Přečtěte si: Nechci být jen obalem bez pravomocí, tvrdí exředitel Romanova PORGu

pondělí 20. ledna 2014 ·

V pondělí rezignoval na funkci ředitel Nového PORGu Martin Metelka. Ten dosud vedl základní školu a gymnázium dotované z peněz bývalého šéfa ČEZ Martina Romana. Po jednání s Romanem je Metelka podle svých slov v pozici kapitána lodi, který sice stojí na můstku, ale nemá kormidlo ani veslo.


Z článku Hany Válkové v iDNES.cz vybíráme:

A pan Roman vám nepředložil takové jméno náhradníka Václava Klause ml., aby vám toto jeho prostřednictvím garantoval?

To bylo jinak. Ta funkce po panu Klausovi byla původně nabídnuta mně. Já jsem ji odmítl, protože jsem přesvědčen, že by důvodem, proč to bylo nabídnuto mně, nebylo, aby měl PORG silného ředitele, ale proto, aby sem tam pláclo jméno někoho, komu ti lidé věří, ale ve skutečnosti by to byl jen prázdný obal. Ale já svoje jméno považuju za záruku, že PORG bude pokračovat jako doposud. Tu pozici (ředitele obecně prospěšné společnosti PORG, pozn. red.) jsem odmítl proto, že jsem ty záruky neměl, a tak jsem tomu nemohl dát své jméno, i když jsem stál o to, abych Nový PORG mohl řídit. Ale po jednáních z minulých dnů jsem znovu ve stejné pozici. Stojím na můstku, ale nemám kormidlo ani veslo. Takže já nemůžu předstoupit před rodiče a říkat, že PORG pokračuje jako doposud, protože nemám žádné garance a nebudu jim lhát. Já jsem udělal maximum pro to, abych ty garance získal, ale nepodařilo se mi to.

3 komentářů:

Puďa řekl(a)...
20. ledna 2014 v 23:49  

Nerozhoduje správní rada? Nemá tam vliv právě pan Roman? Jde o soukromou školu? Proč to tedy média tolik řeší?
Asi vím, a je mi z toho špatně.

Simona CARCY řekl(a)...
21. ledna 2014 v 8:25  

V této zemi si učitelstvo odvyklo vnímat institut zřizovatele. Z velké části proto, že zřizovatelé (zejména ti samosprávní či státní) se svým zřizovatelským povinnostem obloukem vyhýbali a školy snadno mohly nabýt pocitu, že školu řídí ředitel. Kéž by je řídil, ale v intencích zřizovatele! A to si asi VK ml. nechtěl připustit, když - jak sám řekl - školu považoval za svoji. Pěkné ztotožnění s absencí reflexe. A tohle (VK ml.) má být garancí kvalitní školy? Odchod ze školy, jejímuž zřizovateli se nehodlá podřídit, je racionálním řešením. Jen to mediální okopávání na úrovni malého děcka si mohl odpustit...

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. ledna 2014 v 10:57  

Přenesené pravomoce si nejedni vykládají tak, že si mohou dělat, co jen si umanou.
To už tak někdy bývá. A nejen ve školství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.