Michaela Šojdrová: Upřímně se divím

úterý 11. března 2014 ·

Česká školní inspekce ve svých výročních zprávách upozorňovala na to, že jen v základních školách se vyskytuje cca 14 % nekvalifikovaných učitelů, píše na sociální síti Facebook členka parlamentního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a kandidátka KDU-ČSL v nadcházejících eurovolbách.


Upřímně se divím té velké diskusi a překvapení, které zavládlo po průzkumu MŠMT o velkém počtu nekvalifikovaných učitelů. ČŠI ve svých každoročních zprávách upozorňuje na to, že jen v základních školách se vyskytuje cca 14% nekvalifikovaných učitelů (cca 8 tisíc). Myslím, že někteří učitelé a také ředitelé spoléhali, že to prostě nějak zase projde. Ale to není možné. Na druhou stranu souhlasím s možností výjimky, kterou bude moci využít ředitel v některých opodstatněných případech. Především musí být také možnost pro doplnění studia, a tedy nabídka vysokých škol. Myslím, že by zprávám a zjištěním ČŠI měly příslušné orgány věnovat více pozornosti, předešlo by se mnoha problémům.

16 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
11. března 2014 v 12:19  

já už se nedivím

ToBene řekl(a)...
11. března 2014 v 13:03  

Kolik je v politice kvalifikovaných politiků, ekonomů a inteligentů ?

Eva Adamová řekl(a)...
11. března 2014 v 13:36  

Ať si paní šojdrová nedělá srandu.

Ve výroční zprávě za školní rok rok 2012/2013 http://www.csicr.cz/getattachment/dbb46d47-e52b-49ba-915f-b47cdb82cae4

je uvedeno:
"Z hodnocení škol dále vyplývá, že i v letošním roce pokračoval trend zkvalitňování personálních
podmínek ve školách (zvyšování podílu kvalifikovaných pedagogů, předcházení personálním rizikům)."

Tak tomuto se říká důrazné upozornění MŠMT na problém.

Upřímě se dívím, že za těchto okolností má paní Šojdrová vylézat z díry. Leč volby do Europarlamentu se blíží a tak je potřeba využít ve svůj prospěch, co se dá. Co na tom ,že při tom lže jako když tiskne.

Eva Adamová řekl(a)...
11. března 2014 v 13:37  

Upřímě se dívím, že za těchto okolností má paní Šojdrová odvahu vylézat z díry

Tomáš Dopita řekl(a)...
11. března 2014 v 14:54  

Paní Šojdrová má pravděpodobně pravdu a to nejsem její fanoušek. Citace z Výroční zprávy ČŠI 2012/2013 str. 55, část Základní vzdělávání (http://www.csicr.cz/cz/Dokumenty/Vyrocni-zpravy/Vyrocni-zprava-CSI-za-skolni-rok-2012-2013):

"Podíl kvalifikovaných PP byl v navštívených základních školách 88,1 % (85,6 % ve sledovaných hodinách). V porovnání s minulým rokem se jedná o mírné zlepšení. I v tomto školním roce přetrvává trend vyšší kvalifikovanosti PP na 2. stupni ve srovnání s PP 1. stupně (přibližně o 3 %)."

Je pravda, že mohli napsat, že podíl nekvalifikovaných je 11,9% (14,6% ve sledovaných hodinách).

poste.restante řekl(a)...
11. března 2014 v 15:13  

Ono se dá "sdělit informaci" a dá se "varovat". Dá se "apelovat", "důrazně upozorňovat na nebezpečí v souvislosti s blížícím se termínem ...", atd. Bližší informace o možnostech a způsobech, kterak informovat svého ministra poskytne sir Humphrey Appleby.

Pokud tedy ČŠI tak důsledně zkoumala a výročně zpravovala, jak je možné, že teprve nyní jsou zjišťovány informace o nekvalifikovaných ve vztahu k vyučovaným předmětům, věku a lokalitě.
Skoro se chce položit i otázku, jaké že informace shromažďoval Ústav pro informace ve vzdělávání. Leč nepoloží se otázka, neboť odpověď se zná.

Jestli má ale paní poslankyně v něčem pravdu, pak je to fakt, že tomuto snadno předpověditelnému problému předchozí sada ministrů, bohužel i včetně toho nejlepšího polistopadového, nevěnovala žádoucí pozornost. Anebo si to z té výroční zprávy ČŠI nedokázala přečíst.

Tomáš Dopita řekl(a)...
11. března 2014 v 15:27  

Já se domnívám, že jako na každém jiném ministerstvu, jde i na tom našem milovaném MŠMT o školství, mládež a tělovýchovu až na posledním místě. Proto tak velké překvapení. Otázka zní - je na MŠMT někdo, v jehož náplni práce je spolupráce, sledování či kontrola (nebo jak to nazvat) ČŠI? Pak by takový jedinec již měl být na úřadu práce. A pokud není, pak by měl být na úřadu práce ministr či náměstek, který to dovolil.

Unknown řekl(a)...
11. března 2014 v 15:59  

Já se tedy taky většinou už ničemu ve školství nedivím. Leč přesto někdy nevycházím z úžasu. Například nad tím, že jeden z autorů předchozího příspěvku nezaznamenal, že Ústav pro informace ve vzdělávání byl již před dvěma lety nenávratně zrušen pana exministra Dobeše.

Část agendy toho "ústavu", spolu s některými zřízenci, pak převzala Česká školní inspekce. Konkrétně pak Frau Hoffmannová, in memoriam.

Eva Adamová řekl(a)...
11. března 2014 v 16:13  

Ona ta ČŠI v čele s paní Šojdrovou v tomto případě zafungovala jako dokonalá uspávačka hadů. Pouze infomovala o výši kvalifikovanosti na straně 55 a na straně 58 to shrnula ve smyslu jako, že je vše OK. Bohužel ve svých závěrech nijak neupozornila na skutečnost, že se kvapem blíží konec výjimky.

A o tom, že by se to objevilo v negativních zjištěních, nemůže být ani řeči.

Tak tomu vážně říkám upozornění na problém!!!

Eva Adamová řekl(a)...
11. března 2014 v 16:14  

Ona ta ČŠI v čele s paní Šojdrovou v tomto případě zafungovala jako dokonalá uspávačka hadů. Pouze infomovala o výši kvalifikovanosti na straně 55 a na straně 58 to shrnula ve smyslu jako, že je vše OK. Bohužel ve svých závěrech nijak neupozornila na skutečnost, že se kvapem blíží konec výjimky.

A o tom, že by se to objevilo v negativních zjištěních, nemůže být ani řeči.

Tak tomu vážně říkám upozornění na problém!!!

poste.restante řekl(a)...
11. března 2014 v 17:29  

Jiřina Janáčková
Například nad tím, že jeden z autorů předchozího příspěvku nezaznamenal, že Ústav pro informace ve vzdělávání byl již před dvěma lety nenávratně zrušen pana exministra Dobeše.

Ale zaznamenal, vážená kolegyně, zaznamenal. Proto také použil ve svém příspěvku minulý čas při zmínce o tomto ústavu. A protože na tomto webu vesměs diskutují lidé, kteří problematiku školství znají, nepovažoval ani za nutné na takovou obecně známou samozřejmost explicitně upozorňovat. Což předpokládat byla zjevně chyba.
Na druhou stranu umožnilo Vám to užasnout. Doufám, že to byl příjemný zážitek.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
11. března 2014 v 18:43  

Tak hlavně že máme takzvané školní matriky, ze kterých se co půl roku odesílají důvěrná data žáků, včetně jejich rodných čísel do nějakého superpočítače, bez viditelného prospěchu a také bez souhlasu rodičů a navíc proti zápornému stanovisku ÚOOÚ. Kolik ta sranda asi stojí? Zajímavé na tom též bylo, jak se tahle zbytečná agenda lehce přenesla ze zrušeného Ústavu pro informace ve vzdělávání přímo na ministerstvo. Ono to s tím rušením těch nejrůznějších odnoží zřejmě nebylo tak slavné.
Ale kolik potřebujeme nechat vystudovat učitelů, tady neví nikdo.
Rád bych na to navázal. V tiskovce pana Chládka mě zaujala informace, že vysoké školy chrlí učitele, ale nikdy je nezajímalo, jaké obory jsou vlastně potřeba. Napadlo mě u toho do nebe volající skutečnost!!! Jak to asi vypadá při sledování potřeby u ostatních oborů našeho života, když ani samotné hnízdo vzdělanosti neumí nastavit studia podle potřeby a poptávky???? To musí být ale bordelíček.....
To se nám to studuje a vytvářejí se nové a zcela zbytečné obory, stát to všechno platí, rodiče to platí , byznys menz a kolejí vesele kvete a 71% mladých se producíruje po vysokých školách. Potom se nedivím tomu zvyšování důchodového věku, že…..
A otevírání dálkových oborů pro nějaké nedostudované učitele? No neblázněte! Ti studenti nám tu nespí, nejedí, nepoužívají předražený internet, proč bychom to dělali? Máme přece kvóty! Opravdu???

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. března 2014 v 19:07  

umožnilo Vám to užasnout

Tak třeba já bych si zaužasoval, až bych brečel. Ještě donedávna mne vždycky převrátilo na záda, když jsem se dozvídal, na co všechno se dá napasovat projekt. Tuhle jsem v archivu narazil například na nějaký projekt, kde se řešilo, jak na škole nedopustit ponorkovou nemoc. Tuším Nautilus se jmenuje.
Ale dnes už jsem okoralý, až běda. Nevzruší mne už ani zrušení výzkumného ústavu.
1. Není nezbytně nutné přehazovat brambor, kdo měl co vypátrat a kdo měl bít na poplach, když za všechno, co se na škole jen šustne nese odpovědnost ředitel té školy.
2. Víc mne zajímá, proč se paní Adamové tak často zdvojují příspěvky. Předpokládám, že to není posttraumatický třes, ani neodbytná pedagogova potřeba a i nutnost všechno několikrát zopakovat.

Eva Adamová řekl(a)...
11. března 2014 v 19:55  

Milý kolego Blaho. U toho projektu bych se spíše přimlouvala za název Kursk.

Jinak k bodu 1.

V té slavné výroční zprávě je mj. uvedeno, že 12 % ZŠ má v otřesném stavu ŠVP a na 9 % ZŠ je prachbídná úroveň řízení. Protože jsem však nezaznamenala žádné zemětřesení ze strany ČŠI, které by setřáslo ze židlí neschopné ředitele, mám neodbytný pocit, že v našem školství nezodpovídá nikdo za nic.

k bodu 2.

To neznáte přísloví, které mele cosi o tom, že opakování je matka moudrosti?

INSPEKTOR řekl(a)...
11. března 2014 v 21:17  

Takže otázka pro pana ministra zní: jaké opatření jste provedl v ČŠI, když jste identifikoval její vážná pochybení stran absence plnění povinnosti signalizovat vážný stav ohrožující významnou část škol, pokud by měl být naplněn zákon, což by v právním státě býti mělo? Pokud jste žádný nápravný krok v ČŠI neprovedl, jakou osobní odpovědnost z toho vyvozujete?

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. března 2014 v 22:29  

Nečekejme, prosím, odpovědnost u lidí, kteří se vtlačili do státní správy a samosprávy, aniž by tušili, co to taková odpovědnost vlastně je. Nebo nedejbože profesní čest. A že se to od nich očekává.
Jediné, co jsou možná ochotni přijmout, je ona politická odpovědnost, která v jejich pojetí vypadá tak, že se vtlačí na nějakou jinou funkci.
Bývaly doby, kdy se odpovědný člověk po svém osudném a ostudném selhání bez odkladu zastřelil. Viz např. nadporučík Mazurek.
Ale to NENÍ tento případ. Tady jde o naprosto standardní fugování státních orgánů. A orgáni se běžně nezasebestřelují.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.