bEDUin: Má být učitel chráněn zákonem stejně jako policista?

úterý 25. března 2014 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.


Co přinesl týden 17.-23.3.2014

Témata týdne: Co bude evidovat registr učitelů, téma školního stravování opět na stole, berlínská škola zrušila osnovy, má mít učitel právní ochranu?, emigrace kvůli domácímu vzdělávání, Václav Klaus jr. v politice, interpelace ohledně maturit, čeká nás Rok technického vzdělávání, je výchovný ústav konečná?, příručka pro školy – jak se lépe domluvit s rodiči, digitální odznaky a památníčky v DOXu, standardy učitele pro práci on-line, jak vybrat správného ředitele, studium v zahraničí ano či ne?, pro a proti víceletých gymnázií, rizika multitaskingu.

Výrok týdne:
„Kam by taková úprava vedla? Dost možná ne k uklidnění, ale k vyostření školních sporů. Klidně by se mohlo stát, že by za deset let další ministr školství přišel s požadavkem, aby učitel směl nosit zbraň. Ve sborovně by se po ránu fasovaly obušky a pepřáky. Je jisté, že by změna v úřední osoby učitele nejen neochránila, ale i poškodila. A popravdě by poškodila i děti ve školách a školkách.“ Martin Fendrych komentuje na blogu nazvaném Učitel není policajt návrh ministra školství, aby se na pedagogy vztahovala právní ochrana.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)
  • Rozhořel se spor o školní jídelny. Na podzim loňského roku vznikla iniciativa Skutečně zdravá škola, která navrhuje omezit ve školním stravování podíl masa a bílkovin a více využívat čerstvé a místní potraviny. Její podněty kritizuje Společnost pro výživu v otevřeném dopise ministru školství. V odpovědi na tento dopis zástupci iniciativy popírají, že jim jde o diskreditaci systému školního stravování a propagaci vegetariánství. Ministr Chládek na otevřený dopis odpověděl tím, že chce zdravotní stav dětí řešit komplexně, například propagací sportovních aktivit.

  • Vyřeší represe agresi ve školách? Ministr školství navrhuje, aby učitelé měli status veřejných osob. Napadení pedagoga by pak mohlo být trestáno i vězením. Komentátor Martin Fendrych poukazuje na rostoucí míru agrese u dětí, varuje však před vyhrocením situace, k níž by navrhované opatření vedlo. Řešení vidí v domluvě školy a rodiny. Podobný postoj zaujímá Asociace ředitelů škol s tím, že opatření by ztížilo případné vyšetřování incidentů ve třídách.

  • Z gymnázia do politiky. Václav Klaus jr., bývalý ředitel prestižního gymnázia PORG, se má stát poradcem stínového ministra školství Petra Fialy. V plánu má vytvořit oponentní program k podle něj nekonkrétním návrhům ministra Chládka. Poté, co se v lednu rozešel s mecenášem škol PORG Martinem Romanem, začal pracovat pro britskou společnost, která má záměr investovat do středních škol ve střední Evropě.

  • Chládek vychází průmyslu vstříc. Ministr školství hodlá zasvětit rok 2015 technickému vzdělávání, propagovat polytechnické vzdělávání v mateřských i základních školách a zajistit průmyslu dostatek pracovníků. Řídit se bude analýzou, která stanoví potřeby průmyslu na dalších 10-15 let.
Inspirace z (a do) praxe
  • Jak lépe vyjít s rodiči. Vzdělávací program společnosti Člověk v tísni vydává příručku, která má podpořit partnerskou komunikaci mezi rodinou a školou. Příručka je volně ke stažení.
  • Jak se učí matematika podle Hejného? Podívejte se na video z diskuse na téma Filantropie a budoucnost (nejen) matematického vzdělávání v České republice, kde profesor Hejný vysvětluje podstatu své výukové metody.
  • Středoškoláci měli úspěch. Přečtěte si reportáž o hojně navštívené debatě věnované studiu v zahraničí, kterou uspořádala studentská iniciativa ProStředoškoláky.
  • Bez čeho se učitel na internetu neobejde. Kompetencím nezbytným pro práci on-line se podrobně věnuje Bořivoj Brdička, který představuje standardy americké asociace iNACOL.
Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)
  • 18.4. Jak vybrat správného ředitele (seminář, Praha)
Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
25. března 2014 v 20:32  

Napadení pedagoga by pak mohlo být trestáno i vězením.

Aha. Jestliže jsou tedy učitelé vyňati z množiny občanů čr, nezbude, než se snažit útočníka přesvědčit, že nejsem pedagog, a že mne tedy nemůže beztrestně řezat.

Řešení vidí v domluvě školy a rodiny.

Možná by stačilo napsat stokrát:
'Už nebudu bít svého učitele.'

Podobný postoj zaujímá Asociace ředitelů škol s tím, že opatření by ztížilo případné vyšetřování incidentů ve třídách.

To jako že, tak se děti přiznejte, kdo zmlátil tady pana učitele. Fakt se vám nic nestane.

Ty vole, to jsou perly.
Ještě, že se 18. dubna konečně dozvíme, jak si vybrat takového správného asociačního ředitele. Myslel jsem si, že je to například podle sacího výkonu nebo úrovně hluku. Viz http://bit.ly/1px7zIu
Já snad dneska ani neusnu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.