Přečtěte si: Červený šátečku kolem se toč...

neděle 10. listopadu 2013 ·

Střední škola pochybila. Ale místo šátků bychom se měli věnovat skutečným problémům, které jsou s muslimy v Evropě spojeny. Náš život neovlivní jeden školní řád, ale unijní a mezinárodní právo.


Z článku Petra Němce na jeho blogu v blog.RESPEKT.cz vybíráme:

Školní řád není nadřazen zákonu či ústavě. Do střetu se tak dostává právo školy stanovit některá svá pravidla a ústavní a osobnostní práva muslimek. Domnívám se, že svobody a práva těch dvou dívek na nošení hidžábu jsou silnější než právo školy vyžadovat sundání pokrývky hlavy. Ano, můžeme třeba něco takového vynucovat zákonem, a i ten by asi nakonec byl přezkoumáván Ústavním soudem, zda neodporuje Listině základních práv a svobod, to je však na jinou debatu. Teď mám za to, že školní řád je slabým důvodem, proč by dívky měly odhalovat více, než jak jsou zvyklé, jak jsou vychovávány a jak jim ukládá dle jejich výkladu víra. Bylo by však nešťastné, kdyby právě toto musel rozhodnout soud. Neměl by to být právní spor.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.