Vladimíra Ludková: A co zdravý rozum, pane ombudsmane?

středa 9. října 2013 ·

Jedna z osmičkových školek nepřijala dítě, které nemá trvalý pobyt v Praze 8. Rodiče na to reagovali stížností k ombudsmanovi a ten řekl, že takový postup je diskriminační a musí se změnit. Praha 8, která z daní svých občanů investuje do rozvoje školství obrovské peníze, to dělá prioritně pro ně, nikoli pro obyvatele sousedních „golfových‟ obcí. Pro ně je osmý obvod pouze spádovým územím při cestě do práce.


Ombudsman se tak již podruhé ve svém rozhodování ve věci mateřských škol ukázal jako špatný rádce. Mezi jeho dalšími nedávnými rozhodnutími bylo, že z pravidel pro přijímání dětí musí zmizet přednost dětí, jejichž rodiče se musejí vrátit do zaměstnání. Obě rozhodnutí vyvolala velkou bouři nevole. Má smysl instituce ombudsmana, když z ní odcházejí rozhodnutí, která jsou sice korektní, ale odporují zdravému rozumu?

Rozhodnutí ombudsmana je poplatné dnešní době, kdy se všichni snaží tvářit hlavně politicky korektně, nikoho nenaštvat a nedej bože se někoho dotknout nebo vyslovit něco, s čím by mohl někdo nesouhlasit. Politici se mnohdy schovávají za řízené diskuze s občany, tak aby vlastně nerozhodli oni, ale výsledek vzešel právě z takové diskuze a tito politici tak nenesli jakoukoli odpovědnost. Náš svět se stává hyperkorektní, bezbřehý a neuchopitelný. I proto vznikají taková rozhodnutí, jako že ten, kdo něco postavil, zaplatil a provozuje, nesmí upřednostnit ty, pro které pracuje, v případě našeho tématu to znamená občany Prahy 8. Vím, že za tato slova nesklidím mnoho potlesku právě od těchto „korektních‟.

Boom, který se pomalu přesunuje na základní školy, vyvolal zdání, že je již zbytečné zabývat se otázkou předškolního vzdělávání. Pro mě osobně totiž tato otázka vždy zněla: Existuje dostatečný počet kvalitních alternativ předškolního vzdělávání, ze kterých si já jako rodič mohu vybrat? Nikoli. A to kvůli nesmyslně přísné legislativě, která dělá například ze soukromých mateřských škol finančně nedosažitelná zařízení. Obdobně nesmyslně přísně se zákon tváří na existenci lesních školek.

Dále o:



Vladimíra Ludková
místostarostka Prahy 8
č.19 na kandidátce ODS Praha

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. října 2013 v 1:22  

kdy se všichni snaží ... nikoho nenaštvat

Ne nikoho, v tomto případě právě a jen toho, kdo se do práce vracet nemusí, protože jej nějaká obava z finanční nouze netrápí a dítko svěřuje státu do opatrování jen proto, aby mu nepřekáželo v příjemnějším trávení svého volného času. Takoví rodiče buzerují personál školky svými požadavky ve prospěch děťátka na úkor ostaních dětí a provozu školky, ale drobečka si pravidelně vyzvedávají ve velmi pozdních, až podvečerních hodinách. A ještě se tváří dotčeně, že jim dítko nebylo dodáno až do domu, nejlépe na konci týdne.
A to můžete být rádi, že na vás veřejný ochránce domnělých práv kdejakého ksindlu nevytáhl nějaké ty domnělé indikátory.

Petr Chaluš řekl(a)...
9. října 2013 v 10:47  

Mateřská škola jako instituce by se neměla doplňovat soukromými hlídárnami dětí, tak jak to trochu vylplývá z vaší politiky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.