Přečtěte si: Nemáme dost míst pro prvňáky, hlásí některé pražské školy

středa 14. srpna 2013 ·

Až čtvrtina míst v základních školách bude chybět některým pražským částem. Na vině je babyboom a postupné přesouvání dětí z mateřských škol do základních. Už nyní jsou některé první stupně základních škol v Praze skoro plné a ve třídách je tolik dětí, až to zaráží dětské psychology.

Z článku Kateřiny Frouzové v iDNES.cz vybíráme:

Ve Špitálské v Praze 9 otevřou místo dvou tři první třídy. "V nich bude dvacet šest až dvacet osm dětí," říká ředitelka Základní školy Špitálská Alena Nídlová. To je podle psychologů počet na hranici únosnosti.

"Naplňování tříd nad dvacet žáků je z psychologického hlediska zcela nevhodné, protože znemožňuje individuální výuku," varuje dětský psycholog Václav Mertin a dodává, že ve velkých třídách také přibývá konfliktů mezi dětmi. Uvědomují si to i ředitelé a učitelé, ale jinou možnost zkrátka kvůli nedostatku kapacit a peněz nemají.

28 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2013 v 15:30  

"ve třídách je tolik dětí, až to zaráží dětské psychology"

Třídu lze naplnit počtem 30 a na vyjímku 34. Na Moravě se to bohužel děje každoročně ve velké části škol. Čemu se v Praze diví? Když se to děje ve "vidlákově", tak to žádnému psychologovi nevadí?

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2013 v 16:39  

Rakce na předchozího: ano, je to tak, východní Morava, třídy na 30 a kdyby to šlo tak třeba 40...že, pane řediteli? ....

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2013 v 16:48  

14. srpna 2013 16:39

Přijdete do třídy a nedohlédnete konce a do toho 32 dětiček. Naučit všechny číst, psát a počítat. Smekám před učiteli prvních a druhých tříd. Úplně super je potom devátá třída. Tam bez brýlí už opravdu konce nedohlédnete. Do toho puberta, nezájem o učení,... a výsledek je nabíledni. Učitele druhého stupně tímto označuji "hrdinové dnešní doby". Ignorant

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2013 v 17:31  

A kde jsou jindy tak bojovní rodiče dětí? Proč si ty přeplněné třídy pro své ratolesti nechají líbit? Už se tu mělo vyjít do ulic nebo aspoň psát ministrovi!

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2013 v 18:21  

aspoň psát ministrovi!

Nebo hajnému...
Základní školy zřizuje (zpravidla) obec.

Pytlik Blaha řekl(a)...
14. srpna 2013 v 20:12  

Nebo hajnému...

Dřívávějc se podávaly stížnosti na lampáreň. Svět se mění.
Pravdou ovšem je, že takové miniterstvo by přece jen mohlo mít nějakou autoritu, jakkoli zřizovatel školy mu bezprostředně nepodléhá.
Možná by někoho z hybatelů české vzdělanosti mohlo zajímat, u koho v odměnách se promítly všelijak, a na úkor žáků pak především, uspořené peníze.

obyčejná učitelka řekl(a)...
14. srpna 2013 v 20:27  

To já bych doporučovala, aby se rodiče obrátili s tímto problémem přeplněných tříd na ČŠI. Má v popisu něco jako "Pomáhat a chránit", tak ať koná. (Nebo si to s něčím pletu?)

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2013 v 20:34  

ČŠI - nevím, nevím...
Pokud zákon připouští určitý počet dětí ve třídě, těžko to může ČŠI řediteli vytknout.
I když...

Pytlik Blaha řekl(a)...
14. srpna 2013 v 21:00  

těžko to může ČŠI řediteli vytknout

Pokud se prokáže přímá souvislost mezi horním hraničním počtem žáků ve třídě a jejich sníženou kvalitou zkompetentnění, pak by se mohly začít dít věci. Pro standardní inspekční výjezdovku by to neměl být ale vůbec žádný problém.

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2013 v 22:23  

A co inkluze? Vždyť v rámci začleňování sociálně slabých se mají snižovat počty žáků ve třídách a každý sociálně znevýhodněný má mít mít svého asistenta.

Anonymní řekl(a)...
15. srpna 2013 v 0:39  

Ježíšmarjá, pančelko, Česká školní inspekce a "pomáhat a chránit"?
To jste si to nějak popletla s naší "police".
Je to ovšem docela hezká představa.
První záběr - Inspektor s obuškem a "revorverem".
Druhý záběr - Inspektorka přijede do školy s vodním dělem.
Třetí záběr - Rychlá jednotka inspekčního nasazení zasahuje v Kardašově Řečici.

A to všechno ve zprávách.
Jó, to byla disciplína!!!

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2013 v 11:56  

Nástup dětí do školy není náhlá netušená bouřka, ale o počtech dětí se vědělo už několik let s předstihem, takže jaké divení.

Totéž s mateřskými školami, které byly zrušeny jako zavrženíhodný přežitek minulých let a teď je normální mateřská škola vzácnost.

Třicet dětí ve třídě bývalo a snad i je normální a hezky se to počítá:
v lavici dvě děti, ve třech řadách po pěti lavicích celem 2 x 3 x 5 = 30 žáků. Odpovídá to i mentalitě a temperamentu dětí. Některé chtějí být v předních lavicích a jiné jsou raději vzadu, někdo se chce schovávat uprostřed davu, někdo chce být na kraji, někdo u okna, atd... Kromě vyjímek to snad vyhovovalo a vyhovuje každé povaze žáka a i jeho pozici ve skupině.

Všechny děti dobře vidí i slyší a paní učitelka má také přehled, všechno vidí, všechno slyší i když je dětí 30 (nebo i víc)

Pytlik Blaha řekl(a)...
18. srpna 2013 v 12:29  

Třicet dětí ve třídě bývalo a snad i je normální

Bezesporu. Pokud ovšem k jejich zvládnutí nepotřebujete aspoň čtyři asistenty, dva specální pedagogy a nejméně jednoho strážníka městské policie.

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2013 v 14:21  

Jo jo, bývalo taky normální, že když se dítěti při hodině řeklo, aby přestalo křičet a běhat po třídě, tak poslechlo.
Že když se řeklo otevřete si sešity, tak si ho většina dětí otevřela. A nosily z domova pomůcky. A dávaly se domácí úkoly na procvičení látky z hodiny.

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2013 v 18:06  

Musíme (my = MŠMT) šetřit, šetřit, šetřit. Ať to stojí cokoliv, ať budou důsledky (za deset nebo patnáct let)jakékoliv. To je tak těžké pochopit?

Bývalý ředitel malé školy

obyčejná učitelka řekl(a)...
18. srpna 2013 v 18:46  

bývalo taky normální, že když dítě zlobilo, rodiče byli pozváni do školy a soudružsky jim bylo "domluveno", případně poněkud vyhroženo stranickým postihem (přinejmenším), protože "zlobily" jen nepřátelské živly a rozvraceči republiky...

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2013 v 18:55  

zlobily jen nepřátelské živly
Paní OU,

u nás ve třídě zlobili kluci, kteří buď neměli tátu a máma na ně výchovně nestačila, nebo byli blbí jak troky a škola je nebavila. Z holek pak zlobily dvě důstojnické dcerunky (u nás v městě byla vojenská posádka), dostávaly pak na holou zcela pravidelně, a pak pár těch, co nepobraly ani kapku intelektu a po škole se vdaly. Žádná stranická příslušnost v tom nehrála pražádnou roli, to mi věřte. Nevím, kdy a kde jste žila Vy nebo kdo Vám co nakukal.

Pytlik Blaha řekl(a)...
18. srpna 2013 v 19:51  

dvě důstojnické dcerunky

Takové jsme ve třídě s třiceti osmi dětmi neměli. Ale zlobících důstojnických spratků nás tam bylo právě deset. Z toho dva ještě ke všemu s učitelskými matkami. Smrtící kombinace.
Nezřídka jsme byli po rodičáku svědky události, kdy otcové bez ohledu na vojenskou hodnost (i generálové) a funkční zařazení honili svoje potomky po ulici s utvělou potřebou je převychovat.

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2013 v 9:16  

18. srpna 2013 18:46

No, nebyl jsem tehdy učitelem, ani ředitelem školy, či představitelem inspektorského uskupení ČSSR, ale otravovali na ZDŠ jen debilové s IQ okolo 70-80. Děti potentátů se kupodivu chovaly nejlépe. Ve velké většině měli tito žáci i nejlepší prospěch. Většina jich odešla na gymnázia a později na VŠ. Dnes jsou to ve velké míře opory české "pravicové politiky a ideologie". O stranické příslušnosti svých rodičů a prarodičů, ke KSČ, dnes nechtějí nic slyšet.Ignorant

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2013 v 9:35  

to 18:46

Blaze tomu, kdo vše vidí černo-bíle...

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2013 v 9:37  

ad Přeplněné třídy

Podívejme se do země M. Montessori (tam začínala):

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/asie-a-pacifik/fotogalerie/2012/08/14/foto-preplnena-doprava-v-asii/foto/497453/?cid=788016

Pytlik Blaha řekl(a)...
19. srpna 2013 v 9:46  

Názornější příklad viz
http://bit.ly/16BsOEq

obyčejná učitelka řekl(a)...
19. srpna 2013 v 11:42  

19. srpna 2013 9:16, nespletl jste se s odkazem? Vždyť píšu totéž, co Vy?!
Poslušnost ze strachu byla naprosto běžná, nejen ve škole.

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2013 v 11:55  

"Nemáme dost míst pro prvňáky."

Destrukce státu v přímém přenosu.

6 let předem je velmi přesně známo, kolik bude v prvních třídách potřeba míst.

Průběžně je k dispozici dostatek informací i příležitostí k jejich upřesňování o tom, jak jsou ty děti geograficky rozmístěny.

Snadno si vzpomenu hned na několik obecně známých krádeží veřejných peněz, jejichž "výnos" by nejen to eventuální operativní upřesňování, ale i potřebné zvýšení kapacity škol bohatě pokryl.

obyčejná učitelka řekl(a)...
19. srpna 2013 v 12:07  

Luďku, proč tak daleko?
U nás

A dále doporučuji toto. Že by i náznak zjednodušené klasifikace?

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2013 v 12:18  

Poslušnost ze strachu byla naprosto běžná

Poslušnost jinak než ze strachu nefunguje nikdy, paní učitelko.

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2013 v 12:25  

destrukce státu....

Ať otevřu noviny nebo pustím rádio, televizi - jediný dojem: destrukce státu. V politice se řeší jen špína, boje o moc, rvačka o prachy skrývaná za různá hesla. Analýzy o ničem, manipulace národa. Jestli se někde něco vyrábí, že jsou žně a jak probíhají, jesti se u nás ještě někdo stará o živobytí - jsou věci zcela podružné.

Pytlik Blaha řekl(a)...
19. srpna 2013 v 14:21  

náznak zjednodušené klasifikace
viz dělení dětí na "1. bystré, dělají radost"

Nene, paní obyčejná učitelko, klasifikace bez přívlastků!
Mně dělají radost všechny děti, které neprudí. Jsou-li bystré, záhy to pochopí.
Jó, Ámos je zkrátka a dobře Ámos.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.