CZVV: Zkouškou z matematiky začíná podzimní zkušební období společné části maturitní zkoušky 2014

sobota 30. srpna 2014 ·

Pondělí 1. září je nejen prvním dnem nového školního rok, ale je také dnem zahájení podzimního zkušební období maturitní zkoušky 2014. Celkem je k podzimnímu období, ve společné části maturitní zkoušky, přihlášeno 20 129 žáků, kteří si zapsali 48 966 zkoušek a dílčích zkoušek. 5 453 žáků bude konat maturitu v řádném termínu, 14 056 v opravném a 726 v náhradním termínu.

Maturanti, kteří se do 25. června 2014 přihlásili k podzimnímu termínu maturitní zkoušky 2014, absolvují v rámci společné části nejprve písemné zkoušky, tedy didaktický test a/nebo písemnou práci. Písemné zkoušky společné části jsou administrovány centrálně a proběhnou na tzv. spádových školách podle jednotného zkušebního schématu.

Písemné zkoušky začínají 1. září ve 12 hodin didaktickým testem z matematiky, pokračují písemnými zkouškami z anglického, francouzského, ruského a španělského jazyka v úterý 2. září, dále 3. září didaktickým testem a písemnou prací z českého jazyka a literatury a končí ve čtvrtek 4. září 2014 písemnými zkouškami z německého jazyka. Didaktické testy a zadání písemných prací budou na webových stránkách zveřejněny nejpozději do 17.00 hodin po ukončení dané dílčí zkoušky. Klíče správných řešení budou na maturitním portálu zveřejněny po jednáních ex-post validačních komisí a nezávislé odborné komise MŠMT, tj. po 10. září 2014.

Ústní zkoušky společné části se budou konat v období od 11. do 22. září 2014 a zkoušky profilové části se budou konat na kmenových školách v období od 1. do 22. září 2014. Přesné termíny stanoví a sdělí žákům ředitelé kmenových škol.

Pro podzimní maturanty je opět zpřístupněn i výsledkový portál žáka, který se osvědčil již při jarním zkušebním termínu. Informace jak se registrovat a jaké dokumenty si prostřednictvím portálu mohou maturanti nechat zaslat e-mailem, jsou uvedeny na stránce vpz.cermat.cz.

10. září 2014 Centrum zpřístupní ředitelům škol výsledky didaktických testů žáků. Ředitelé škol výsledky předají maturantům ve formě výpisu výsledků didaktického testu nejpozději následující den. Výsledky písemných prací z českého jazyka, které jsou hodnoceny hodnotiteli, které jmenuje ředitel školy, na které se zkouška koná, budou předány Centru, a následně zpřístupněny ředitelům kmenových škol, nejpozději 15. září. Záznamy o hodnocení písemné práce z cizího jazyka pak budou zpřístupněny řediteli kmenové školy do 3 pracovních dnů od shromáždění hodnocení všech písemných prací z cizího jazyka žáků příslušné třídy. Výsledky ústních zkoušek společné části a výsledky zkoušek profilové části se žáci dozvědí od předsedy zkušební maturitní komise na konci zkušebního dne.

Informace ke zkouškám společné části maturanti mohli a mohou čerpat nejen ze stránek http://www.novamaturita.cz/, ale také z vydaných Maturitních zpravodajů č. 23 – 26, které jsou na maturitním portálu k dispozici a také z oficiálního profilu Udělám maturitu na sociální síti Facebook.

První měsíc školního roku se však také zahajují přípravy na organizaci maturitní zkoušky 2015. Ředitelé středních škol budou určovat portfolio povinných a nepovinných zkoušek profilové části maturitní zkoušky, přičemž mezi zkoušky nepovinné mohou nově zařadit výběrovou zkoušku z matematiky s názvem Matematika+. (Pilotní ověřování zkoušky Matematika+ proběhlo na jaře 2014 a přihlásilo se do něj přes 4 tisíce maturantů.) Ředitelé škol rovněž musí do 30. září zveřejnit školní seznam literárních děl, ze kterého budou maturanti následně vycházet při sestavování svého seznamu literárních děl k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury. Školní seznam musí nově obsahovat minimálně 60 literárních děl.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.