Přečtěte si: Romské děti podle politiků neumějí česky a měly by se učit v romštině

čtvrtek 17. dubna 2014 ·

Na základních školách by se mohlo vyučovat romským jazykem. Podle TOP 09 končí třetina romských dětí v praktických základních školách a navrhují proto vzdělávat částečně romské děti v jazyce, kterým mluví v rodině.

Z článku Andrey Karlíkové v Deník.cz vybíráme:

„Čeština je náš národní jazyk. Nevidím důvod vyučovat předměty v romštině, má zkušenost je taková, že někteří děti ani romsky neumí. Jazyk není bariéra, když se to dítě tady narodí a žije tady spoustu let. S pravopisem mají problémy všichni děti, kteří přichází do škol" komentuje návrh vyučovat ve školách romštinu místopředsedkyně Sdružení Romských Občanů 
v Lysé nad Labem Helena Prodanová, která si nedokáže představit ani to, jak by se 
v romštině některé předměty, jako například matematika, vyučovaly. „Naopak, děti se potřebují naučit pořádně česky," říká.(...)

Návrhy TOP 09 na vzdělávání romských dětí se nelíbí ani Ministerstvu školství. Segregované třídy nebo vyučování romských dětí v českém i romském jazyce považuje ministr školství Marcel Chládek za kontraproduktivní. Navíc je to v rozporu s antidiskriminačním zákonem a také s rozsudkem, kterým Soud pro lidská práva ve Štrasburku zavázal Českou republiku k maximálnímu začlenění romských dětí do vzdělávání.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. dubna 2014 v 9:18  

by se mohlo vyučovat romským jazykem

No jistěěě. Nad to rodilí mluvčí nemusejí mít odpovídající pedagogickou kvalifikaci.
Osobně bych se ovšem přimlouval za angličtinu. Prosákly k nám zvěsti, že se v anglických školách dosahují žáci mého etnika vynikajících výsledků.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.