MŠMT: Zdroje, ze kterých vychází text Analýza potřeb trhu práce

středa 13. srpna 2014 ·

Požádali jsme Odbor vnějších vztahů a komunikace MŠMT o sdělení zdrojů, ze kterých vychází nedávno publikovaný text Analýza potřeb trhu práce. Přinášíme celou odpověď s doplněnými odkazy na zdrojové dokumenty.


Odpověď MŠMT:

Níže Vám zasíláme zdroje, ze kterých vychází text Analýza potřeb trhu práce:

Přehled oborů vycházejících z požadavků zaměstnavatelů v jednotlivých ekonomických sektorech:
Zdrojem jsou studie:
Potřeby zaměstnavatelů a připravenost absolventů škol – šetření v sekundárním sektoru
Potřeby zaměstnavatelů a připravenost absolventů škol – šetření v terciárním sektoru
Potřeby zaměstnavatelů a připravenost absolventů škol – šetření v kvartérním sektoru

Přehled profesních skupin vycházejících z prognózovaného vývoje:
Prognóza budoucího vývoje vychází z projekce zpracované ke studii Kvalifikační potřeby trhu práce. Analýzy proměn trhu práce v ČR a EU, jejich trendy a faktory a projekce vývoje kvalifikačních potřeb pracovního trhu v ČR.
V citovaném textu je uveden výběr zaměřený na souvislost se vzdělanostní úrovní poskytovanou ve středoškolském vzdělání, zdrojem byly podkladové údaje pro Charakteristiky a perspektivy profesních skupin - viz
http://www.infoabsolvent.cz/Temata/ClanekAbsolventi/4-4-03/Charakteristiky-a-perspektivy-profesnich-skupin-v-/34
Přehled nejčastěji žádaných oborů:
Přehled vychází z analýzy inzerce Analýza inzertní nabídky zaměstnání v denním tisku a na internetu – 2012, kde pro zpřehlednění byly slo
učeny výsledky z nabídky v denním tisku a na internetu a zahrnuty i výsledky z minulých let.

Soubory ke stažení:

7 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
13. srpna 2014 v 9:05  

"Přehled nejčastěji žádaných oborů:
Přehled vychází z analýzy inzerce Analýza inzertní nabídky zaměstnání v denním tisku a na internetu – 2012, kde pro zpřehlednění byly sloučeny výsledky z nabídky v denním tisku a na internetu a zahrnuty i výsledky z minulých let."

Už jsem to tady jednou psala, ale ráda zopakuji. Z tohoto se při sestavování žebříčku nejčastěji žádaných oborů vycházet nedá, protože jak v denním tisku, tak na portálu MPSV a internetu jsou pomíchány obory opravdu žádané s obory, u kterých je největší fluktuace. Vysvětlím na příkladu kuchařů a číšníků. Na pracovním trhu je jich dostatek, ale nabízená místa jsou tak mizerně placená, že na nich vydrží jen chvíli a raději odejdou dělat něco jiného.

Nikola Křístek řekl(a)...
13. srpna 2014 v 14:50  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Nikola Křístek řekl(a)...
13. srpna 2014 v 15:16  

Děkuju za zveřejnění odpovědi MŠMT, už počtvrté (oprava: pošesté; ne:posedmé) mažu vlastní komentář... asi tedy skončím jen u "nemám slov". Tentokrát si to asi odpustím, při šoku to je snad normální.

Každopádně se mi z toho dost motá hlava.

Eva Adamová řekl(a)...
13. srpna 2014 v 16:32  

To já bych slova měla, ale nejsou publikovatelná.

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. srpna 2014 v 18:07  

Každé slovo je, paní Adamová, publikovatelné. Je to jenom skupina znaků. Záleží na tom, co si pod tím kdo představí, a jak se ten textový řetězec interpretuje.
Třeba pod slovem 'šprencuch' si představuji takovou prasárnu, že obejítí rozhodnutí standardně ustanovené maturitní komise byť v jednom nahodilém případě, a legislativně 'řádně' očetřené, je proti tomu pohádka z mechu a kapradí.

Unknown řekl(a)...
13. srpna 2014 v 18:30  

nejlepším zdrojem jest vlastní zkušenost,tak chodit posedávat rok,dva na pracák a tam si,pro ukrácení dlouhé chvíle, povídat se spolusedícími kolegy a bývalými žáky,zpočátku je to deprimující,žertovnou zkušeností jsou také návštěvy rekvalifikačního kurzu,kde vám přednáší váš bývalý žák nebo sedíte se svým bývalým žákem v jedné lavici...to psychicky osvěží....ikdyž ,jedna kolegyně se zhroutila,když ji "učil" bývalý žák-propadlík :-)

Ondřej Šteffl řekl(a)...
13. srpna 2014 v 23:01  

Požádejte prosím o Analýzu potřeb trhu práce v roce 2020, 2025 a 2030. Žádné s dřívějšími daty nemají pro rozhodování o oborech středních škol význam.




Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.