Karel Šimeček: Komparace softwarů na vzdálenou správu

čtvrtek 16. ledna 2014 ·

Srovnání možností, jež poskytují snadno dostupné softwary pro vzdálenou správu počítačů.

Tento článek mapuje možnosti jednotlivých programů pro vzdálenou správu počítačů. Cílem je poskytnout informace učitelům, kteří vyučují v počítačových učebnách, a nabídnout jim možnosti a alternativy, jak pohodlně nastavit prostředí učebny, spravovat počítačovou síť ve škole či školském zařízení, promítat práce žáků na projektoru, pomáhat méně zdatným žákům (či žákům s tělesným postižením) při práci na počítači atd.

TightVNC

Program TightVNC s licencí open-source je možno využívat pro osobní i komerční účely zcela zdarma. Uplatnění nalezne ve vzdělávání, technické podpoře a administraci operačních systémů. Lze ho nainstalovat na operační systémy Windows a Linux.

Jeho základními výhodami jsou snadná instalace s velmi intuitivním nastavením, možnost připojit se k počítačům pomocí aplikace pro mobilní zařízení Remote ripple, která je dostupná zatím pouze pro Android, podpora připojení pomocí webového rozhraní přes programovací jazyk Java a možnost vzdáleného přenosu souborů. K nedostatkům patří obtíže při přehrávání videa a chybějící funkce wake-on-lan. Navíc se program aktivuje až po

Program je strukturován do dvou částí. Na učitelském počítači se nachází TightVNC Viewer, který umožňuje ovládat či prohlížet vzdálený počítač. Zde jen jednoduše zadáme lokální IP adresu počítače, který chceme spravovat a potvrdíme heslo (pouze 6 znaků). Předtím je však nutné nakonfigurovat část druhou - TightVNC Server, která se nachází na žákovských počítačích. V něm především nastavujeme hesla (prohlížení, správa). Celý TightVNC Server lze samozřejmě zaheslovat, aby žáci nemohli program přenastavit.


TeamViewer

Dalším velmi silným nástrojem je TeamViewer. Tento program je kompletně lokalizován do českého jazyka a pro nekomerční i soukromou sféru je distribuován zdarma. Současná verze TeamViewer 9 jistě ohromí svým jednouchým nastavením a instalací, plynulým videem, připojením ze všech nejběžnějších mobilních operačních systémů (Android, Windows 8, iOS) pomocí aplikace TeamViewer for Remote Control, vzdálenou správou mobilních zařízení prostřednictvím aplikace QuickSupport (iOS, Android), podporou wake-on-lan, funkcí TeamViewer QuickJoin (připojení k online prezentaci) a mnohými dalšími funkcemi. Nedostatků je velmi málo. Program např. nepodporuje hromadný start (hromadný wake-on-lan) zařízení a doplněk QuickSupport umožňuje sdílení plochy v reálném čase pouze u některých mobilních zařízení. Další informace jsou k dispozici online - Více o možnostech programu, Licenční podmínky TeamVieweru.


LogMeIn

Jiným zajímavým produktem je LogMeIn. Celá distribuce je bohužel pouze v angličtině. Jako většina zde porovnávaných produktů nemá LogMeIn plynulé video a ve freeware verzi (LogMeIn Free) nepodporuje dokonce ani přenos zvuku. Připojení přes mobilní zařízení - LogMeIn Ignition (Android, Windows 8) - je pouze v placené verzi (LogMeIn Pro). Leč i free verze obsahuje celou řadu zajímavých služeb. Velmi pěkné je Cubby – cloudové prostředí s 5GB zdarma, Join.me – online meetingy a jejich nahrávání (14 dní zdarma), Boldchat – podpora chatování. Zřejmě nejzajímavějším produktem, který se váže k LogMeIn je Hamachi. Jedná se o software, který umožňuje vytvářet mezi počítači virtuální sítě (VPN) tak, aby dělaly dojem, že jsou v jedné síti LAN. Zde je Kompletní přehled nabízených produktů.

Hangouts

Hangouts je velmi povedenou službou firmy Google fungující v rámci sociální sítě Google+. Umožnuje realizaci videokonferencí a v podobě Hangouts on air dokonce veřejné vysílání přes kanál Youtube pohodlně pouze s instalací pluginu do prohlížeče. Jeho součástí je i možnost ovládat počítač pomocí funkce vzdálená plocha. Do videokonference lze připojit až 10 uživatelů (pokud však používáte Hangouts pro vzdělávání, lze počet uživatelů rozšířit až na 15 - viz Požadavky a licenční omezení). Disponuje širokou podporou operačních systému (Windows, Mac OS X, iOS, Android, Linux distribuce Debian, Chrome a Ubuntu). Jediné, co potřebujete, je účet u společnosti Google. Trochu na škodu je absence nastavení kvality zvuku a především videa. K vašemu hangoutu se může připojit i takové mobilní zařízení, které má některé funkce omezené (např. sdílení plochy).


Celý článek na spomocnik.rvp.cz

3 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
16. ledna 2014 v 10:08  

Dobrý den. Děkuji autorovi za pěkný článek a chtěl bych jen doplnit, že pro jednoduché připojení studentů a učitelů školy ke školnímu serveru je možné realizovat i pomocí programu Vzdálená plocha, který je již mnoho let součístí všech systémů Windows. Stačí aby škola měla pevnou IP adresu a jednodicho úpravou nastvení modemu se mohou hlásit všichni pod svým heslem z libovolného místa na světě a pracovat se svými daty. Pevná adresa stoji u O2 stovku měsíčně, u ostatních je většinou zdarma. Správec serveru má samozřejmě možnost udělit práva jednotlivým uživatelm. Ve spojení s cestovním profilem (Na domácí obrazovce se zobrazí to samé co má žák ve škole) je tojasná a pádná odpověď na všechny Cloudy, Gogle plusy, Microsoft 365 a já nevík kde co. Data máte prostě doma a stále platí, že co je doma, to se počítá. Provozujeme už 6 let bez jakéhokoliv problému. Prakticky například s Outlokem pracujeme v cloudu už od roku 2006. Akorát jsme nevěděli, že se to tak bude jmenovat. Ve škole máme optické připojení a na svém domácím počítači, ani nepoznáte, že jste vlastně úplně jinde. To se u vychvalovaných cloud řešení rozhodně říci nedá. Propojená je i schránky a tiskárny. Můžete si doma připravit data, nakopírovat cokoliv, co máte ve škole, uložit a bez flešek a cédéček v klidu odkráčet do třídy a tam si to pustit. Vše je zálohováno, zajištěno, spravováno správcem. A propóó...Tabletizaci a cloudaci škol třikrát hurá........a fotbalu zvláště.
Zdeněček ajťáček

BoBr řekl(a)...
16. ledna 2014 v 12:13  

Jen faktickou poznámku. Česká škola (moc děkujeme) dělá jen upoutávky na články Spomocníka na portálu RVP.CZ. Kdybyste se podíval i na celý článek odkazovaný na konci, zjistil byste že v originále se o vzdálené ploše mluví. Nicméně za vaše zkušenosti, Zdeněčku, moc děkujeme. Určitě jsou inspirativní.

Martin řekl(a)...
12. června 2014 v 16:04  

Obávám se, že v článku jsou nepřesné informace - zejména o licencování produktů.

Viz "Dalším velmi silným nástrojem je TeamViewer. Tento program je kompletně lokalizován do českého jazyka a pro nekomerční i soukromou sféru je distribuován zdarma."
Toto je silně zavádějící, protože Teamviewer je dovoleno používat ve free verzi pouze pro "domácí účely", nikoliv komerční.
Viz http://www.teamviewer.com/cs/licensing/commercialuse.aspx

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.