Ministr školství: Zdravý životní styl má být přirozeným životním programem

úterý 13. května 2014 ·

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek před časem odstartoval celospolečenskou debatu ohledně zdravého životního stylu na školách. Dnes na tiskové konferenci k tématu prohlásil, že chce prosadit úpravu sortimentu ve školních potravinových automatech, ale také posílení osvěty a prevence.


„Podle průzkumů je až jedna pětina chlapců a jedna desetina dívek obézních. Příčinou je málo pohybu, špatné stravovací návyky, ale také nezdravá nabídka sortimentu ve školních automatech. Chci proto prosadit nabídku pouze zdravých potravin v automatech a školních bufetech a umožnit školám zaplatit si třeba trenéra nebo kvalifikovaného pedagoga pro hodinu tělocviku navíc,“ řekl ministr školství Marcel Chládek na dnešní tiskové konferenci k zdravému životnímu stylu na školách.

Za první kroky ke změně životního stylu žáků považuje ministr Chládek schválení Koncepce podpory mládeže na období 2014 - 2020, novelizace vyhlášky o školním stravování, která upravuje spotřební koš a umožní přípravu dietního stravování a pravidelné pořádání kulatých stolů k zdravému životnímu stylu. Jedním z dalších kroků by měla být možnost legislativního ukotvení preventivních prohlídek žáků u lékařů a zubařů.

Podle Ústředního školského inspektora Tomáše Zatloukala, který na tiskové konferenci představil i další výsledky inspekční zprávy, je výchova ke zdraví v rámci vzdělávacích programů na dobré úrovni, je potřeba ji ale více propojit v rámci celého vyučovacího procesu. V tom se s ministrem Chládkem shodli.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.