Přečtěte si: Podpora mladých talentů: Proč vymýšlet vymyšlené?

pátek 30. května 2014 ·

„Rodiče jsou často bezradní. Individuální studijní plány jsou spíš byrokratickým cvičením. Vzniká a zaniká řada iniciativ. Některé jsou financovány z evropských peněz, které často končí u expertů na talent,“ říká Martin Herman, který se v Česku snaží prosadit americký systém podpory talentovaných.


Z rozhovoru Bohumila J. Studýnky s Martinem Hermanem v ČeskáPozice.cz vybíráme:

ČESKÁ POZICE: Proč podporovat talentované? Nemohou si pomoci sami?

HERMAN: To slyším od okamžiku, co jsem s projektem pro talenty začal. Nadání a talent jsou předpokladem. Bez motivace a tvrdé práce to ani vysoce talentovaný člověk daleko nedotáhne. Tradiční rovnostářský systém vzdělání pro poddané od dob císařovny Marie Terezie má obrovskou setrvačnost, podlamuje sebedůvěru a schopnost kriticky myslet. Hodil se v dobách monarchie, německé okupace a komunistické totality. Já jsem jej zažil. Bylo to něco, co jsem musel – nevzpomínám si, že bych se kdy do školy těšil. Slyším to od mnoha studentů i dnes.

Mladí lidé potřebují systém, který by jim pomohl jejich talent lépe využít. To je úkol nás všech, kteří mají životní zkušenosti a vliv. Měření sil v tvrdé mezinárodní konkurenci je nutné pro výchovu osobností, které budou rozhodujícím faktorem konkurenceschopnosti a životní úrovně České republiky. Jedině ti dostanou Česko mezi světovou elitu, jako je tomu třeba v tenise.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. května 2014 v 13:25  

vzdělání pro poddané od dob císařovny Marie Terezie

Kdepak asi je ta pomyslná hranice mezi 'rovnostářským' a 'rovným' přístupem ke vzdělání.
Ty, ty, ty
nepatříš do elity.

Jsem ekonom, nikoli pedagog.

Aja jaja jaj!
Tak ještě něco pro naše sociálně vyloučené dětičky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.