Přečtěte si: Levice: Školy nutí rodiče kupovat pomůcky, porušují zákon

úterý 27. srpna 2013 ·

Ředitelé škol jsou nuceni požadovat po rodičích žáků, aby jim zakoupili drahé pomůcky, a tak porušují školský zákon, který deklaruje, že vzdělání je v Česku bezplatné. Tvrdí to stínový ministr školství za ČSSD, senátor Marcel Chládek, i komunistka Gabriela Hubáčková. Chládek hodlá prosadit po volbách ve školství změnu, která by měla umožnit ředitelům kupovat žákům víc pomůcek a nezatěžovat rozpočty rodičů.


Z článku Karoliny Brožové v Týden.cz vybíráme:

Tohle je právě systémová změna, kterou chceme prosadit. Z kapitoly ONIV chceme vyjmout placení nemocenské dovolené," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Chládek. Domnívá se, že ředitelům škol to umožní lépe plánovat a nakládat s rozpočtem. Zároveň školám zbyde více peněz na pomůcky a učebnice pro děti. Dál chce Chládek pro školy vyhradit na pomůcky dalších 300 milionů korun. "V současnosti putuje do této kapitoly necelá 1,5 miliardy korun. My to chceme navýšit o dalších 300 milionů," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ. "Prvňáci mají mít učebnice zdarma, ale rodiče na ně často musí doplácet. Ředitelé škol tak vlastně nechtěně porušují zákon, když to po rodičích chtějí," přiblížil současnou situaci.

6 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
27. srpna 2013 v 16:52  

My to chceme navýšit o dalších 300 milionů

A to bude zvýšením přímých nebo nepřímých daní?

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2013 v 18:10  

Ve školství chybí 50 miliard ročně.

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2013 v 23:44  

Ve školství 50 miliard přebývá. Stačilo by zrušit projekty a pouhou polovinu peněz dát školám ke smysluplnému využití.

Anonymní řekl(a)...
29. srpna 2013 v 19:20  

To je zase Chládkův populistický levičácký blábol. Donutí školy kupovat dětem drahé pomůcky. Kde na to sebere peníze. Zvýší daně. Takže drahé pomůcky budou platit i ti, kteří své děti již vychovali. Ve výsledku tak zatíží rozpočty všech, nejenom rodičů školáku.

Víte, že školy nutí rodiče, aby dětem kupovali šaty. S tím by se také mělo něco dělat.

Pytlik Blaha řekl(a)...
29. srpna 2013 v 21:50  

nutí rodiče, aby dětem kupovali šaty

Tak já si myslím, že by děti, zvláště pak ty dospívající, neměly do školy chodit nahé. Zima na krku...

Anonymní řekl(a)...
30. srpna 2013 v 17:38  

Marceli, ty bys fakt měl radši držet hubu. Já nevím, že si občas nepoložíš takovou prostou a mírně pokornou otázku, proč tuhle banalitu nevyřešil nikdo před tebou. Třeba by ses ve svým populisticko-autistickým rozjímání dozvěděl, že, ty vole, chyběj prachy. Chápeš? Peníze nejsou tam, kde bys je chtěl. A nikdo ti je tam nedá. A víš proč? Protože je, ty osvícenče, chtěj všichni ostatní, ale na něco jinýho. Chyběj všem a všude. Rozumíš tomu?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.