Vladimíra Ludková: Více míst ve školkách bez jediné koruny navíc

pátek 20. září 2013 ·

Zjednodušíme život rodičům, vytvoříme víc míst v mateřských školkách a nebude to stát ani korunu navíc! A jak? Odstraňme například nesmyslné administrativní bariéry pro lesní školky, které musí splňovat vše jako klasické mateřinky, nicméně to jde zcela proti jejich filozofii. Jejich vzdělávací program je postaven na trávení volného času mimo prostory učebny. A nejde jen o lesní školky. Podobné administrativní požadavky dusí nejen lesní školky, ale i sousedské hlídání a další.


Současný chaos v oblasti předškolní péče o děti je zřejmě trestem pro rodiče, kteří se potřebují vrátit do zaměstnání. Ale je také trestem pro zřizovatele (soukromé subjekty, obce …) zařízení pro péči o nejmenší. A není to jen chaos, ale i rigidní pohled na přínosné alternativy, ze kterých by si rodič mohl volit podle potřeb dítěte a své rodiny. Co mi vadí? Vlastně i ten fakt, že se o alternativách v péči o děti začalo hovořit až v souvislosti s nedostatkem míst v mateřských školách. Není nic snazšího než vytvořit legislativní rámec pro snadnou existenci a provozování různých typů zařízení. Proboha nechme na vůli rodičů, aby si sami vybrali dle svého nejlepšího rodičovského mínění. Nedělejme z rodičů nesvéprávné osoby, které bez rozumu vrhají to nejcennější do spárů nevzdělaných hlídačů.

Co dosud v této otázce zvládly jednotlivé instituce? Handrkovat se o to, zda alternativy nabídnou dostatečně kvalitní vzdělávání. A handrkovaly se tak dlouho až se nestihl schválit zákon o toužebně očekávaných dětských skupinách a možnosti daňového odpočtu pro rodiče. A když se nehandrkovaly, tak zbrkle schvalovaly, jako v případě vyjmutí jeslí ze zákona ze strany ministerstva zdravotnictví, bez toho aniž by se jeslím řeklo, jak mají dále existovat.

Když byly jesle vyňaty ze zákona o péči o zdraví lidu, ovšem s požadavkem na zachování té hromady nutných podmínek, proč nemohou čerpat stejný finanční příspěvek (tzv. normativ) jako mateřské školy, když i v nich se odehrává kvalitní vzdělávací proces? Pokud by tomu tak bylo, byly by i další obce, které by neváhaly s jejich zřízením. V tuto chvíli je provozování obecních jeslí velmi nákladné, tak aby mohlo být rodičům široce dostupné. A rodiče jesle chtějí a potřebují.

Proč musí lesní školky naplňovat všechny striktní podmínky pro svůj provoz jako klasické mateřské školy? Snad aby si šťastné byť zablácené děti mohly dojít na dostatečný počet záchůdků uprostřed parku či lesa? Pokud by se lesním školkám ulevilo, mohly by se do jejich provozování zapojit i obce, bez nutnosti hledat dalšího provozovatele tohoto svého zařízení.

Proč si nemůže rodič, jehož dítě navštěvuje jiný než státem podporovaný typ předškolního zařízení, snížit alespoň základ daně? Jiný typ si rodič volí protože chce s ohledem na kvalitnější vzdělávací program, dostupnost, chybějící místo v obecní školce atd. Ve všech případech je přece pro stát důležité, že rodič našel vhodné řešení pro své dítě a rodinu. Není fér, když rodič musí volit soukromé vždy tedy dražší zařízení, jen proto, že obec již nemá další kapacity, kde by mohla mateřskou školu zřídit nebo rozšířit.

Proč nebyly schváleny dětské skupiny? Bohužel protože byla rozpuštěna sněmovna. Nicméně bude předpovídaný vítěz voleb o toužebně očekávaných dětských skupinách dál jednat? Nebude, protože se nechal slyšet, že je nepodporuje, jelikož neposkytují kvalitní vzdělávací program. Je to facka pro všechny již existující dětské skupiny, je to další facka pro rodiče i pedagogy, kteří připravují v dětských skupinách ten „nekvalitní“ program.

Proč neprošlo sousedské hlídání? Protože se ho s největší pravděpodobností ministerstva možná sama zalekla, jako příliš „ambiciozní“ a s dosavadními pravidly příliš rozvolněné možnosti, která dnes existuje a vždy existovat bude. Proč stát, který rád všechno kontroluje, si nechal ujít možnost, alespoň přibližně zmapovat místní potřeby a jejich řešení? Milý státe, ona není vždy po ruce babička nebo kamarádka. Ale je po ruce spolehlivá sousedka, která nemá živnostenský list jako chůva. Návrh neprošel protože prý to lze již dnes řešit smlouvou dle občanského zákoníku. Ale to byl asi ze strany ministerstva jen žertovný vzkaz všem maminkám.

Říká se, že občas mají složité problémy jednoduché řešení, a to je i tento případ. Pouhé odstranění těchto zbytečných komplikací a zrovnoprávnění všech způsobů předškolní péče o děti vyřeší problém s nedostatkem míst. Zjednoduší život mladým rodinám a přitom nebudou taková opatření stát ani korunu navíc. Řešení problému nemusí být zvyšování daní nebo poplatků, ale malý a laciný stát, který se neplete lidem do života.

Vladimíra Ludková
místostarostka MČ Praha 8
kandidátka č. 19 na kandidátní listině ODS Praha


Zdroj: Facebook Notes

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.