Přečtěte si: Klaus ml. žije v minulém století, stojím za Romanem, řekl zakladatel PORGu

středa 22. ledna 2014 ·

Mecenáš prestižních škol PORG Martin Roman podporuje modernější způsob výuky, než jaký roky prosazoval Václav Klaus ml., nyní již bývalý ředitel. Myslí si to Ondřej Šteffl, který PORG v roce 1990 založil. Kvalita škol už se měří podle jiných kritérií, než tomu bývalo dříve. A Klaus podle něj v tomto směru zaspal.


Z článku Šárky Pálkové v Lidovky.cz vybíráme:

"Já kdybych si měl vybrat, tak si vyberu koncepci Romana. Mně připadá, že mladý Klaus žije stále v minulém století," uvedl Šteffl v rozhovoru pro Lidovky.cz. Podle něj už totiž neplatí pravidlo - čím více vědomostí, tím lépe. "Nyní platí spíše - jak říká Andreas Schleicher (odborník na vzdělávání, poradce v OECD) - že už to není čistě jen o větší znalosti obsahu. Jde spíš o rozvoj dovedností."

"Ta doba, kdy mohlo být cílem umět biologii, jako když se hlásím na přírodovědeckou fakultu, chemii jako když se hlásím na Vysokou školu chemicko-technologickou a fyziku a matiku jako když se hlásím na "Matfyz", je pryč a dál mizí neuvěřitelnou rychlostí," míní Šteffl, v současnosti ředitel společnosti Scio, která mimo jiné připravuje přijímací testy na školy a zabývá se i sledováním vývojových trendů ve vzdělávání.

10 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. ledna 2014 v 10:36  

35 lidí, kteří nemají žádné vysokoškolské vzdělání

Ostatně proč ne. Je plno prodejců čehokoli, kteří nemají nejenže vzdělání, ale ani povědomí o etice prodeje, je plno zpěváků, kteří mají plné sály a neumějí zpívat, je plno činovníků státní správy a samosprávy, kteří vůbec netuší, jak se stát spravuje. Takový je trend. Možná.
Podstatné je, jestli ti, kteří řídí tento svět přes nadnárodní korporace, v nich na vyšších pozicich zaměstnávají také klasicky nevzdělané lidi. Třeba se také dočkáme toho, že budeme takové dovedy potkávat v nemocnicích, v projekčních a advokátních kancelářích. On takový nevzdělaný ústavní soudce může být poměrně dost zábavný.
Jsem zvědav, co si pánové Šteffl a Roman počnou, až vyjde najevo, že nakonec není třeba ani středoškolského vzdělání. Důležité je, aby lidi měli přístup k netu, a mohli se hlasit do všelijakých dovednostních kurzů a nechat se testovat. To především.

Gustav řekl(a)...
22. ledna 2014 v 13:28  

"To jsou lidé, kteří řídí tento svět - ředitel Googlu, Microsoftu, Toyoty, Fordu, Coca-Coly atd. A mezi nimi je 35 lidí, kteří nemají žádné vysokoškolské vzdělání. A dalších 200, kteří mají jenom bakalářský titul. Přitom před deseti lety byli takoví jenom tři - Bill Gates, Steve Jobs a Michael Dell. Dnes jich je 7 procent. Takže očividně akademické vzdělání ztrácí na významu," míní zakladatel PORGu.
Tohle je myšlenkový zkrat, který bych očekával od od někoho s IQ do 90, ne od tzv. odborníka (experta) na školství. Sub specie mudrosloví pana Šteffla nás zřejmě budou za 20 let operovat maturanti, vědu budou dělat učni. Protože akademické vzdělání ztrácí na významu. Bravo, bravo, bravo. Jen víc a houšť (zkrat jako zkrat).
Navíc jsem asi hodně zpozdilý, když si myslím, že lidé jako ředitel Google neřídí svět. Možná je pan Šteffl prorokem a stoupencem korporátfašistické světovlády, já ale rozhodně ne, takže mám za to, že tito lidé svět neřídí (stačí si vzpomenout, jak Google leze do zadku Číně a cenzuruje stránky). Navíc před autoritou NSA stojí i ředitel již tolikrát propraného Googlu v pozoru a třepou se mu trenýrky... Dost ubohý to světovládce.

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. ledna 2014 v 13:37  

Svůj handicap nedostatečného vzdělání kompenzoval Reagan jasnou řečí, srozumitelnou prostým lidem a ženám imponující tváří.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
22. ledna 2014 v 18:25  

Podle vyjádření mnoha expertů/odborníků z poslední doby jde pomalu stavět rovnítko mezi odborník na školství a blbec.

Eva Adamová řekl(a)...
22. ledna 2014 v 20:00  

"žáci budou pilovat schopnosti prezentovat a komunikovat, být asertivní, umět vyjednávat, řešit konflikty nebo pracovat v týmu"

Moc pěkné schopnosti. Jenže matematika, fyzika, farmaceuta atd. tím vážně nevychováte. Všechno se totiž oplkat nedá.

obyčejná učitelka řekl(a)...
22. ledna 2014 v 20:37  

To jsou lidé, kteří řídí tento svět - ředitel Googlu, Microsoftu, Toyoty, Fordu, Coca-Coly atd.
No, možná řídí. Ale jen díky obecně klesající vzdělanosti, bez ohledu na absolvované vzdělání.

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. ledna 2014 v 21:30  

Šéf od WhisKoly jako ředitel Zeměkoule...
Tady aspoň dobře vidíme, jak to vidí naši přední odborníci na vzdělávání.
S měkkými dovednostmi jsme v symbióze od jaktěživa, a to zcela přirozeně, totiž. Neboť skrze ně se dostáváme k dovednostem tvrdým. Jen z toho neděláme žádnou vědu.
Ale chápu, že lidé, kteří k nějakým tvrdým dovednostem nikdy nedospěli, považují ty měkké za vrchol poznání, a tím pádem i za cíl veškerých školních aktivit.

poste.restante řekl(a)...
22. ledna 2014 v 22:22  

To je právě problém mnoha vyznavačů měkkých dovedností. My, "tvrďáci", chápeme ty měkké dovednosti jako nadstavbu. Zatímco "měkoni" je chápou jako stejně důležité.
Protože jim často chybí znalost tvrdých zákonů formální logiky, učiní mylný závěr, že stejně důležité je totéž jako rovné, stejné. Že tedy lze jednu schopnost nahradit tou druhou.
Následně logicky sklouznou k tezi, že vzdělání v oblasti "nedůležitých" a "nepodstatných" tvrdých znalostí je třeba nahradit vzděláním v oblasti "důležitých" schopností měkkých. On taky čas na výuku je jen jeden, tak proč se zdržovat tím něčím, co "si lze vygůglit", když důležité je umět znalosti, produkty "umět prodat".

Důsledek je pak zcela zákonitý. Absolvent tohoto moderního systému vzdělání umí skvěle komunikovat, ale nemá o čem, umí skvěle prezentovat, ale nemá co.

krtek řekl(a)...
23. ledna 2014 v 4:32  

A nebylo tomu tak vždy, že lidé, kteří rozhodovali, byli v čele velkých firem, neměli akademické vzdělání? Byl Ford ekonomem "par excelanc" nebo pragmatikem? Měl Hitler státnice z masové komunikace? Byl Stalin odborníkem na řízení státu? Jsou to provokativní otázky a skoro se bojím domyslet, kam ty změny v přístupu ke vzdělání vedou ...

BP řekl(a)...
28. ledna 2014 v 21:07  

Vytrácí se obsah, ale zůstává forma. V nákladném obalu se skrývá ho.no.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.