Dva nové vzdělávací projekty: Teenageři mohou inspirovat vrstevníky, učitelé zase proniknout do tajů internetu ve výuce

středa 23. října 2013 ·

Přestože je internetová gramotnost v dnešní době stejně důležitá jako například umět psát, číst a počítat, její úroveň pokulhává. Dnešní učitelé na to nikdo nepřipravil a žáci vnímají internet spíše jako zdroj zábavy a komunikace. Žákům i učitelům ale mohou samotné online nástroje vzdělávání usnadnit a zpříjemnit. Proto český Google přichází v rámci své kampaně “Google pro vzdělávání v Česku” se dvěma zajímavými iniciativami: projektem Web Rangers pro teenagery a po pilotním kole pokračuje i se vzdělávacími granty na kurzy internetové gramotnosti pro učitele.

Projekt Web Rangers vyzývá všechny české teenagery ve věku 13-15 let, aby sami šířili své znalosti a zkušenosti s bezpečným užíváním internetu mezi svými vrstevníky. Autory nejlepších projektů, které vzniknou za pomoci a dohledu dobrovolníků s pedagogickým vzděláním, odměníme titulem “Web Ranger” a jejich práce uveřejníme. Projekt vznikl ve spolupráci s Google Edu Group, komunitou nadšenců pro služby Googlu. 

Zrodil se ti v hlavě nápad, jak internet využívat smysluplně a bezpečně? Zajímáš se o nové technologie? Tak si to nenechávej pro sebe a poděl se se svými kamarády! Pokud chceš vědět více nebo se rovnou stát součástí projektu, neváhej a přihlas se zde

Kurzy pro učitele, které pořádáme společně s Institutem pro další vzdělávání a organizací E-Bezpečí, cílí zejména na studenty (budoucí učitele) a lektory pedagogických fakult, kteří by rádi své znalosti předali dál svým kolegům. V rámci jednotlivých kurzů se účastníci zdarma naučí, jak používat internetové nástroje a služby v samotné výuce. Smyslem je také nashromáždit konkrétní výukové materiály, sdílet je a inspirovat tak řadu dalších pedagogů.

Zaujala vás tato iniciativa? Do kurzů se můžete přihlásit na stránkách idv.cz nebo prostřednictvím formuláře. Do konce tohoto roku proběhne celkem 6 seminářů, a to v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Děčíně a Hradci Králové.

Více o iniciativách Googlu v této oblasti najdete na stránce provzdelavani.cz.

Janka Miklík Zichová
Google ČR


Novinky z dílny Googlu můžete sledovat i na Google+ stránce českého Googlu nebo na Facebooku.

Zdroj: Google Blog ČR

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.