Přečtěte si: Vznikne registr učitelů. Stát chce mít přehled, v jakých regionech chybí

úterý 25. března 2014 ·

Kde nejvíce chybí angličtináři? Kolik je učitelů fyziky například na Sokolovsku? Dosud nedostupné údaje bude možné zjistit z registru učitelů, který chystá ministerstvo školství. Systém chce spustit zhruba od roku 2016. Podle škol je nutné, aby se shromážděné informace využily například na pedagogických fakultách.


Z článku Jana Jiřičky v iDNES.cz vybíráme:

Na vznik plánované databáze jsou na školách a mezi odborníky na vzdělávání pozitivní ohlasy. "Zřízení registru učitelů by pomohlo udržet informovanost státní správy v této oblasti. Přehled o regionálním a oborovém rozložení a míře nezaměstnanosti učitelů může pomoci," komentovala návrh Kateřina Lánská z obecně prospěšné společnosti Eduin.

Zavedení registru vítá i předseda Asociace pedagogů základního školství Jaroslav Štercl. "Bylo by určitě prospěšné, aby se po dlouhé době zmapovalo, po jakých učitelích je v daném regionu poptávka," řekl iDNES.cz zástupce ředitelky v pražské ZŠ Pod Marjánkou. Podle něj však vysoké školy musí zjištění z registru skutečně využít, aby připravovaly budoucí kantory podle požadavků z terénu.

9 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
25. března 2014 v 21:17  

Jestli to dopadne jako s vozidly...

Z.W. řekl(a)...
25. března 2014 v 21:26  

Budem jak fotbaloví diváci, neregistrovaný nesmí do třídy.
Typická ukázka toho, co tu Někdo dokázal zrušit, aby se Něco zas dalo zavádět. Registr nepomůže dostat registrovaného učitele z místa A na školu v místě B, ale lze tím prokázat důležitost x pracovních míst (placených lépe než učitelé samozřejmě). Na každém školském odboru na okrese věděli a znali... "Jenže to je dávno, ... zdráv buď Lávra král."

Unknown řekl(a)...
25. března 2014 v 22:18  

Nechápu smysl registru vzhledem k tomu, že umístěnky apod. byly již před drahnými pár lety zrušeny. Dejme tomu, že zjistí, že na Kardašovořečicku chybí biologové. Co se jako bude dít? PedF snad zavedou nový obor "Výuka přírodozpytu se zvláštním prihlédnutím ke Kardašově Řečici"? Otázka smyslu mi uniká.

Unknown řekl(a)...
25. března 2014 v 22:27  

A za druhé - abychom mohli sestavit registr učitelů, musíme definovat, kdo je vlastně učitel. Každý kdo stojí před tabulí? Ten koho to baví? Nebo ten koho to nebaví, ale má na to papíry? Nebo Feřtkovi známí?

Nicka Pytlik řekl(a)...
25. března 2014 v 23:05  

Z databáze se také vyčte, jak dlouho na dané škole působí, jaké předměty učí a kolik hodin týdně.
Učitelé budou v registru vedeni anonymně.


Pro vyšší stupeň anonymity by tam měly být i fotky učitelů v kápi.
Viz http://bit.ly/1js6LXX

Ptali se Ivana Bartoše, proč že dopadají ty státní zakázky na informační systémy nevalně. Nefunkční a předražené. Prý proto, že tomu zadavatel ani zhotovitel nerozumí zhola.
Myslím, že můžeme být klidní.

Na vznik plánované databáze jsou... mezi odborníky na vzdělávání pozitivní ohlasy... z obecně prospěšné společnosti Eduin

Tolik srandy v jednom odstavci? To nemůže dopadnout špatně.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
26. března 2014 v 14:29  

Jó, to za někdo byl pod marjánkou...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
26. března 2014 v 14:29  

Jó, to za někdo byl pod marjánkou...

Tomáš Dopita řekl(a)...
26. března 2014 v 15:06  

Děcka, já se s váma ve třídě tak pobavím, ... Ještěže mám ty plínky.

BP řekl(a)...
26. března 2014 v 22:08  

Vznikne akorát "přesný součet nepřesných čísel"!
Vysoké školy s tím neudělají nic. To by se pak některé musely samy zrušit.
Dnes už je totiž přečeštinováno, přecizojazykováno. Již před dvěma lety jsem slyšela od jednoho ředitele střední školy v krajském městě, že mu denně přichází až 12 žádostí ucházejících se o místo učitele angličtiny.
A nevím nic o tom, že by se snížil zájem o studium anglistiky na univerzitách (germanistika už na univerzitách bohužel nejmíň dobrých 10 let pláče). Neslyšela jsem ani o tom, že by byla vyšší poptávka po překladatelích a tlumočnících z cizích jazyků.
Tyto doby byly naposledy někdy před 20 lety!
Pokud nevzniknou velké školní kolosy, nebudou mít učitelé na školách naplněny úvazky aprobovaně a nebo budou muset brát snížené úvazky, protože dětí už nikdy nebude na žádné škole dostatek.
Vysoké školy by měly také začít uvažovat o přípravě učitelů ne jen v jednom oboru či maximálně dvou, ale měly by nabízet tří- až čtyřkombinaci. A nejlépe kombinaci oborů humanitních s přírodovědnými a jako bonbónek k tomu nějakou výchovu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.