Parlamentní interpelace ministra školství ve věci společné části státních maturit

pátek 21. března 2014 ·

Ministra školství Marcela Chládka interpelovala ve čtvrtek 20. března 2014 poslankyně Anna Putnová.


Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Další v pořadí je paní poslankyně Anna Putnová. Interpeluje pana ministra Marcela Chládka. Máte slovo, paní poslankyně.

Poslankyně Anna Putnová: Dobré odpoledne. Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, koncem loňského roku Ministerstvo školství zveřejnilo katalog požadavků ke společné části státní maturity, tak jak mu to ukládá § 78 školského zákona. Na základě těchto zveřejněných katalogů budou koncipovány společné části státní maturity od roku 2015. Od té doby se také hovoří o tom, že je nutno, abychom dále vedli diskusi, která bude prohlubovat prestiž společné části státní maturity, jak nám to ministerstvo v minulosti opakovaně přislíbilo.

Můj dotaz směřuje tedy na pana ministra školství, pana ministra Chládka. Chtěla bych vědět, zda připravujete změny ve společné části státních maturit od roku 2016, protože pokud by tomu tak bylo, je zřejmé, že by se tyto změny měly promítnout i do katalogu předmětů a katalogu požadavků, které by musely být nutně zveřejněny do konce dubna. Pokud změny plánujete, chtěla bych vědět, kteří odborníci resp. asociace byli k diskusi přizváni.

Děkuji vám.

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, paní poslankyně. Poprosím pana ministra školství, mládeže a tělovýchovy Marcela Chládka o odpověď. Máte slovo, pane ministře.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Marcel Chládek Děkuji, pane předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, ano, je pravda, že připravujeme změny, především se to ale týká zjednodušení procesu státní maturity ohledně administrativy. Dále chceme zefektivnit a zlevnit celou státní maturitu. Moje oblíbené srovnání se Slovenskem, kde rok státní maturity stojí 10 mil. Kč, v České republice jsme se stále nedostali pod 200 mil. Kč.

Začala pracovat pracovní skupina, která dělá audit prostředků státních maturit a prověřuje je. Prověřuje i podepsané smlouvy, které podle mého osobního názoru byly jednoznačně nevýhodné pro stát, ale zároveň k vašemu dotazu - otevřeli jsme národní kulatý stůl, který se zabývá komplexněji podobou státní maturity i obsahové stránky jejich složení. Jsou tam zástupci jak Cermatu, Ministerstva školství, České školní inspekce, Národního ústavu vzdělávání, Školské rady Asociace krajů, dále zástupci Češi (?, pozn. redakce, jde o Unie CZESHA), Asociace ředitelů gymnázií, experti na vzdělávání z akademické sféry, dále zástupce Jednoty českých matematiků a fyziků, Sdružení metodiků cizích jazyků, Asociace středoškolských češtinářů.

Jednání již nastartovala, ale já mám jednu nabídku pro paní poslankyni a pro všechny zástupce školského výboru. Kdokoli z vás by se chtěl zúčastnit těchto jednání a být součástí tohoto národního kulatého stolu, který vyřeší státní maturitu do budoucna tak, aby měla jednu konečnou podobu, tak jste jistě zváni.

Pak ještě probíhá pokusné ověřování matematika plus. O tom určitě paní poslankyně ví. Cílem je zvýšení úrovně matematické gramotnosti, protože se počítá /tuším od roku 2020/, že bude zavedena povinná matematika u státní maturity jako takové. A jak jsem již říkal, od roku 2016 klademe především důraz na efektivitu snížení nákladů a zjednodušení organizačně technického zabezpečení státní maturity.

Se státní maturitou je jeden zásadní problém, a to ten, že předchůdci mě zavázali díky podpisu některých smluv a díky tomu, že tam nalili evropské peníze a musí tam být udržitelnost, tak mě zavázali, že určitou část podoby musíme držet i po období, kdy skončí tyto smlouvy, abychom nemuseli vracet peníze do Evropské unie.

Možná ještě pro vaši informaci, pilotní ověřování, které bude probíhat, tak u integračních systémů bude probíhat již v tomto roce a poté se připravuje certifikace škol a průběžná certifikace, která bude nabíhat na možnost rozvíjet testovací část ne tou papírovou podobou, ale překlopit to do té elektronické podoby, to znamená tak, aby tam byl jednotný systém. Pokud máme elektronické testování žáků 5. a 9. tříd, tak abychom toto samé měli v testové podobě v testové části státní maturity.

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Ještě paní poslankyně Putnová bude mít doplňující otázku.

Poslankyně Anna Putnová: Já chci poděkovat za ten výčet osob, ať už jsou to právnické nebo fyzické osoby, které se podílejí na koncepci katalogu požadavků, nicméně bych se chtěla zeptat, jestli hodláte koncem dubna zveřejnit nový katalog požadavků, který by umožňoval také jinou formu maturity od roku 2016, protože pokud se tak nestane, tak katalog požadavků zůstává dál v platnosti a pojedeme podle starého jízdního řádu.

Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Marcel Chládek Tak již jen v krátkosti navážu na předchozí vystoupení. Jedním z témat toho kulatého stolu právě byl i katalog požadavků, ale tam teď momentálně se odborníci baví o sladění s tím způsobem státní maturity tak, jak probíhá a změnou státní maturity tak, abychom neohrozili finanční prostředky z Evropské unie. Takže ano, katalog požadavků byl tématem posledního jednání kulatého stolu, ale výsledek budeme mít v průběhu tohoto měsíce, takže pokud vám to takto postačí, na konci tohoto měsíce bych vám třeba na školském výboru podrobněji představil i změnu katalogu požadavků, pokud bude možná.

Znovu podotýkám, že prověřujeme vůbec způsob změny státní maturity a důvod je, že cca asi byť jenom v uvozovkách 80 mil. korun bylo z Evropské unie, ale ta nás zavazuje k tomu, že musíme tu část projektu držet v nějaké podobě.

Možná, jestli mohu požádat školský výbor, zařaďme to na projednávání třeba na konci března nebo začátkem dubna a můžeme vám tam představit vlastně celý koncept těch změn.

Zdroj: PSP.cz

7 komentářů:

M.Kalvach řekl(a)...
21. března 2014 v 8:02  

Prohlížeč Chrome označuje server ČŠ za napadený malware z EDUinu. Můžete svůj server lépe hlídat?

krtek řekl(a)...
21. března 2014 v 8:08  

A co maturita 2015? To není nikde řečeno - podle zákona český jazyk a cizí jazyk + 1 předmět. Bude se novelizovat nebo platí zákon? Současní studenti 3. ročníku si vybírají volitelné předměty na další rok, škola se snaží je připravit k maturitě, ale nevíme, z jakých předmětů budou maturovat.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
21. března 2014 v 9:39  

Dobrý den. nedá mi to, abych neupozornil na skutečnost, že požadavky k maturitě má student vědět už v okamžiku, kdy se rozhoduje pro danou školu!!!! Všechno ostatní jsou kecy, bláboly a nesmysly. Požadavky má mít škola v učením plánu a ŠVP a ne v nějakém katalogu. Ale koukám, že nic k lepšímu nespěje, spíše naopak.

Unknown řekl(a)...
21. března 2014 v 10:35  

Že pan ministr nemá o státní maturitě ani páru, to dokazuje v každé větě. S tím se lze už jenom smířit, lepší to nebude. Zajímavé ale je, s čím komise pracuje, když si povídají o těch požadavcích. Před měsícem jsem se dozvěděla, že má Cermat údajně stovky stránek podrobných rozborů, které ale nejsou veřejné. Tiskové mi to potvrdilo, ale já jsem je z nich nedostala ani po opakované žádosti. A když jsem vznesla dotaz na ministerstvu, tak tam dokonce ani o ničem neví. Takže si myslím, že ty rozbory také nemají. Je to dost zvláštní.

Meky Messer řekl(a)...
21. března 2014 v 11:09  

Má pravdu ta žena...

Kupříkladu v odstavci začínajícím větou "Pak ještě probíhá pokusné ověřování matematika plus..." jsou za sebe kladeny zcela nesouvisející věty :-D.
A ten odkaz na slovenskou maturitu? To už si snad každý, kdo trochu něco o středním školství ví, nemůže vůbec myslet, že něco takového by nám mohlo býti vzorem... Tedy opět důkaz naprostého diletantství pana Chládka.

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. března 2014 v 11:49  

Jestli by ono nebylo přece jen lepší diskutovat třeba o patřičné délce přestávek, nebo vymyslet nějaskou novou, naprosto nezbytnou výchovu.
Namátkou 'Vhled do portfeje'. Koordinátora bych dělal čile.

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. března 2014 v 12:35  

požadavky k maturitě má student vědět

Zákon sem, pane Nutzi, zákon tam. Co na tom sejde, koho to zajímá.
Ostatně, nebudou středoškoláci nakonec kvalitnější bez té naprosto formální maturitní certifikace? Stačí, když budou mít své budoucí zaměstnání rádi a dodělají si podle potřeby pár kurzů. Třeba ve školce je důležité, aby hodné tety uměly nalét taléř polévky, droboť přebalit, a to všechno s láskou, což zvládnou i s vysvědčením s devítky. A možná i osmičky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.