kultur, které budeme naší státní správou nuceni nejen akceptovat, ale se jim i podřizovat.
Počítám, že dalším krokem ombudsmanů bude vřelé doporučení, aby šátky nosili bez ohledu na pohlaví všichni žáci školy, aby se muslimská děvčata mezi spolužáky necítila blbě odlišně.
Zajímavé to začne být, až budou v Česku registrováni jako náboř´ženská skupina i pastafariáni.

Luccy řekl(a)...
27. srpna 2014 v 1:34  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Luccy řekl(a)...
27. srpna 2014 v 1:35  

Já myslela, že vzdělanost a rasismus by se neměli kamarádit. Bohužel, tady v komentech ukazujete opak, ach jo.

jir řekl(a)...
27. srpna 2014 v 6:47  

To si pletete rasismus s náboženskou nesnášenlivostí, a to mi ještě to náboženství nevadí, to je každého osobní věc, pokud se to nedotýká ostatních. A bohužel pronikání islámu do Evropy se nás týká a bude týkat stále více. Ostatně pokud si jako žena přejete získat v budoucnu postavení ženy v islámské společnosti, stojíte na té správné straně. Ne, opravdu Váš postoj, jako ženy nechápu. Ale kdo chce kam, ...

Unknown řekl(a)...
27. srpna 2014 v 7:58  

Názor Šabatové není výrok soudu.

Unknown řekl(a)...
27. srpna 2014 v 9:58  

vzhledem k tomu ,že se dnes někteří učni povalují po lavicích v kšiltovkách,jednoho dne přijde někdo s cedníkem,a koneckonců :zakazuje školní řád výslovně nosit cedník? a ikdyby zakazoval tak jakou právní platnost má školní řád? žádnou,je to jenom soupis,dojmů,pojmů a přání...nic víc....

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. srpna 2014 v 11:31  

Školní řád má řešit má řešit situace bezprostředně související s provozem školy, popřípadě v tomto smyslu připomenout některá ustanovení právních norem a obecně přijímaných zvyklostí chování lidí, s kterými je samozřejmě v souladu. S normami, zvyklostmi a i s rozumem.
Není nezbytně nutné, aby v něm bylo uvedeno kde co, takříkajíc pro sychr. Namátkou, že se v křižovatce nepřechází na červenou, že se škola neopouští oknem, natož ve vyšším patře, že se nemočí mimo místa k tomu vyhražená.
Pokud není pedagogický pracovník schopen žáky informovat o jednotlivých ustanoveních školního řádu, a běžně s nimi pracovat, je špatný buď ten školní řád nebo ten pedagogický pracovník.

Unknown řekl(a)...
27. srpna 2014 v 13:59  

naše školství stále ještě funguje "v totalitním rytmu",přičemž si jednotliví ředitelé přizpůsobují předpisy a nařízení k obrazu svému a nemají ani potuchy o právní realitě,která se od 89 zásadně proměnila,většinou to jaksi funguje,kdyžtak se vyrazí učitel ("ten pedagogický pracovník") ale zažil jsem i případ,bohužel ojedinělý,kdy sice kantor byl vyhozen,ač ředitele upozorňoval,že jeho rozhodnutí je pochybné,ale vložil se do toho příští školní rok (kdy se situace opakovala)jeden z rodičů,advokát,a ředitel rychle sám od sebe mazal do předčaného důchodu a zástupce pro jistotu rychle na jinou školu....

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. srpna 2014 v 14:12  

A něco konkrétnějšího, pane laimesi?
Tedy pokud nejste ten rychle mazající zástupce.

Unknown řekl(a)...
27. srpna 2014 v 16:09  

vybírání peněz od žáků: učebnice,zničený přístroj,vymalování třídy apod.

Jana Karvaiová řekl(a)...
27. srpna 2014 v 19:42  

Já myslela, že vzdělanost a rasismus by se neměli kamarádit. Bohužel, tady v komentech ukazujete opak, ach jo....Tak si představte, že jedete třeba do Saudské Arábie a budete se tam promenádovat po ulici v minišatech a křížkem na krku. To by byl mazec. Ta země si ale chrání něco, co je jejich. My bychom si to taky měli chránit.jestliže se k nám někdo přistěhuje,měl by se alespoň částečně přizpůsobit zvyklostem té země. Nikdo jim nebrání, ať mají svou víru.V šátku snad chodit nemusí. Když tak ale pročítám internet, tak mě ta muslimská víra zrovna nepřipadá dobrá.Sice v koránu je to prý jinak,ale lidi spíš zajímá,co mnoho muslimů praktikuje ve skutečnosti - diskriminace žen,ženská obřízka,nulová demokracie pro ženy, násilné nucení k víře. A to jsem ,prosím, nezmínila terorismus.

krtek řekl(a)...
27. srpna 2014 v 19:53  

Pane laimes28, jsem také zaostalý. Jak se tedy teď řeší takové ožehavé situace, jako je rozbitý přístroj? Odepíše se? Podá se trestní oznámení? Pogratuluje se žáku k jeho šikovnosti?
Děkuji za osvětu.

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. srpna 2014 v 20:41  

Skoro bych řekl, stran toho poškozeného přístroje, že šlo o marný pokus nedohledat viníka. A tak byla náhrada škody předepsána celé skupině, bez ohledu na to, jestli v ní viník doopravdy byl, a jestli tam byli třeba i tací, kteří ani nic netušili, natož aby se na devastaci podíleli. A tak nějak podobně.

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. srpna 2014 v 6:46  

Situace rozbitý přístroj
1/1% rodičů se přijde omluvit a dohodne se školou náhradu škody
2/90% rodičů dělá, že v životě nevidělo školní řád a nepodepsalo souhlas s jeho dodržováním a rozčilují se.po několika měsících dohadů možná zaplatí nebo dají opravit.
3/9% rodičů si jde okamžitě stěžovat,že při rozbíjení počítače( kreslení na zeď,skákání po míse záchoda....fantazii se meze nekladou) si jejich dítě mohlo ublížit a jdou si stěžovat na zřizovatele,inspekci případně ministerstvo. Hádejte,zda hradí škodu?

Unknown řekl(a)...
28. srpna 2014 v 6:49  

kolega pytlík ví o čem je řeč:konkrétně-zničený pc ve třídě,naprosto nesmyslně instalovaný a nezabezpečený ve zcela běžné třídě,postupně zničen,rozlícený ředitel si vybil na třídním,pak se rozhodl že kantor musí výbrat částku x od každého žáka,třídní to odmítl,byl vyhozen a aktivně se toho ujak zástupce,který obeslal všechny rodiče doporučeným dopisem,avšak jeden z rodičů byl místní městký právník řečený "mejsn" a z obou náčelníků jen peří lítalo...

Unknown řekl(a)...
28. srpna 2014 v 6:53  

mimochodem,když jsme se dotkli této tématiky,máte někdo představu co ve školství způsobí nový občanský zákoník?

Unknown řekl(a)...
28. srpna 2014 v 6:55  

krtek: proč se ptáte,když vaše otázky obsahují odpovědi?

krtek řekl(a)...
28. srpna 2014 v 13:46  

Já se jen ptal, co je správně. Taky tuším, že se peníze vybírat nesmí, ale vím, že se to dělá. Asi právně správný postup je podat trestní oznámení, jenže to by většinou byly jen přestupky.
Proto jsem dotaz vznesl, pokud ho cítíte jako útok, tak to se velmi omlouvám. Občas to sice tak možná vyzní, ale tentokrát to ani nebylo míněno.
A děkuji za vnesení tohoto tématu, i když je mimo téma článku.

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. srpna 2014 v 15:52  

i když je mimo téma článku

Ne tak zcela. Právo ještě do škol v mnoha směrech neproniklo, nebo naopak už vyprchalo. A místo toho, aby se státní správa a smospráva ve školství a v celé společnosti zabývala problémy podstatnými, zakrývá svoji neochotu nebo neschopnost spektakulárním prezentováním věcí v této chvíli ne až tak zásadních.
Nemyslím tím právě ty otázky víry. Ty jsou třeba z mého bezvěreckého pohledu okrajové. Protože míru neuspořádanosti chodu školy nikterak nesnižují. Spíš bych řekl, že naopak.

Unknown řekl(a)...
29. srpna 2014 v 4:54  

jana: stále jste patrně ještě nezaznamenala že česko je součástí EU a ta je založena na globální multikulturní liberární filozofii,čili jsme otevřeni všemu a všem,co není zakázáno je dovoleno,chceme aby v evropě byly různé národy,rasy a víry,kdežto saudarábie je tradiční konzervativně-muslimský arabský stát,který je uzavřený a o žádné jiné národy,rasy a kultury nestojí...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.