Přečtěte si: Češi neovládají pravopis, se psaným slovem ztrácejí kontakt

pondělí 7. října 2013 ·

Češi méně čtou a ztrácejí se psaným slovem kontakt, znalost pravopisu proto celkově upadá. Alespoň to vychází z posledního výzkumu Ústavu pro jazyk český. Situaci by měla zlepšit novinka – intenzivní kurz češtiny, který se otevřel v Praze a v Brně.


Z článku bk v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

"Už se daleko méně čte. Více informací se přijímá z jiných kanálů a mizí vizuální paměť pro to, jak má jazyk vypadat. Pokud méně čteme, máme i méně citu pro to, kde mají být velká písmena," vysvětluje ředitel z Ústavu pro jazyk český Karel Oliva.
přehrát video

Poslední průzkum Ústavu pro jazyk český poukázal na zajímavý rozpor. Jednačtyřicet procent respondentů neovládá používání velkých písmen. Na druhou stranu plných osmdesát šest procent účastníků je pro zachování současných pravidel jejich psaní. Není to tedy otázka pro lingvisty, ale spíše pro psychology.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.