Eva Adamová: Cvičebnice Naše Země nebo cvičebnice Naše země? Omyl nebo záměr?

pátek 7. března 2014 ·

Na webu Česká škola se ve středu objevila tisková zpráva MŠMT Ministerstvo školství doporučilo nepoužívat novou cvičebnici pro předškoláky. Zpráva byla shodná se zprávou umístěnou na webu MŠMT, byla stručná a podivná, ale vypadala neškodně. Jak jsem se však záhy přesvědčila, prvotní zdání často klame.

Zanedlouho se totiž na České škole objevila zpráva Přečtěte si: Cvičebnice pro předškoláky zná Česko jen ve spojení s Německem, která odkazovala na článek České televize. Tato zpráva mimo jiné uváděla, že Českému svazu bojovníků za svobodu vadí, že cvičebnice pojmenovaná Naše země se o České republice zmiňuje pouze v souvislosti s Rakouskem a Německem. V souvislosti s tím, co bylo z učebnice vidět v televizním šotu, jsem nabyla dojmu, že došlo k omylu. Domnívala jsem se, že ČSBS zastoupený mluvčí Janou Časnochovou, pan ministr i redaktoři České televize mylně pochopili název Naše Země (myšleno zeměkoule) jako Naše země (náš stát, naše vlast) a podle toho mylně posoudili obsah a záměr cvičebnice. Docela jsem se i bavila, protože když si uvědomíte, kolik lidí z ČSBS, MŠMT a ČT do toho bylo zainteresováno, tak mi přišlo zábavné, že si tohoto omylu nikdo nevšiml.

Vznesla jsem tedy mailem dotaz k paní Časnochové, zda si už této nechtěné záměny všimli, ale po její odpovědi mne humor pomalu ale jistě začal přecházet. Odepsala mi totiž, že k žádnému omylu ani náhodou nedošlo. Říkala jsem si: „Nedošlo, to jim opravdu nedošlo, že pojmy Země a země mají v češtině jiný význam?“ Mrkla jsem na net a po přečtení článku na PrvníZprávy.cz to celé došlo pro změnu mně. Žádný omyl, ale naprosto záměrná manipulace s názvem učebnice hodná propagandy Goebbelse. Jen doufejme, že se jedná o záměr ovlivnit veřejnost pouze ze strany ČSBS a jejího mluvčí Jany Čanstochové a nikoliv o tentýž záměr ze strany ministra a veřejnoprávní České televize. To by už totiž byl docela průšvih nehodný naší demokratické společnosti. Teď už mi není do smíchu, ale spíš do breku.

3 komentářů:

INSPEKTOR řekl(a)...
7. března 2014 v 7:02  

Kdyby to bylo jediné neporozumění psanému textu u pana ministra, to by bylo hej! Myslím, že nadpis z obálky knihy Naše Země - města, země, moře a oceány hovoří dosti jasně o městech, státech mořích i oceánech. Nerozumím tomu, které naše státy, moře a oceány pan ministr svou interpretací měl na mysli, ale obávám se, žádné naše moře ani náš oceán neexistuje a proto jde v lepším případě o omyl pana ministra.

Unknown řekl(a)...
7. března 2014 v 8:10  

Tuž sem si kupyl knižku. Kulove už vydim tuž s velikyma pismenkami. Zove Naša Zem. Řikam si šak nemosim čist enem o Jagrovi přečtu si neco poučneho o vlasti. Co mňa trochu matlo byl podtytul Města, země, moře a oceany, bo kdesyk vzadu v zatylku som cytil, že u nas v tom našem malem Českomoravskuslezsku žadne moře nemame, že tu bylo snaď kurňa naposled v pravěku. Tym oceanem sem si nebyl jisty, bo už si ze školy nevzpomynam či k nam ze Slovenska nezasahuje ten Balaton. Ale početl sem si fajne. O Evropske unyi kopy věci, akurat mi vadilo že tam, chibi informacya, že EU sa řika Čtvrta řiše. Tuž sem napsal autorom mail, bo take chibi by sa neměly stavat. Kurnik vydali to šikmoočaci a šak v Čině byli vzdělani už dyž mi na starem sme ešče lozili po stromoch. Take sem si vybarvil vlajku uesej, akurat sa mi zdalo, že ma na uesej malo hvězdiček. Až dyž sem si je spočtl přes vzorec S=a.b na počitačce a poserfoval na netu uznal sem, že je to spravně. Fakt sem si oddechl, bo dalši chiba to už by bylo moc. Na konci mi bylo divne, že o tom našem malem českomoravskoslezskem placku sem sa toho moc nedočetl. Z omylu mňa vyvedla až moja Marcela, dyž přišla z roboty, bo je učitelka laska moja, a vysvěltlila mi že Zem s velkym Z znači Zemegulu. Tuž zas sem sa poučil a znovu přesvědčil, že vic hlav vic vi. A mosim teda uznat, že su dobry cyp.

A tuž jak to tu vydim nejsu sam, takych cypu je aj mezi vzdělanyma PhDr. dosť. Šak su teď div ne živy, co vyvedu s tyma nekvalyfykovanyma dyž aj kvalyfykovani dřistaju take hovadiny a to ešče do četečka.

Eva Adamová řekl(a)...
7. března 2014 v 13:50  

Ještě dodatek.

http://www.youtube.com/watch?v=fYR0DhnZ6Bg

Očekávám od MŠMT odbornou expertizu cvičebnice a metodická doporučení pro učitelky MŠ tak, jak ministr slibuje ve videoukázce.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.