Nina Novákova: Česká mládež holduje alkoholu a kouření nejvíce v Evropě

úterý 13. května 2014 ·

Chování náctiletých negativně ovlivňují více matky než otcové.

Mladí ve věku 14 a 15 let jsou v Evropě na špičce v pití alkoholu, kouření a užívání marihuany. Z průzkumu Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy mezi 979 respondenty ve věku 14 a 15 let vyplývá, že 14 % pravidelně kouří a 11 % pije alkohol. Výzkum naznačuje, že je třikrát vyšší pravděpodobnost pravidelného kouření mladých v případě, že aspoň jeden z rodičů kouří. Přitom se na mládeži mnohem více podepisuje negativní chování matek než otců. V případě, že matka pije tvrdý alkohol, je u potomka pravděpodobnost pravidelného užívání 50%, v případě otce to je 36%. Podle poslankyně Niny Novákové (TOP 09) se situace za poslední roky zhoršila a je nutné provést změnu ve výuce na základních školách.

„Na základních školách přestávají být preventivní programy účinné. Situace je alarmující a dokazují to výsledky studie doc. Dzúrové z Přírodovědecké fakulty UK. Musíme změnit způsob dlouhodobé prevence. Zkušenost ze zahraničí a z konkrétních škol v Česku dokazuje, že efektivním řešením je zavedení etické výchovy do škol. Náklady na zavedení jsou zanedbatelné ve srovnání s náklady, které jsou důsledkem rizikového chování mládeže,“ říká poslankyně Nina Nováková (TOP 09).

Kouříte? Pak je třikrát větší pravděpodobnost, že vaše dítě bude taky
Z výzkumu vyplývá, že u rodičů nekuřáků kouří každý desátý náctiletý. Jestliže je aspoň jeden z rodičů kuřák, pak je téměř třikrát pravděpodobnější, že bude kouřit i jejich dítě. Největší vliv na dítě má matka. V případě matky kuřačky je pravděpodobnost kouření u dítěte 36%, kdežto u muže 24%.


Nejvíce přenášejí negativní vlivy matky
Děti abstinentek mají problém s pitím alkoholu v 7 % případů. V případě, že matka pije pravidelně tvrdý alkohol, stoupá toto riziko až na alarmujících 50 %. U mužů je, stejně jako u kouření, vliv na dítě slabší. U otců „pivařů“ je problém s užíváním alkoholu u 17 % dětí. V případě pravidelného užívání lihovin to je 36 %.


Mládež: chceme zeleň!
Z výzkumu dále vyplynulo, že mládež vnímá své okolí. Více jak třetině žáků vadí, jak vypadá okolí jejich školy. Čtvrtina žáků přímo uvedla, že jim vadí alkohol a drogy v blízkosti školy. Málo zeleně v okolí bydliště vnímá jako problém 23 % žáků.

„Mým cílem je přesvědčit Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy s panem ministrem Chládkem, aby upravili rámcově vzdělávací program a finančně podpořili zavedení etické výchovy do základních škol. V případě správné výuky etické výchovy existují změřené pozitivní dopady. Navíc kromě morálních argumentů existují i ekonomické,“ uvedla Nina Nováková (TOP 09).
Nina Novákova byla říjnu 2013 zvolena poslankyní Parlamentu ČR za stranu TOP 09 ve Středočeském kraji. Je členkou výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a místopředsedkyní volebního výboru.

Jako poslankyně se věnuje zejména problematice středního školství a možnostem alternativních forem vzdělávání.

Nina Nováková má zkušenosti jako krajská zastupitelka a místostarostka v Brandýse nad Labem. Mimo jiné učila na Gymnáziu J. S. Machara a je aktivní v občanské společnosti

9 komentářů:

Unknown řekl(a)...
13. května 2014 v 15:14  

Paní poslankyně se mnohonásobně mýlí. Skoro bych si troufl říci, že se se svými představami nachází opravdu daleko "mimo mísu".
Prevencí toxikomanie se zabývá výchova ke zdravému životnímu stylu, nikoli etická výchova.
Obě ve vzdělávacích programech už dávno zařazeny jsou.
Vliv školní výchovy je a vždy bude v těchto záležitostech ve srovnání s vlivem počínání vlastních rodičů nepoměrně nižší a nelze si od školního působení slibovat nějakou rychlou nápravu, natož následně za stav v této oblasti činit odpovědným školství.

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. května 2014 v 16:10  

Prevencí toxikomanie se zabývá výchova ke zdravému životnímu stylu...

Jako zástupkyně ředitelky pro výchovnou a vzdělávací činnost školy by to paní Nováková mohla, a spíše měla vědět.

Vypadá to ale, že je nejvyšší čas začít s převychovýchovou matek.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
13. května 2014 v 20:09  

Má zkušenosti...učila...a je aktivní...

A přesto je mimo mísu. Jen další pokus vnutit do rvp etickou výchovu. Pití a kouření nevyřeší změny v rvp. K pití a kouření je totiž velká společenská tolerance.
O tom by snad právě v TOP 09 měli něco vědět, že?

Puďa řekl(a)...
13. května 2014 v 21:53  

Mýlíte se, pánové. Právě škola má vše vyřešit, a taky to vyřeší. Myslím, že chybí pouze krůček k tomu řešit malou porodnost praktickou výukou sexu ve školách (samozřejmě bez ochrany).

Unknown řekl(a)...
14. května 2014 v 6:36  

Tento vskutku závažný problém nelze "házet" jen na školu. Odborníci vše studentům a žákům při prevenci poctivě vysvětlí, ale za prahem školy přece začíná "úplně jiný" život. Tolerance společnosti je až neskutečná a co domácí prevence?
Dvojitost morálky současné společnosti: koaliční vojáci chodí každý den kolem rozsáhlých makových poli v Afganistanu. Samozřejmě na ně nesmí sáhnout. Preventisté na školách si můžou žíly strhat, pač ten afgánský heroin je fakt "bašta".

poste.restante řekl(a)...
14. května 2014 v 9:06  

Zvláštní.
Vyprávěl mi známý historku z USA. Jeho dcera byla na jazykovém pobytu a večer si zašli do baru. Barman nemrknul okem a vyžádal si doklad, z něhož by poznal, že dívčina má víc než 21 let. Dcera mého známého podmínku splňovala ale jiná dívka ze skupiny nikoliv. Pochopitelně jí barman nic neprodal a dále ze skupinky nespouštěl oči. Když pak ostatní "nezletilé" nešťastnici posunuli pohárek, aby si taky mohla přiťuknout, v momentě stál u jejich stolu a slušně je požádal aby dopili a odešli, jinak že zavolá ochranku. Prý nehodlá kvůli nim přijít o licenci. Systém kontrolují především různé dobrovolnické spolky, ale v některých státech i "agenti provokatéři".
Nic nebrání ani tomu, aby podobně striktní přístup byl také vůči prodejci, který prodá mladistvému cigarety.
V případě drog je to komplikovanější, ale "motivující" může být například exemplární výše trestů pro dealery mladistvým a to včetně dealerů neplnoletých.

Podle mého názoru takto vypadá funkční systém boje proti alkoholismu a jiným závislostem u mladistvých. A ne nějaké trapné přednášky ve škole a etické výchovy, které žáci povětšinou proflákají.

Očekávám, že paní poslankyně jako členka TOP 09 se zasadí o přijetí podobných přísných zákonů i u nás. Případně vysvětlí stranickým kolegům, že svoboda podnikání není totéž co neetické a nemorální chování. Klidně jim může k tomuto tématu uspořádat ve sněmovně seminář z etiky, nebo výchovy ke zdravému životnímu stylu. Jako učitelka k tomu má předpoklady.

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. května 2014 v 9:19  

Také by mohla zaskočit si skočit na některou z maturitních estrád. Nalejvárna pod přímým pedagogickým dohledem.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
14. května 2014 v 13:07  

Pane poste.restance, hodit to na učitele a vpašovat nějakou větičku do rvp je přece snadnější, ne? Třeba "žák uvědoměle odmítá alkohol a vymlouvá jeho konzumaci také ostatním".

Jirka řekl(a)...
14. května 2014 v 16:12  

Tolerance společenské i individuální hlouposti je náš problém. Níže uvádím odkaz na srandičku, která vysvětluje mnoho problémů, se kterými se nejen ve školství potýkáme. Pokud znáte, tak mi jistě dáte za pravdu.
http://youtu.be/BKorP55Aqvg

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.