Martin Rychlík: Žaloby na ministerstvo školství: Spustí drtivou lavinu?

úterý 22. dubna 2014 ·

Příjemci unijních dotací nesouhlasí s nerovným přístupem, výklady zákonů a nemožností se odvolat. Případy může řešit i Ústavní soud ČR.

V pondělí 14. dubna publikovaly Lidové noviny článek o chystané sérii žalob univerzit a výzkumných ústavů na ministerstvo školství (MŠMT). Řadě příjemců evropských dotací ze dvou operačních programů, jež MŠMT spravuje, už dochází trpělivost se svévolnými výklady i takřka totožných případů.
  • Stěžují si na „domnělé“ výtky a nemožnost odvolat se proti názorům úředníků, které je stojí neuznatelné výdaje, takže instituce – sporně – přicházejí o miliony korun.
  • Ministr Marcel Chládek (ČSSD) téhož dne 14. dubna v tiskové zprávě ohlásil, že jde o starší kauzy a že dá „prověřit práci všech úředníků, kteří se Operačním programem Výzkum a vývoj pro inovace zabývají“.
  • Následně rezignoval jeho náměstek pro evropské fondy Michal Zaorálek. „Jsem po téměř třech letech unavený a nemohl jsem najít motivaci pokračovat. Neustálé hledání řešení v podmínkách protichůdné legislativy a odporujících si pravidel pro implementaci evropských fondů je frustrující. Nejen pro příjemce dotací, ale i pro poskytovatele evropských peněz,“ sdělil serveru Lidovky.cz Zaorálek.
Ve složité situaci, kdy pravidla kolidují s legislativou, se vědecké a akademické instituce neváhají s ministerstvem soudit. Někteří příjemci už podali (nebo se dle informací ČESKÉ POZICE chystají podat) žaloby k Městskému soudu v Praze, jemuž místně přísluší rozhodovat žaloby ve veřejnoprávním vztahu. Nejméně dvě z loňska, které 1. července podala Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě a 26. července také Fyziologický ústav Akademie věd ČR, se dostaly jako kasační stížnost až k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Obě instituce si stěžovaly, že ke krácení jim přiznané dotace postačují pouze „domněnky“ a „libovůle“ žalovaného ministerstva, proti čemuž dle platné legislativy neexistuje soudní přezkum. Letos v únoru, respektive v březnu sice NSS obě stížnosti zamítl, ale v rozsudku konstatoval, že některá dosavadní rozhodnutí ministerstva neladila se zákonem. Důsledkem může být výhledově i změna zákonů a přezkum vedoucí až k Ústavnímu soudu ČR.

Další tři ministerská rozhodnutí napadla loni žalobou Masarykova univerzita, žaloby chystá Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně i další školy a ústavy. Spustí to drtivou lavinu? Česká konference rektorů (ČKR) jednala o této situaci s ministrem Chládkem, který sám varoval před nedočerpáním 7,5 miliardy ve zmíněném operačním programu.

„Je třeba odbourat zbytečné administrativní překážky. Když jsem jednal s eurokomisařem, potvrdil mi, že si překážky děláme sami, ne Evropská komise,“ řekl ČTK ministr Chládek. Školám mimo jiné vadí, že se z partnerského vztahu při čerpání stává „boj“ trestajícího s trestaným; na vině však není jen resort školství, ale například i kontroly ministerstva financí.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.