Otevřený dopis ministrovi školství, mládeže a tělovýchovy: Nerušte speciální školy!

středa 23. dubna 2014 ·

Z dopisu vybíráme: "Žádáme Vás, pane ministře, abyste nedopustil pokračování trendu postupné likvidace přiměřeného vzdělávání pro neúspěšné žáky, trendu likvidace alternativní linie v základním i středním vzdělávání pro žáky Selhávající v běžných vzdělávacích programech. Abyste nedopustil prosazení necitlivého inkluzivniho vzdělávání, které sníží šance selhávajících žáků a prohloubí propad vzdělávacího potenciálu základních škol."


Otevřený dopis ministrovi školství, mládeže a tělovýchovy

PhDr. Marcel Chládek, MBA ministr školství, mládeže a tělovýchovy
Karmelitská 7
Praha 1
118 12

Vážený pane ministře,

v českém školském systému se v posledních letech dějí změny, které se jeví jako nevratné a natrvalo tak mohou poškodit úroveň vzdělávání a vzdělanosti v našem státě.

Díky úsilí tzv. ochránců lidských práv, nestátních neziskových organizací, vládní Agentury pro sociální začleňování a Kanceláře veřejného ochránce práv se likviduje zaběhlý a funkční systém základních škol praktických (dříve zvláštních škol), které vzdělávají žáky nezvládající nároky běžné základní školy, žáky s lehkým mentálním postižením, ale i žáky, jejichž rozumové schopnosti jsou v hraničním pásmu, ale nejsou úspěšní z jiných důvodů. Záminkou je údajná diskriminace romských žáků, kteří jsou prý do těchto škol úmyslně zařazování kvůli sociálnímu znevýhodnění a brání se jim tak v rovném přístupu ke vzdělání. Vzdělávání žáků v základních školách praktických není a nikdy nebylo vzděláváním žáků sociálně znevýhodněných. Ministerstvo školství v roce 2011 úpravou příslušných vyhlášek znemožnilo doporučování a zařazování žáků do základních škol praktických, pokud byly jejích schopnosti diagnostikovány nad hranicí lehkého mentálního postižení (LMP). Žáci se schopnostmi v hraničním pásmu, kteří nezvládají učivo ani při opakování ročníku, musí zůstat V rámci inkluzivního vzdělávání v běžné třídě, kde nadále selhávají, čímž se ještě zhoršují jejich šance na úspěch.

Počet žáků V základních školách praktických citelně klesá, což povede v blízké budoucností k jejích zániku; hrozí zánik upraveného vzdělávacího programu, který zohledňuje snížené schopnosti žáků a umožňuje jim úspěšně získat základní vzdělání. V důsledku toho citelně klesá úroveň a vzdělávací potenciál tříd základních škol, neboť zde zůstávají žáci, kteří nejsou schopni učivo zvládat a vážou na sebe Stále více energie učitelů. Z tříd základních škol už navíc odcházejí na víceletá gymnázia nejen Žáci nadprůměrní, ale i průměrní.

Žádáme Vás, pane ministře,

abyste nedopustil pokračování trendu postupné likvidace přiměřeného vzdělávání pro neúspěšné žáky, trendu likvidace alternativní linie v základním i středním vzdělávání pro žáky Selhávající v běžných vzdělávacích programech. Abyste nedopustil prosazení necitlivého inkluzivniho vzdělávání, které sníží šance selhávajících žáků a prohloubí propad vzdělávacího potenciálu základních škol.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.