Tomio Okamura: České školství potřebuje impuls, který by ho dostal do světové špičky

úterý 10. prosince 2013 ·

V minulých dnech byly zveřejněny výsledky tzv. PISA 2012 – mezinárodního programu pro srovnávání studentů. Naši studenti si vedli spíše průměrně. Z 65 zemí byli na 24. místě v matematice, na 27. ve čtení a ve znalosti přírodních věd dosáhli 22. místa.


Bohužel za posledních 10 let se výsledky našich studentů propadly. České školství potřebuje impuls, který by ho dostal do světové špičky. Kvalitní vzdělávací systém je naprosto zásadní proto, abychom jako Česká republika obstály v mezinárodní konkurenci.

O tom, že je české školství spíše v průměru, hovoří i výzkumy Světového ekonomického fóra. Ty nás řadí na 102. místo v kvalitě základního školství a na 66. místo, co se týče školství středního.

Řada odborníků klade za vzor reformy, které proběhly v Polsku. Tam se, lépe než jinde, vyrovnávají rozdíly mezi slabšími a talentovanějšími žáky, školy i učitelé získali více autonomie. Důraz se klade na matematiku, která je všeobecně důležitá a v neposlední řadě místní školy umějí dobře reagovat na požadavky trhu práce. Důkazem je strmý růst ve všech nadnárodních srovnáních studentů.

Reformou v Polsku bychom se měli inspirovat a převzít osvědčené modely. K výše zmíněnému bych přidal ještě jedno zásadní opatření – zvýšení počtu míst v českých školkách. Je opravdu tristní, když se 60 tisíc předškoláčků nedostane do mateřské školky. Nejen, že tím připravíme děti na zvládnutí základní školy, ale také umožníme maminkám třeba chodit do práce a samy sebe realizovat.

Hnutí Úsvit přímé demokracie bude vždy bojovat za to, aby české školství bylo nejen kvalitní, ale i vstřícné vůči rodičům.

3 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. prosince 2013 v 0:26  

Jsem přesvědčen, že našemu školství chybí už jen nějaké třeskuté referendum. Třeba o tom, jestli chceme lepší výsledky v šetření PISA a nižší nezaměstnanost absolventů škol.

Martin řekl(a)...
10. prosince 2013 v 13:32  

Moc rád bych s Vámi pane Okamuro zde diskutoval. Proto bych byl moc rád, kdybyste napsal něco konkrétního... Inspirace v Polsku je zajisté možná, ale v čem? Navrhujete něco? Zatím je váš příspěvek jen prázdná výzva. Naplňte ji prosím obsahem...

Eva Adamová řekl(a)...
10. prosince 2013 v 18:46  

S tím vyrovnáváním slabých a talentovaných žáků už mě ale v těch článcích všichni docela štvou.

S žákem s IQ 140 je potřeba pracovat jinak než s žákem s IQ 70. Každý z nich má jiné schopnosti a každý by proto měl dosáhnout výsledků na jiné úrovni. Budeme-li je dobře vzdělávat, musí tam logicky ten rozdíl zůstat. Nebo snad opravdu chceme, aby každý žák byl vzdělaný tak akorát? Aby každý žák dosahoval výsledků na úrovni IQ 100? Pro toho s IQ 140 to bude degradující a pro toho s IQ 70 to bude zhola nemožné.

Připomíná mi to Žáčkovo: Hlavy se setnou těm, co přeční, zato průměrní jsou věční.

Toto rovnostářství mi navíc zavání jednou neblaze známou ideologií.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.