Přečtěte si: Ředitel: Školství tíží bující administrativa

úterý 1. října 2013 ·

Už dvacet let řídí základní školu v Havlíčkově ulici v Kraslicích na Sokolovsku Zdeněk Pečenka. Ten se svými kolegy, bývalými kantory a dalšími hosty oslavil 40. výročí založení vzdělávacího zařízení.


Z rozhovoru Jiřího Drozdíka se Zdeňkem Pečenkou v Deník.cz vybíráme:

Ředitelem jste už téměř dvacet let. Co se vám vybaví, když se ohlédnete zpět?

Bylo období, kdy jste uvažoval, že s tím třeba, jak se říká, seknete? Období tvořivosti a nadšení bylo hned zpočátku. To jsme vedli školu s panem Josefem Fírkem a panem Janem Štěpánem. Bylo to zvláštní, protože oba mě dříve na této škole sami učili a dodnes si jich velmi vážím a rád na ně vzpomínám. Dokázali jsme pracovat tak nějak s lehkostí a i zábavy jsme si užili. Celý sbor byl nějak kompaktní po předchozím období soudních tahanic s jednou kolegyní. Potom přišlo období, kdy začaly klesat počty dětí, začaly reformy ve školství a také větší politické zasahování do škol. Školu jsme mohli zmenšovat a stěžovat si, že je stále méně práce. Namísto toho jsme hledali cesty, jak využít kapacity, které nám areál a kvalita všech zaměstnanců poskytují. Z období hledání cest nakonec do současnosti vykrystalizovalo spojení dalších oborů vzdělávání a škola dnes umožňuje předškolní i střední vzdělávání. Práce je to náročnější především svým rozptylem. Těch období, kdy docházely síly i chuť, bylo několik. Většinou to souviselo s tím, že se něco nedařilo, nebo s administrativními zásahy. Mezi poslední bych uvedl například vládní rozhodnutí, které naprosto srovnalo odměňování učitelů do rozmezí 10 %. Je těžké vysvětlovat kvalitnímu, obětavému učiteli, že jsem rád, jak dobře pracuje, a zároveň mu dávám téměř stejnou výplatu jako nově nastupujícímu člověku, který stejně po několika měsících raději po dohodě odejde.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.