Přečtěte si: Ministře, nerušte nám speciální školy, volají starostové desítek obcí

středa 23. dubna 2014 ·

Starostové z Chlumce nad Cidlinou a Nového Bydžova v Královéhradeckém kraji žádají ministra, aby nenechal zaniknout speciální školy. Otevřený dopis podepsala i krajská radní a přidávají se desítky obcí a škol z celého Česka.


Z článku Kateřiny Vítkové v iDNES.cz vybíráme:

O opaku je přesvědčen Martin Šimáček, ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování, která společné vzdělávání na základních školách prosazuje:
"Je lepší, pokud jsou děti znevýhodněné ať už sociálně, nebo zdravotně vzdělávány ve vrstevnickém kolektivu. Zmenšuje to jejich hendikepy, poznávají už v dětství konkurenční prostředí a jsou do značné míry vtaženi kolektivem k lepším výkonům. Také ostatní děti z toho mají užitek, protože poznávají rozmanitost a zjišťují, co to znamená, když má někdo hendikep."

Přiznává však, že většina základních škol není na žáky se speciálními potřebami připravená. "Nemají dostatek peněz k zajištění důležitých podpůrných opatření, a tím nemyslím jen asistenty pedagoga. Ale v Česku jsou desítky škol, které metody společného vzdělávání aplikovaly už před lety," dodává Šimáček.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.