Jitka Rambousková: Plickers – hlasovátka zadarmo

pondělí 26. května 2014 ·

Různá hlasovací zařízení jsou určitě fajn, ale cena je dost často činí prakticky nedostupnými. A ani nachystání není vždycky zcela jednoduché, a někdy jsou i těžké na přenášení. Pokud mají všichni žáci zařízení připojené na wifi, pak je dobrým řešením Socrative. Ale co když nejde ani to? Pak je možným řešením Plickers.


Tentokrát stačí mobilní zařízení jen učiteli a ani on nemusí být nutně online. A žákům stačí vytištěné kartičky. Prosté a jednoduché.

Tak kudy do toho? Na webovém rozhraní se učitel zaregistruje a vytvoří třídu. Do mobilu či tabletu (iOS či Android) si stáhne aplikaci, přihlásí se na účet a sesynchronizuje si třídu. Pro žáky vytiskne kartičky a ty žákům rozdá. A příprava je hotova.

Při hodině vlastní otázky s možnými odpověďmi A až D třeba promítá. V mobilu si vytvoří otázku (jen název, popř označí správnou odpověď) a spustí focení a „vyfotí“ zvednuté kartičky žáků. Okamžitě vidí, kdo hlasoval a jak. Při připojení na síť se výsledky zobrazí na webovém rozhraní.

Aplikace je opravdu jednoduchá až spartanská, ale plně funkční a dělá přesně to, co dělat má. Určitě má některé dětské nemoci (třeba že otázky nelze mazat na webu, ale jen v zařízení, kde byly vytvořeny), ale rozhodně stojí za vyzkoušení.

Jen si dovolím několik praktických rad. Před prvním „ostrým“ nasazením vyzkoušejte kartičky, zda nepotřebují kalibrovat, zda opravdu snímají písmeno, které mají a není třeba v mobilu nastavit otočení. Také si vyzkoušejte, jak dobře snímá váš mobil či tablet a v jakých světelných podmínkách. Trošku se pere zatemnění pro promítání a světlo pro focení. Pokud tohle vyladíte, získáte skvělého pomocníka.

Vše krok za krokem najdete na https://plickers.com/support#Download.


Plickers na webu




Plickers na mobilu


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.