Jan Krejsa: Scratch - výuka základů programování na základní škole

pondělí 26. května 2014 ·

Autor zpracoval diplomovou práci na téma Výuka základů programování v prostředí Scratch. Tato práce obsahuje postup výuky programování na základní škole a všechny potřebné informace pro učitele informatiky, kteří by chtěli základy programování zařadit do své výuky.

Rád bych vám představil svou diplomovou práci, v níž se zabývám využitím programu Scratch k výuce programování na základních školách. Teoretická část obsahuje průzkum, který byl proveden pomocí dotazníku na základních školách a který ukazuje skutečnosti týkající se výuky programování. Dále Scratch porovnávám s programy Baltík a Imagine Logo, které se na základních školách používají nejvíce.

Práce dále obsahuje analýzu materiálů dostupných pro výuku Scratch. Výsledky analýzy výukových materiálů jsou graficky zobrazeny v přehledném grafu. Na základě této analýzy jsem vytvořil postup výuky, který je rozdělen do dvanácti témat. Pro každé téma je vytvořen žákovský list a metodické pokyny pro učitele. Další podpora je dostupná přímo v prostředí Scratch. Jedná se o dvě "studia" - první s připravenými projekty pro žáky Výuka základů programování, druhé s výslednými projekty pro učitele Výuka základů programování - učitel.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.