Projekt Zručná věda za půl roku končí! Školy z Libereckého kraje, hlaste se, máte poslední možnost!

neděle 13. října 2013 ·

Zručná věda, projekt iQparku, v květnu příštího roku končí! Školy z Libereckého kraje mají tak poslední možnost zapojit své pedagogy a jejich žáky z 2. stupňů do vzdělávacího programu. Již 1300 dětí navštívilo exkurze plné workshopů a exponátů z oborů řemesel, techniky a přírodovědy zcela zdarma.


Zručná věda, která přišla celkem na 5 655 277,- Kč, je plně hrazena z prostředků ESF, MŠMT, EU, a to Operačním programem Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Projekt běží od roku 2012. Na výběr je hned několik workshopů, některé dokonce i v anglickém jazyce. Děti se při nich vyzkouší například povolání chemika, truhláře či meteorologa nebo si na propracovaných exponátech otestují své dovednosti, třeba výměnu kola u auta na čas. „Se svými žáky jsem se Zručné vědy zúčastnila hned několikrát. Nejvíce mě oslovil workshop ´Zkus být anatomem´ v angličtině, při kterém si děti zábavnou formou procvičily své dosavadní znalosti předmětu a rozšířily si slovní zásobu nenásilnou formou,“ řekla Alice Kýrová, učitelka angličtiny ze ZŠ Ještědská v Liberci.

Solární domky táhnou

Velice populární je i výroba solárních domečků. Příští týden v úterý 15. 10. dokonce proběhne jejich slavnostní předání v science centru školám, které se do aktivity zapojily. S domečkem pak dále mohou žáci pracovat na vlastních projektech. „Na workshopech si školáci vyzkouší řemesla, ke kterým by se za normálních okolností jen těžko dostaly. Stačí se pouze zamyslet, kdo z nás měl kdy možnost si utkat vlastní kousek textilie na tkalcovském stavu nebo bez stresu vyměnit píchlou pneumatiku na funkčním modelu. Osobně bych si přál, aby právě tyto okamžiky byly ty, které ovlivní žáky při výběru jejich budoucího povolání,“ konstatuje Jakub Šesták, manažer projektu.

Roadshow – představení ve školách

Zručná věda zahrnuje i exkurze po školách a firmách – Technická univerzita v Liberci, Modelárna Liaz či roadshow. „Ty jsou koncipovány jako představení přímo v jednotlivých třídách. Vždy přivezeme exponáty z Centra řemesel, techniky a přírodovědy, nic se od tradičního programu v iQparku neliší,“ upřesňuje Šesták. Do projektu se lze přihlásit prostřednictvím registrace na stránkách science centra. „I když Zručná věda končí, máme připraven další projekt a musím říct, že se školáci mají na co těšit“ ukončuje své povídání manažer.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.