Lukáš Jánský: Magnetismus s ICT na základní škole

pondělí 19. května 2014 ·

Příklad praktické výukové činnosti, při níž se uplatňují mezipředmětové vztahy a různými způsoby se řeší konkrétní problém.

V 6. ročníku probíráme základy magnetismu. Mimo jiné se učíme o magnetickém poli Země a práci s kompasem. Získané znalosti z této kapitoly ověřuji u žáků prostřednictvím laboratorní práce, která kombinuje běžné pomůcky s ICT a řeší problém, s nímž se mohou žáci setkat v běžném životě.

Jedním z cílů je určit zeměpisnou orientaci oken v učebně za použití 4 různých kompasů. Dalšími cíli je osvojení si práce s kompasem, tabletem, GPS navigací a posílení fyzikálních a zeměpisných znalostí o magnetickém poli Země. Nezanedbatelným doprovodným jevem je též rozvoj vzájemné spolupráce ve skupině a schopnosti řešit problémovou situaci.

Žáky nechám, aby se rozdělili do 4 skupin. Do každého rohu ve třídě umístím jeden ze čtyř různých kompasů. Prvním je klasická magnetická střelka, druhým je aplikace realizující kompas na tabletu, třetím kompas na GPS navigaci a čtvrtým je kompas, který si žáci sami vyrobí. Pro jednodušší průběh provádíme tato měření v počítačové učebně, neboť výsledky měření žáci zpracovávají na počítači.

Výroba vlastního kompasu je snadná. Žáci mají k dispozici vaničku s vodou, Petriho misku a tenký tyčový magnet o délce cca 5 cm. Postup je velice jednoduchý. Do Petriho misky se vloží magnet a celá miska se opatrně položí na vodu tak, aby byl magnet v misce a miska samotná uprostřed. Díky magnetickému poli Země se magnet natočí severojižním směrem.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.