Ruské pohádky znova ožívají v Nesmrtelném příběhu

čtvrtek 16. ledna 2014 ·

Svět se o tenhle příběh pokouší stále znova a znova, snaží se, aby dopadl jinak, snaží se, aby byl dokonalý jako vajíčko.

Nakladatelství Plus vydalo Nesmrtelný příběh Catherynne M. Valenteové, autorky, která do současné anglo-americké prózy vnáší silný tvůrčí impuls. Valenteová vytvořila působivý literární palimpsest, v němž se skutečnost prolíná s imaginací způsobem, který upomene na Bulgakovova Mistra a Markétku stejně jako Carollovu Alenku v říši divů. Autorka na sebe strhla pozornost už v roce 2011, kdy její pohádkový román O dívce, která obeplula Čarozem na lodi vlastní výroby získal prestižní cenu Nebula ještě předtím, než vůbec vyšel tiskem.

Catherynne M. Valenteovou inspirovaly k napsání Nesmrtelného příběhu ruské mýty a pohádky; nadchly ji svou poetickou silou, ale i drsností, již alegoricky využila při ztvárnění skutečných historických událostí, kterými procházelo Rusko v první polovině bouřlivého dvacátého století. Kostěj Nesmrtelný se tak potká u jednoho stolu s carem Mikulášem II., Trockým i Stalinem; snivá dívka Marija Morevna bojuje proti Babě Jaze i hladomoru v obleženém Leningradu. 

„Číst Nesmrtelný příběh nebo kteroukoli jinou knihu Catherynne M. Valenteové mě vrací do dětství, kdy bylo snazší potkat skřítka než si koupit zmrzlinu, je to jako výprava do mytického časoprostoru, v němž jsou skutečnost a fantazie jen různými vlákny v tkanině života,“ říká Martina Mašínová, šéfredaktorka nakladatelství Plus. 

Próza Catherynne M. Valenteové je hravá, plná jazykových novotvarů, kulturních, historických a literárních narážek. Za svůj pohádkový román O dívce, která obeplula Čarozem na lodi vlastní výroby získala kromě prestižní ceny Nebula také cenu Locus Award, cenu A. Nortonové (sci-fi a fantasy pro mládež) a cenu časopisu Kirkus za nejlepší knihu pro mládež za rok 2011. Čeští čtenáři mají možnost si přečíst také druhý svazek této řady O dívce, která se propadla pod Čarozem do víru Bujaření, kterou letos vydalo opět nakladatelství Albatros. 

Ukázky stran: 





Doporučená cena 349 Kč. Knihu s 15% slevou zakoupíte v e-shopu www.albatrosmedia.cz.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. ledna 2014 v 0:58  

Žil, byl jsem v Sovětském Svazu pár let. Ale nikdy by mne bývalo nenapadlo že v 'nesmrtelném příběhu' českého školství, coby jedné z posttotalitních vládních priorit napříč ideologiemi, znovu ožijí i ruské pohádky.
Možná tomu teď plukovník Remek dodá i trošku puncu sci-fi.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.