Michal Špitálník: Je k tabletům ve školách potřeba proškolit učitele?

úterý 10. prosince 2013 ·

Interaktivní tabule mají v českých školách relativně slušně povědomí. Skoro každý o nich již alespoň slyšel. Nastává proto doba, kdy stále více škol pošilhává po zlepšení výuky pomocí tabletů. V našich poměrech zatím nedostižná varianta výuky 1:1 se testuje alespoň ve vybraných třídách. Nejucelenější projekt, který je teprve na začátku, má v tuto chvíli Praha 6.


Žáci mají před učiteli náskok.

S ohledem jednak na vyšší věkový průměr českých učitelů, mezi nimiž převažují ženy, a také na nízkou vybavenost škol počítači a interaktivními tabulemi, nebude asi žádným překvapením, že i děti na prvním stupni základní školy mají mnohem blíže k tabletům a chytrým telefonům než učitelé. A právě to se na www.interaktivniskoleni.cz snažím změnit.

Z vlastní praxe, kdy učitele učím zacházet s tablety či interaktivními tabulemi a učím je zapojovat tuto techniku do výuky, vím, že nejde jen o tuto techniku. Nízká je i základní počítačová gramotnost a někdy jsou i slova jako dvojklik či USB nepřekonatelným balvanem na cestě k interaktivní výuce.

1. příklad z mé praxe: Vysvětlit na základní škole správné zapojení trojice prvků AV techniky: interaktivní tabule – projektor – PC bylo téměř nemožné, neboť někteří účastníci ani pořádně netušili, jak se zapíná počítač.

Děti oproti učitelům mají výhodu. Neznají neúspěch (zatím). Kliknutí na špatnou ikonu je nerozhodí, neboť netuší či jim ještě nedochází, co vše se může stát. Tablet berou jako věc k prozkoumání, hraní a případně i rozebrání.

Proč ředitelé kupují tablety bez školení?

Na tuto otázku je dosti těžké odpovědět. Možná je nákup tabletů jednoduchý a nákup školení složitý. Vždyť tablety vybere každý, kdo se trochu orientuje v jejich parametrech. Například na serveru www.czc.cz, který má přes 350 tabletů v nabídce, je zhruba 30 kritérií výběru (ostatní prodejci jsou na tom obdobně). A v počítačích je přeci každý správný Čech odborník, ne?

Výběru vhodného tabletu do výuky se proto budu věnovat v některém z následujících článků.

Se školením je to asi těžší. Co vlastně po školiteli chtít? Co ve škole potřebujeme umět? Jak by mělo školení vypadat? Jak srovnat nabídky jednotlivých školitelů? Slušný dodavatel školení se všemi otázkami rozhodně pomůže a je ve vlastním zájmu ředitelů nebo ICT koodinátorů, aby se co nejvíce ptali.

2. příklad z mé praxe: Střední škola potřebovala vybavit 2 třídy tablety, ale neměla žádnou zkušenost. Na první 2 čtyřhodinová školení jsem donesl 15 různých typů tabletů a teprve po 8 hodinách práce, zkoušení a testování jsme společně sestavili kritéria pro výběr vhodných modelů.

Někteří ředitelé možná také uvažují tímto způsobem: „V učitelském sboru má někdo chytrý telefon nebo tablet, a tak ve volné chvíli naučí zbývající učitele pár věcí a ono to bude fungovat.“ Ale to většinou nefunguje. Tabletu znalý učitel nikdy nebude mít dost času na přípravu kvalitního školení, sledování všech hardwarových či programových novinek a ostatní důležité informace. Pokud ano, tak to jsou světlé výjimky.

Naučit se ovládat tablet je věc jedna. Zapojit tablet do výuky tak, aby přinášel se stejným úsilím lepší výsledky nebo stejné výsledky s menším úsilím a vynaloženým časem, je věc druhá. Navíc celý proces učení i používání tabletu by měl být zajímavější a zábavnější než klasické formy výuky. A to už je potřeba se naučit od odborníka (dle mého skromného názoru). Náklady za školení nejsou velké a užitky jsou nesmírné. Šetření zde je šetření na nesprávném místě.

Jsou za tím finance?

Alfou a omegou libovolného nákupu jsou a vždy budou finance. Mají školy dostatečné možnosti na zafinancování nákupu tabletů optimálně vždy pro celou třídu? Podporuje MŠMT svojí politikou aktivní ředitele, kteří chtějí výuku zajistit za použití interaktivní techniky a posunout ji o krůček dopředu k současnému technickému stylu života?

Z vlastní zkušenosti vím, že když ředitelé chtějí interaktivní tabuli, tablety nebo cokoliv jiného a dají tomu prioritu, tak se jim peníze nakonec sehnat podaří. Ne třeba z jediného zdroje nebo v optimální výši, ale na rozjezd projektu to stačí.

3. příklad z mé praxe: Škola podávala na MŠMT projekt, ve kterém plánovala nákup tabletů pro 4 třídy v jednotkové ceně zhruba 6.500,-. Projekt z ministerstva přišel „drobně“ ponížený na polovinu v počtu kusů a skoro polovinu v pořizovací ceně – 3.500,-. Neboli celková investice do vybavení tablety byla cca čtvrtinová oproti původnímu znění. A i přesto se projekt rozběhl.

Jak z toho ven?

Jednoduchá ani rychlá cesta neexistuje. Kde ale musí české školství přidat rovnou, je pravidelné vzdělávání současných učitelů všech věkových kategorií a aprobací v používání IT technologií a prostředků ve výuce = interaktivní školení. Tato investice se nám vrátí na dětech, a to doslova a do písmene.

Technologický pokrok letí dopředu a život se zrychluje. Po deseti letech, kdy jsme se seznamovali s počítači a pěti letech oťukávání interaktivních tabulí, přichází dva roky, které budou ve znamení tabletů. Co bude po nich, je zatím ve hvězdách. Pokud však teď nebudeme učitele intenzivněji školit, budou současní žáci prvního stupně jen těžko věřit, že je učí odborníci.

Sami studenti si během výuky na svých mobilních zařízeních najdou požadovanou informaci a to v zábavnější formě, než bude výklad kantora. To by byla škoda, vždyť škola je i o sociálním kontaktu, nejen o technologiích. A výuku vždy řídí učitel podle potřeb svých žáků.

Jaký je váš názor?

4 komentářů:

Ondřej Neumajer řekl(a)...
10. prosince 2013 v 7:51  

Zapojit tablet do výuky tak, aby přinášel se stejným úsilím lepší výsledky nebo stejné výsledky s menším úsilím a vynaloženým časem (...) A to už je potřeba se naučit od odborníka (dle mého skromného názoru).

Jistě. Moje zkušenost ukazuje, že takový odborník MUSÍ být praktikující učitel, nejlepší odborník na danou oborovou didaktiku.

Kde ale musí české školství přidat rovnou, je pravidelné vzdělávání současných učitelů všech věkových kategorií a aprobací v používání IT technologií a prostředků ve výuce = interaktivní školení

Nevím, jestli musí být pravidelné. Každopádně je nutné mít na zřeteli, že vzdělávání je jen jednou ze složek podpůrných opatření pro integraci technologií a že si jej nesmíme představovat pouze jako prezenční školení.

ON

Eva Adamová řekl(a)...
10. prosince 2013 v 19:04  

Konečně nějaký článek s reálným pohledem na věc!

Musíme si uvědomit, že ani po téměř 25 využívání PC k výuce ve školách jsme nedosáhli toho, aby každý kantor byl schopen PC ať už ve spojení s dataprojektorem či interaktivní tabulí nebo v PC učebně smysluplně použít.

Myslíte si, že se nám to podaří než tablety zašumí v propadlišti dějin?

Pavlína Hublová řekl(a)...
10. prosince 2013 v 19:46  

Koupit tablety/interaktivní tabuli je v podstatě jednorázová záležitost, zato vzdělávání učitelů (kohokoliv) ve smysluplném používání je akcí dlouhodobou. Je třeba nejen ukázat funkce (tzv. zaškolit), ale také pomoci, poradit - prostě být nablízku, když je to potřeba.
Tak možná proto je to se školeními tak problematické.

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. prosince 2013 v 21:40  

Být ředitelem školy hýčkám si, zdůrazňuji hýčkám, učitele, kteří dokáží pozvednout děti k vyšším hodnotám a myšlenkovým pochodům bez používání technologických berliček, jejichž doba použitelnosti je dána trváním jednoho inovačního cyklu.
Všimnul jsem si, že například mnozí vývojáři, kteří provádějí osvětu v oblasti tvorby webových stránek pomocí nejmodernějších nástrojů, mají ty svoje poměrně dost střídmé.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.