bEDUin: Projekt Chci učit chce ukázat veřejnosti dobré učitele

úterý 1. dubna 2014 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.


Co přinesl týden 24.-30.3.2014

Témata týdne: Startuje kampaň Chci učit, dětské skupiny mají zelenou, učitelé češtiny přizváni k práci na maturitách, Chládek přitvrzuje, vzkaz OECD českým školám, dokument o násilí na dětech, školství nás táhne dolů, říká exministr Vopěnka, nulté třídy pro všechny děti, jak dostat tatínka do školy, roste zájem o kvalifikační zkoušky, smysl techniky ve výuce, Šteffl vysvětluje, proč (ne)zrušit školy, české děti na síti, ministr Dientsbier o inkluzi ve škole, na čem pracují Extra třídy?, vstanou čeští Khanové, jak správně vybrat tablet, kdo získal medaili MŠMT?

Výrok týdne:
„Překvapovalo mě, a teď nad ohlasy filmu stále překvapuje, jak hluboce je téma bitého dítěte v každém z nás obsaženo, jaké rozpaky a paradoxní reakce probouzí. Třebas ten humor Nepraktových krvavých zadků… Nebo údiv, že by to snad mělo být jinak. A ten neuvědomělý princip šikany: ponížený bude rád ponižovat. Před čím nemohu utéct, to si oblíbí.“ Autor filmového dokumentu BÍT a NEBÍT Tomáš Škrdlant v rozhovoru na webu eduin.cz.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)
  • Vážíme si dobrých pedagogů. Na Den učitelů spustil EDUin kampaň na podporu učitelů nazvanou „Chci učit“. Web projektu nabídne galerii vynikajících učitelů a učitelek, pravidelnou Otázku týdne i možnost ocenit výborné pedagogy.
  • Razantní postup proti násilí. Ministr Chládek navrhuje tvrdší postihy za napadení učitelů a vychovatelů. Odůvodnil to na mimořádném brífinku svolaném po násilném útoku na vychovatele v Králíkách. Anna Putnová zdůrazňuje význam prevence, Václav Klaus ml. obvinil Chládka z populismu, Lidové noviny oslovily v anketě odborníky.
  • Dětské skupiny budou. Poslanci podpořili možnost vzniku dětských skupin, které pomohou řešit nedostatek míst v předškolních zařízeních. Kritici namítají, že tento krok snižuje vážnost profese učitelek v mateřských školách a finančně zatíží mladé rodiny. Přednost by mělo dostat rozšiřování kapacit státních zařízení.
  • Co všechno nám říká PISA a co z toho brát vážně. Opomíjeným sdělením ze šetření PISA se věnoval Kulatý stůl SKAV a EDUin, který se soustředil především na otázky vztahů dětí ke škole a problém selekce. Na limity šetření PISA poukazuje Pavel Kohout v Lidových novinách s tím, že testování nedokáže zachytit jedinečnost a tvořivost dítěte. Ještě víc o smyslu PISA pochybuje Ondřej Šteffl na blogu aktualne.cz, podle něhož ani tvořivost není tak důležitá jako radost ze života a z učení. Tématu se tento týden věnuje i ministerstvo školství, již ohlásilo na úterý tiskovou konferenci.
Inspirace z (a do) praxe
  • Odzvonilo ve školách tělesným trestům? Tématu trestání dětí bitím se věnuje dokumentární film BÍT a NEBÍT Tomáše Škrdlanta, který odvysílá ČT2 v neděli 6. dubna ve 20:00. Podívejte se na tříminutovou ukázku.
  • Muži, do škol! Liga otevřených mužů nabízí otcům tipy, jak se aktivně zapojit do školního dění.
  • Extra třídy v plné práci. Podívejte se, jak školní děti zvelebují zahradu nemocnice v Duchcově, a na další místa.
  • Technika patří do rukou žákům. Ondřej Neumajer na blogu vysvětluje, jak vypadá smysluplné využívání informačních technologií ve výuce. Interaktivní tabule a projektory podle něj jen podporují frontální výuku.
  • Výběr tabletu pro školu. Podrobný přehled parametrů, k nimž je třeba přihlédnout při rozhodování.
  • Děti a internet. Prohlédněte si výsledky výzkumu o tom, co se děti ve škole učí na internetu i o něm.
  • Vychází Zpravodaj Montessori. Jedním z hlavních témat březnového čísla je neuropsychologie.
Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)
  • 31. 3. Dva jsou víc než jeden (konference, Liberec)
  • 1. 4. Vzdělávání aneb Architektura součástí základního vzdělávání (think tank, Plzeň)
  • 3. 4. Radosti a úskalí domácí školy (seminář, Praha)
Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
1. dubna 2014 v 10:41  

Jako agitka fakt dobrý. To nové posily do školství vyloženě vcucne.
Kam se hrabou Tři chlapy v chalupě nebo Anděl na dovolené. O majorovi Zemanovi ani nemluvě.
Něco z kurzu sebeobrany by tam nebylo? Třeba Sambo Combat nebo Krav Maga...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.