Marcel Chládek: Chceme pomoci prvňáčkům s nástupem do školy

středa 14. srpna 2013 ·

Sociální demokracie vnímá s velkým znepokojením stále rostoucí počet prvňáčků, kteří mají problémy se zvládnutím přechodu ze školky do základní školy a se zvládnutím výuky. Podle ČSSD je na vině především nedostatečná vládní podpora předškolního vzdělávání. Aktuální čísla Eurostatu dokazují, že ČR je v podpoře této oblasti nejhorší z celé EU!


Zanedbání předškolní péče, nedostatek míst v mateřských školách, omezené finance pro rozvoj pedagogů a neochota tyto problémy jakkoli řešit pak vedou k stále rostoucím problémům předškolního i základního vzdělávání.

Sociální demokracie je přesvědčena, že je nutné přestat těmto neblahým trendům po vzoru Nečasovy vlády pouze tiše přihlížet a začít s aktivními řešeními.

Je potřeba začít okamžitě jednat s EU, dohodnout se na převedení milionů korun z nefunkčních operačních programů v rámci fondů EU ve školství právě na rozšíření kapacit v mateřských školách.

Je potřeba systémově navýšit peníze na podporu předškolního vzdělávání například tím, že se ušetří za zbytečné či předražené projekty typu státní maturity.

Je potřeba přijmout dlouhodobou strategii, jak předškolní vzdělávání rozvíjet. Jeden z cílů ČSSD je zavedení posledního roku v mateřské škole jako povinného pro všechny děti, který by měl finančně zajistit stát.

Pokud bude mít ČSSD po volbách do Poslanecké sněmovny vládní odpovědnost, pak bude nepochybně tyto pozitivní změny, které povedou k rozvoji a posílení předškolního vzdělávání, prosazovat.

Zdroj: ČSSD.cz

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2013 v 14:38  

Hezká předvolební agitace, nic jiného. Před lety, když vládla ČSSD, tak měli také plná ústa toho, že školství je priorita. A jakpak to dopadlo?

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2013 v 15:14  

14. srpna 2013 14:38

Plná ústa školních priorit má každá politická strana. Socany počínaje a TOP09 konče. Za posledních 7 let je to však otřesné.

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2013 v 16:40  

Příčinou jsou bohužel rodiče těch žáků ...

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2013 v 16:51  

14. srpna 2013 16:40

Jen na rodiče to nemá cenu házet. Na vině je systém a podfinancování školství jako celku. Neznám přesná čísla, ale jsme s Bulharskem na posledních místech s nějakými 4%.

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2013 v 18:59  

Taky si myslím, že na vině jsou rodiče. Málokterý si s dětmi povídá,zpívá, čte, kreslí... Výmuvy typu nemám čas jsou v domácnostech přeplněných automatickými pračkami, myčkami, vysavači fakt k smíchu. Je jednodušší posadit dítě k televizi nebo počítači než se mu skutečně věnovat.

Pytlik Blaha řekl(a)...
14. srpna 2013 v 20:01  

Výmuvy typu nemám čas

U menších žáčků čas od času zadávám takovou samostatnou práci, aby se zapojil i nějaký rodinný příslušník. Někdy to bývá takové povedené.

na vině jsou rodiče

Přesně tak! Teď by to mohli jako jasnozřiví voliči napravit. To zas budou koálice.

obyčejná učitelka řekl(a)...
14. srpna 2013 v 20:30  

Až bude zaveden systém 1:1, děti budou tak otrávené z počítačů, že si pozornost rodičů určitě vynutí. ;)

Simona CARCY řekl(a)...
14. srpna 2013 v 20:42  

Marcel z maleho mesta se uz zase natesene trese, tak je treba plivat okolo, aby bylo videt, jaky je borec

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2013 v 21:26  

Tím systémem 1:1 myslíte jednoho pomáhajícího Marcela na jedno dítě?

Anonymní řekl(a)...
15. srpna 2013 v 20:58  

..takže ty peníze dostanou rodiče?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.