Reakce MŠMT na vyjádření poslance Zlatušky

úterý 11. března 2014 ·

Ministerstvo školství v minulém týdnu představilo sérii opatření, kterými chce aktivně řešit problém tzv. nekvalifikovaných pedagogů – jde zejména o možnosti výjimek pro některé z pedagogů na základě věku a zkušeností nebo rozšíření možností doplnění vzdělání na pedagogických fakultách. I z tohoto důvodu si ministr školství Marcel Chládek přizval před samotnou tiskovou konferencí k jednání také zástupce školských odborů a rovněž děkany pedagogických fakult.

Ač byly reakce veřejnosti obecně velmi kladné a ředitelé škol i samotní pedagogové ocenili zejména snahu ministra školství situaci opravdu vyřešit, výjimkou nebyly ani kritické ohlasy. Jedním z kritiků byl rovněž poslanec hnutí ANO 2011 Jiří Zlatuška, který je rovněž předsedou sněmovního školského výboru. Ten na svém facebookovém profilu uvedl, že představy ministerstva školství nejsou v souladu se zákonem. Podle poslance Zlatušky vypršel termín podání přihlášek k poslednímu únoru. „Vysoké školy také podle § 49 odst. 5 již uveřejnily nejvyšší počty přijímaných uchazečů, které nyní nemohou jen podle peněz ministra zvýšit. Pokud bude vypisováno jiné přijímací řízení, musí být podle § 49 odst. 5 zveřejněno nejméně čtyři měsíce před podáváním přihlášek ke studiu, odpovídalo by to tedy nejbližšímu termínu podávání přihlášek na studium podle ministrovy představy v červenci t.r.,“ tvrdí Jiří Zlatuška. Ministerstvo školství ovšem uvádí, že zákon o vysokých školách neupravuje termín pro podávání přihlášek ke studiu, ani nevylučuje vyhlášení dalšího přijímacího řízení. Povinnou náležitostí není ani stanovení nejvyššího možného počtu přijímaných uchazečů. Přijímání uchazečů ke studiu je plně v působnosti vysokých škol a ministerstvo nemůže - ani nebude - do této působnosti zasahovat. Vytvoří však podmínky pro zajištění zvýšených nákladů, které jsou spojené s navýšením kapacit a přijímacím řízením. Podpora ze strany ministerstva bude směřována právě na toto navýšení, aniž by však byla striktně svázána s obsazením nově vytvořených míst nekvalifikovanými pedagogickými pracovníky. Využití těchto míst zejména nekvalifikovanými pedagogickými pracovníky lze však předpokládat s ohledem na mimořádné termíny přijímacího řízení.
Ministerstvo dále uvádí, že zákon o pedagogických pracovnících upravuje způsoby získání odborné kvalifikace pro jednotlivé kategorie pedagogických pracovníků. Podmínka odborné kvalifikace přitom může být v některých případech splněna nejen vysokoškolským vzděláním získaným studiem v akreditovaném studijním programu v oblasti pedagogických věd, ale například též vysokoškolským vzděláním získaným studiem oboru, kterýodpovídá charakteru vyučovaného předmětu, a vzděláním v programu celoživotního vzdělávání.Programy celoživotního vzdělávání pak upravuje zákon o vysokých školách pouze rámcově, přičemž bližší podmínky celoživotního vzdělávání určuje vnitřní předpis vysoké školy.
Poslanec Jiří Zlatuška rovněž vyjádřil obavu, že: „i koncept diskriminace v zaměstnání podle věku by mohl být pro leckoho příležitostí k napadení takového řešení.“ Ministerstvo školství nicméně upozorňuje, že již stávající znění zákona o pedagogických pracovnících umožňuje výkon přímé pedagogické činnosti některým osobám, které předpoklad odborné kvalifikace nesplňují, a v rámci této úpravy zohledňuje i okolnost věku. Zákon o pedagogických pracovnících dále stanoví, v jakých případech se předpoklad odborné kvalifikace považuje pro pracovněprávní účely za splněný. Dle názoru ministerstva nelze hledisko věku považovat za rozporné s právními předpisy, je-li vedeno legitimním cílem a je věcně zdůvodněné.

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
11. března 2014 v 11:15  

"Podpora ze strany ministerstva bude směřována právě na toto navýšení, aniž by však byla striktně svázána s obsazením nově vytvořených míst nekvalifikovanými pedagogickými pracovníky. Využití těchto míst zejména nekvalifikovanými pedagogickými pracovníky lze však předpokládat s ohledem na mimořádné termíny přijímacího řízení."

Mám obavy, že tento předpoklad se ukáže, jako naprosto mylný. V mimořádných termínech se VŠ sejde obrovské množství přihlášek jak od nekvalifikovaných pedagogů, tak i od čerstvých maturantů, kteří si zkusí podat další přihlášky, jelikož zájem o studium např. učitelství 1. stupně několikanásobně převyšuje nabídku. Zda pak budou bez upravených podmínek přijetí, které by však byly vůči čerstvým maturantům diskriminační, finance směřovány tam kam MŠMT zamýšlelo bude velmi sporné. MŠMT je, zdá se mi, v tomto směru dost naivní.

Tomáš Dopita řekl(a)...
11. března 2014 v 15:01  

Připadá smysluplnější, pokud víme, že v zákoně jsou chyby, a vznikají díky němu nesmyslné situace, se nejprve podívat na samotný zákon, provést jeho novelu a tím možná snížit počet nekvalifikovaných na "zpracovatelné" množství. Také by asi bylo levnější prodloužit výjímku např. o dva roky, když už konečně víme, kolika lidí se tento jev týká.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.