Úspěšná interaktivní výstava Moje cesta bude mít pokračování

pondělí 25. listopadu 2013 ·

Výstava Moje cesta, která letos v červnu přibližovala školákům svět lidí se zdravotním postižením, byla jednoznačným úspěchem. Na výstaviště přivedla 7.297 návštěvníků, z toho 3.319 dětí ze 149 tříd. Ohlasy návštěvníků, novinářů i samotných dětí na výstavě vyzdvihovaly atraktivitu prostředí, sílu zážitků i kvalitu předávaných informací. Výstava si ale dávala mnohem náročnější cíle, než jen pobavit a poučit. „Usilujeme o trvalou změnu postoje a chování veřejnosti vůči lidem se zdravotním postižením. Proto nás těší výsledek průzkumu, který jsme provedli tři měsíce po ukončení výstavy mezi učiteli, kteří na výstavu přivedli své svěřence. Děti se po výstavě chovají jinak a lépe rozumí svým spolužákům s jakýmkoliv znevýhodněním, potvrzuje více než 80% respondentů. A to je podle nás skutečný úspěch,“ zdůrazňuje Slávka Hocká z Nadace Sirius.

Proto bude výstava pokračovat, tentokrát pod názvem Naše cesta, a to v Brně od 1. května do 30. června 2014 a v Praze od 1. října do 30. listopadu 2014. Vstup bude opět zdarma a celé dopoledne bude vyhrazeno dětem ze škol a zájmových organizací. Ty si budou moci prostor na výstavě zarezervovat v systému, který bude školám k dispozici od února 2014. „Rozhodně doporučujeme výlet na výstavu včas naplánovat a neváhat s registrací, protože letos v červnu jsme museli mnohé zájemce odmítat,“ varuje Slávka Hocká.

V čem spočíval úspěch výstavy?

Realizátoři výstavy Moje cesta vycházeli z toho, že nejlepším způsobem, jak překonat ostych, obavy a předsudky je umožnit lidem setkání a přímou komunikaci v co nejpřirozenějších situacích. Proto prostory výstavy maximálně napodobovaly reálné prostředí – byt, ulici, sportoviště. Děti i dospělí si vyzkoušeli různé situace z běžného života, hry, aktivity a sporty pro lidi s různými druhy pohybových a smyslových omezení. Přitom velká část průvodců byli lidé se zdravotním postižením, všichni odborně vyškolení, připravení odpovídat na otázky, pomáhat při zkoušení různých pomůcek nebo aktivit.

„Je úžasné sledovat, jak děti i dospělí rychle ztrácejí ostych, začínají otevřeně komunikovat a chovat se přirozeně v prostředí, kde je normální vozíček, bílá hůl, naslouchadlo nebo jiná odlišnost,“ vzpomíná Lenka Šrámková, ředitelka Nadace Sirius.

Síla vlastního prožitku není v pedagogice žádnou novinkou. Na výstavě Moje cesta 2013 zážitky rozhodně nechyběly a v Naší cestě 2014 jich bude ještě víc.

„Smyslem této interaktivní výstavy je ukázat, že při troše snahy, porozumění a účelné pomoci mohou být i lidé se zdravotním postižením normální součástí našeho života. Dokonce se od nich můžeme ledasčemu naučit,“ doplňuje Slávka Hocká.

Výstavou Moje cesta 2013 se virtuálně můžete projít zde: http://chodicilide.cz/galerie/videogalerie. Fotografie naleznete zde: http://chodicilide.cz/galerie/fotogalerie.

Jak výstavu Moje cesta 2013 hodnotili sami učitelé?


  • Byla příjemným zpestřením školního roku - 95% učitelů odpovědělo rozhodně ano, zbylých 5% spíše ano
  • Dobře podpořila naše vzdělávací cíle – 100% rozhodně ano, spíše ano
  • Přinesla dětem zkušenost, kterou by jinak těžko chápaly – 95% rozhodně ano, spíše ano
  • Změnila pohled dětí na svět lidí se zdravotním postižením – 90% rozhodně ano, spíše ano
  • Děti se po výstavě chovají jinak, rozumí lépe spolužákům s jakýmkoliv znevýhodněním – 83% ano nebo spíše ano.
  • Některé informace a zážitky na výstavě byly zajímavé i pro mě – 95% rozhodně ano, spíše ano


Více informací:

www.chodicilide.cz, facebook.com/chodicilide.cz, www.youtube.com/chodicilide

Realizátor:

Cílem Nadace Sirius je pomáhat dětem, které neměly v životě štěstí. Nadace hledá systematická a účelná řešení problémů dětí s důrazem na jejich prevenci. Maximálně využívá české a mezinárodní zkušenosti a příklady dobré praxe, spolupracuje s předními odborníky. Za dobu svého působení podpořila Nadace Sirius šestnáct projektů zaměřených na ohrožené rodiny a děti, provozuje také informační portál sancedetem.cz. Více informací o činnosti nadace na www.nadacesirius.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.