Bořivoj Brdička: iNACOL standardy online učitele

čtvrtek 20. března 2014 ·

Článek přináší informaci o obsahu dokumentu asociace iNACOL, který popisuje potřebné kompetence učitelů pracujících v online prostředí.


Je neoddiskutovatelným faktem, že se stále více výukových aktivit odehrává online. A tento trend se s vybavováním celé populace našich žáků chytrými mobilními přístroji s přístupem do internetu bude jen prohlubovat. Dává totiž, kromě příležitosti, jak vydělat na poskytování různých online služeb – třeba specializovaného online doučování, také teoretickou naději, že stejnou možnost vzdělávat se dostane úplně každý bez ohledu na jeho socio-ekonomické postavení.

Zatím spíše převládá kritika toho, že naše děti využívají technologie převážně nevhodným způsobem. Ale co s tím? Je nasnadě, že chceme-li zlepšit efektivitu online výukových postupů, musíme se snažit poznat, jak by měly vypadat ty kvalitní. Je pravdou, že bychom se měli pokoušet určitým způsobem výchovně ovlivňovat i prostředí neformální, začít však musíme tím, co lze ovlivnit mnohem snadněji prostřednictvím řízení a plánu, a sice vzděláváním formálním.

A právě touto problematikou se zabývá americká asociace iNACOL, jejíž standardy kvalitních online kurzů (iNACOL National Standards for Quality Online Courses) jsme přiblížili minule. Tentokrát se zaměříme na to, jaké vlastnosti by podle ní měl mít učitel. Nejprve si ale připomeňme, jak práce online učitele vlastně vypadá (též viz Online Learning podle Edutopia).


Od roku 2008, kdy byla publikována první verze národních amerických standardů snažících se definovat tuto novou formu učení, doznala online výuka výrazné změny. Možnosti, které mají současní online učitelé k dispozici, se stále zdokonalují. Fyzická vzdálenost je pro kvalitní pedagogickou práci stále menší překážkou (nikoli však zanedbatelnou – viz Moorova teorie transakční vzdálenosti). Proto iNACOL přikročil v roce 2011 k inovování standardů a zároveň se transformoval z čistě národní instituce na mezinárodní. Vezmeme-li v úvahu charakter sítí propojeného světa, v němž se online výuka tak jako tak odehrává, je to asi krok docela logický.

Následující indikátory jsou jen nepatrně upravenou verzí nových iNACOL National Standards for Quality Online Teaching, které jsou určeny k hodnocení schopností online učitelů, jež jsou samozřejmě klíčovým faktorem úspěšnosti online vzdělávacího procesu jako celku. U každého je možno při posuzování konkrétních výkonů učitelů přidělit hodnotu 0 (není přítomen), 1 (nevyhovující), 2 (částečně vyhovující), 3 (vyhovující), 4 (velmi vyhovující).

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.