Přečtěte si: Ministr Chládek: O učitelích ať rozhodují ředitelé škol

čtvrtek 6. února 2014 ·

Aňa Geislerová, držitelka pěti Českých lvů, je jednou z nejobsazovanějších hereček. Naštěstí žádného 
z režisérů nenapadlo, že by vlastně hrát neměla, protože nemá formální herecké vzdělání. Kdyby se ovšem rozhodla změnit svou profesi a od příštího roku učit malé děti základy herectví, měla by smůlu. Nemá pedagogické minimum, tudíž by do třídy mohla vejít maximálně jako host.


Z článku Kateřiny Perknerové v Deník.cz vybíráme:

„Chci o tom mluvit s odboráři, a pokud by to vnímali jako závažnou komplikaci, nemám problém navrhnout rychlou novelu. Osobně se přikláním ke zrušení úzu povinného pedagogického vzdělání a rozhodnutí o tom, kdo může učit, bych nechal v kompetenci ředitelů škol," řekl Deníku ministr školství Marcel Chládek. U odborářů by ale s tímto názorem nepochodil.

„Míra subjektivního rozhodování by se tím neúnosně zvýšila, my preferujeme garanci pedagogického vzdělání v zákoně," sdělil šéf školských odborů František Dobšík. Argumentuje tím, že zuby si také nenecháme trhat od právníků 
a transplantace nedělají lékaři bez atestace.

13 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
6. února 2014 v 19:29  

Ano, souhlasím s panem ministrem, ať ředitel školy (a nakonec kdo jiný, že) rozhodne, koho postaví před žáky. A k tomu věčnému srovnávání - také souhlasím, že učitel je víc herec než doktor. A k názorům pana Dobšíka? No to je ten pán, který držel půl roku stávkovou pohotovost za zvýšení platů a oni je snížil a místo stávky žvanil a žvanil a tiše pohotovost zrušil? Tak tenhle nohsled Lišky, Dobeše, Fialy, Štýse, ten by měl táhnout jako první....

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. února 2014 v 19:39  

A kolik už má paní Geislerová vylepeno digitálních odznaků?
Nu, což o to, ale představte si, jak neuvěřitelnou smůlu by museli mít třeba takový Václav Klaus nebo Miloš Zeman, kdyby se ale dočita zbláznili, a chtěli ve škole učit malé děti základy prezidentování.
Ať už je to, jak je to, mohli by nám aktuální řešitelé kariérního řádu přiblížit, jak se tento vypořádává se začleněním učitelů bez pedagogické způsobilosti? Neměl by se zavést nultý, popřípadě mínus první a ještě aspoň mínus druhý stupeň?
Možná bychom ale měli v duchu příspěvku sáhnout do klasiky stříbrného plátna, kdy o vpuštění nového profesora Voříška do budovy gymnázia rozhoduje školník ze svojí kukaně. Časem by se tohoto úkolu mohl zhostit i školníkovic pes. Vočuchá uchazeče, a basta.

Eva Adamová řekl(a)...
6. února 2014 v 20:10  

No vidíte a já snad poprvé s Dobšíkem souhlasím, protože ať je jaký je, určitě si je velmi dobře vědom hrozící degradace učitelského stavu.

A k názorům pana Chládka? Co se také dalo čekat od člověka, který začal studoval na politruka na Vojenské politické akademii Klementa Gottwalda v Bratislavě v roce 1988 a tamtéž si po transformaci školy na VŠ pedagickou dodělal Andragogiku, se kterou NEAPROBOVANĚ vyučoval, zajímalo by mne co, 11 let na ZŠ a SŠ?

Eva Adamová řekl(a)...
6. února 2014 v 20:16  

A ještě jednu poznámku. Dovedete si představit, co by nastalo, kdyby se ředitelům dal opravdu do ruky tak mocný nástroj? Že by měl opravdu moc postavit před děti v podstatě kohokoliv? Je to velmi, velmi zneužitelné. Vždyť už dnes jsou ti učitelé bez vzdělání většinou patolízalové a dobří známí ředitelů, jinak by totiž na školách už dávno nebyli.

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. února 2014 v 20:28  

Ano, jedinou směrodatnou kvalifikací politiků je jejich oblíbenost. U spolustraníků, stranických šéfů, voličů. A u učitelů je to jakbysmet. Oblíbenost u žáků, rodičů a v neposlední řadě ředitelů škol.
To máme s herci splečné, přeci. Koláč sledovanosti hýbe společenskými ději. A proto to také tak ve společnosti, v politice i ve školství vypadá. Jedno velké dívadlo, taškařice, estráda.

Jan Hučín řekl(a)...
6. února 2014 v 20:37  

nemám problém navrhnout rychlou novelu

Jak o tom přemýšlím, začíná mi nejvíc vadit přesně toto. Přijal se nějaký zákon a když se mají jeho důsledky prakticky projevit, hledá se, jak by se honem zase zrušil. To je vpravdě stabilní právní prostředí. (Podobně církevní restituce, druhý pilíř apod., podotýkám, že neobhajuju je jako takové, ale fakt přijetí zákona o nich.) To není jako zavedení nebo zrušení povinnosti mít v autě reflexní vestu, jejíž pořízení či vyhození je věcí desítek minut a desítek korun.

A druhý zajímavý rozměr. Pan ministr "nemá problém" navrhnout novelu. Ale vaše řeč budiž ano, ano -- ne, ne. Tedy "podle mé koncepce, za níž si stojím, učitelé mají mít formální VŠ vzdělání" nebo opak. Toto je opravdu zkoumání směru větru, za nímž pak poletí plášť.

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. února 2014 v 20:49  

A ještě jednu poznámku k   O učitelích ať rozhodují ředitelé škol

Myslím si, že by se mělo jít ještě dál. A myslím to vážně.
Ředitelé škol by měli mít možnost nejen kohokoli přijmout, ale také kohokoli propustit. Na hodinu a bez udání důvodu. Jsem převědčen, že ve velmi krátkém čase, možná ani jeden celý školní rok, by se školský systém usadil přesně do té podoby, kterou si společnost žádá.

Simona CARCY řekl(a)...
6. února 2014 v 21:49  

Kde jsem to už jenom zažila? Nebyl to ten strejda, co dneska stojí v čele LVA21? Ten, co řídil svou populární politiku podle průzkumu veřejného mínění! A jak dopad? Nedával si pozor, koupil botičky od Diora a dneska po něm neštěkne ani pejsek. Že by nedošlo k akumulaci historické zkušenosti a budeme opakovat minulé chyby za současné peníze? Holt smůla...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
6. února 2014 v 23:09  

Asi budu zvracet...

krtek řekl(a)...
7. února 2014 v 5:04  

Jak už zaznělo na diskusi EUinů - na rodičovství se také nestuduje, takže učit jako rodit, zrušte pajďáky, snižte platy, tudy na to. Až si člověk vzpomene na Krylova Bezejmeného vojáka: "Odpověď čekáte? ..."
Chládku, chládečku, chládku školený, na tohle jsme čekali, zlatý Dobeš ;-)

Eva Adamová řekl(a)...
7. února 2014 v 7:28  

"... by se školský systém usadil přesně do té podoby, kterou si společnost žádá."

Myslíte tím to divadlo, taškařici a estrádu?

Vrátím se ještě k příkladu Geislerové. Ten tedy vážně dost pokulhává. Jakpak by asi Aňa mohla vyučovat herectví, když její praxe v divadle je nulová. Ańa je filmová herečka, která si není schopná poradit s jevištní mluvou a pravděpodobně by hlavní roli v divadle nezvládla ani paměťově. Sama přiznává, že na Konzervatoři Jaroslava Ježka, kterou nedokončila, jí to moc nešlo. Jestli ji v tomto směru nelimituje právě to chybějící "formální vzdělání".

A když už tady někdo použil to srovnání učitel - herec. Tak ano, souhlasím, jenomže divadelní a nokoliv filmový. A v divadlech moc amatérů nenajdete.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
7. února 2014 v 20:35  

A které objektivní důvody k nedosažení na VŠ má autorka článku na mysli?

Jenyk řekl(a)...
7. února 2014 v 21:04  

Paní Adamová, studium pana ministra je zajímavé. To o té polické akademii nějak v životopisech není. Spíš věřím, že se to nějak ztratilo z wiki a pod. - nemyslím, že Vy si vymýšlíte. Máte, prosím, odkaz na blizší informace. Díky!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.